Naar inhoud

Blinden­taststok

Ben je blind of slechtziend? En heb je een blindentaststok of blindengeleidestok nodig? Met de FBTO Zorgverzekering kun je een vergoeding krijgen.

De vergoeding in het kort

Snel weten hoe het zit? Bekijk je vergoeding hieronder. Meer informatie vind je in de veelgestelde vragen.
2023
Basisverzekering
Ja
Aanvullende module
Nee
Eigen risico
Ja
Verwijzing nodig
Ja, je hebt een aanvraag nodig van je oogarts of een regionaal centrum voor slechtzienden
Toestemming nodig
Alleen als je kiest voor een leverancier zonder contract

100% vergoed bij zorgverlener met contract

Dat is een zorgverlener waar we afspraken mee hebben. Je vindt onze gecontracteerde zorgverleners in de Zorgzoeker. Bij een zorgverlener zonder contract krijg je meestal minder vergoed

Veelgestelde vragen

Mensen die blind of slechtziend zijn, krijgen een vergoeding voor opvouwbare en niet opvouwbare taststokken in verschillende uitvoeringen

Moet je blinden­taststok vervangen of gerepareerd worden?

Je gebruikt de blindentaststok minimaal 3 jaar. Heb je een nieuwe nodig? Of moet de blindentaststok gerepareerd worden? Ga dan naar je leverancier. Heb je eerder een nieuwe taststok nodig? Dan vraagt de leverancier eerst toestemming aan bij ons.

Bekijk ook de vergoeding in 2022.

  • doppen of roldoppen voor onder de blindentaststok
  • een wandelstok
  • een herkenningsstok

Ja, je betaalt eigen risico.

Je hebt geen eigen bijdrage.

Je bestelt je hulpmiddelen makkelijk en veilig online bij een medische speciaalzaak. Naar welke leverancier je kunt, hangt af van de basisverzekering die je hebt.

FBTO Basis

Je bestelt je hulpmiddelen bij Sensotec. Ga je naar een andere leverancier? Dan vergoeden we tot maximaal 65 % van het tarief dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners waarmee we een contract hebben.

FBTO Basis Plus

Je kunt je hulpmiddelen bestellen bij verschillende leveranciers. We hebben met veel leveranciers afspraken gemaakt. Je vindt ze in de FBTO Zorgzoeker. Goed om te weten: hebben we geen contract met je leverancier? Dan vergoeden we tot maximaal 75 % van het tarief dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners waarmee we een contract hebben.

FBTO Basis Vrij

Je kiest zelf waar je je hulpmiddelen wilt bestellen. Maar met veel leveranciers maken wij afspraken over de kwaliteit, bereikbaarheid en de prijs van de zorg. Ga je naar een van deze leveranciers? Dan weet je zeker dat ze voldoen aan onze kwaliteitseisen. Je vindt ze in de FBTO Zorgzoeker.

Ja, je hebt een verwijzing nodig. In de aanvraag staat de reden waarom je de blindentaststok nodig hebt. Vraag dit aan je behandelend oogarts of een regionaal centrum voor slechtzienden. Met de aanvraag met motivatie kun je direct contact opnemen met een (gecontracteerde) leverancier.

Ja, je hebt vooraf toestemming nodig als je kiest voor een leverancier gaat waarmee we geen contract hebben.

Lees de voorwaarden

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 202320222021.

Zo werkt de FBTO Zorg app

De FBTO Zorg app kan méér dan zorgnota's declareren alleen. Bekijk de video en ontdek alle voordelen!