Naar inhoud

Je zorgpas is ook je EHIC

Je krijgt een gratis zorgpas bij onze zorgverzekering. Deze pas is je verzekeringsbewijs. Je zorgpas is ook je EHIC. Handig in het buitenland!

Zorgpas met EHIC

Op de achterkant van je zorgpas staat de European Health Insurance Card, oftewel EHIC. Deze kaart is gratis en is voor jou persoonlijk. Met de EHIC krijg je tijdens je tijdelijk verblijf medische zorg in het buitenland als dit nodig is. Je moet wel in Nederland een basisverzekering hebben. De EHIC is voor medische spoedeisende zorg en niet voor planbare zorg.

Waar is de EHIC geldig?

De EHIC is geldig in de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Op de website ehic.nl zie je ook in welke landen je de EHIC kunt gebruiken. Tijdens je verblijf in deze landen heb je recht op vergoeding van de spoedeisende zorg, zoals deze ook geldt voor inwoners van dat land zelf. Dit recht heb je op basis van de Europese Verordening (EG) nr. 883/2004 van het Europees Parlement. Richtlijn 2011/24/EU.

Krijg je een nota voor je eigen bijdrage? Stuur deze naar ons op. Wij kijken of we je eigen bijdrage vergoeden.

Let op: de EHIC dekt geen medische kosten als jij of een medeverzekerden speciaal naar het buitenland gaat om een medische behandeling te krijgen. Zorg in particuliere klinieken wordt meestal niet vergoed. Zij accepteren de EHIC-pas dan ook niet.

Brexit Verenigd Koninkrijk

Mogelijk komen er geen verdragsafspraken tussen Verenigd Koninkrijk en Europese Unie voor vergoeding spoedeisende zorgkosten. Het wel of niet maken van deze verdragsafspraken is een onderdeel van de nog lopende Brexit-onderhandelingen. Houd voor de laatste informatie onze website in de gaten.

Wat als er geen afspraken gemaakt worden vanaf 2021?

 • Je hebt bij zorg in het Verenigd Koninkrijk alleen recht op een vergoeding van spoedeisende zorgkosten tot maximaal het Nederlandse tarief via je basisverzekering.
 • Er is eventueel een aanvulling tot de buitenlandse prijs vanuit je aanvullende module Zorg in het buitenland bij spoedeisende zorg.
 • Je kunt dan geen gebruik meer maken van de vergoedingsafspraken, zoals die in 2020 gelden, door gebruik te maken van de EHIC kaart op de achterkant van uw zorgpas.
 • En je kunt geen toestemming meer krijgen voor niet-spoedeisende zorg met een S2 formulier, die je in 2020 nog bij ons kon aanvragen.

Wijziging verdragsland Marokko

Marokko heeft per 1 januari 2021 geen verdrag voor vergoeding van de spoedeisende zorgkosten via de verdragsregels met de Europese Unie.
 • Je hebt bij zorg in Marokko alleen recht op een vergoeding van spoedeisende zorgkosten tot maximaal het Nederlandse tarief via je basisverzekering.
 • Er is eventueel een aanvulling tot de buitenlandse prijs vanuit je aanvullende module Zorg in het buitenland bij spoedeisende zorg.
 • Je  kunt vanaf 2021 geen gebruik meer maken van de vergoedingsafspraken, zoals die in 2020 gelden. N/M-formulieren zijn vanaf 2021 niet meer geldig. Deze kun je dan niet meer aanvragen.

Soms is je EHIC niet voldoende

Als je in het buitenland spoedeisende zorg nodig hebt, dan is je EHIC in de meeste EU landen voldoende. Soms is je EHIC niet voldoende. Dan vraagt de zorgverlener om een 111-formulier (of E111 formulier). Alleen als je naar een staatsziekenhuis in deze 6 landen gaat voor spoedeisende zorg heb je een 111-formulier nodig:

 • Turkije
 • Marokko
 • Bosnië-Herzegovina
 • Montenegro
 • Servië
 • Tunesië

Je hoeft het 111-formulier niet vooraf aan te vragen

Wij regelen het juiste verzekeringsbewijs op het moment dat je het nodig hebt. Bel met de FBTO Alarmcentrale als je spoedeisende zorg nodig hebt in het buitenland. Op je pas staat het telefoonnummer. De FBTO Alarmcentrale vertelt je welk verzekeringsbewijs de zorgverlener accepteert. Als het nodig is sturen zij het E-111 formulier rechtstreeks naar het ziekenhuis.

Het 111-formulier zelf aanmaken

Wil je het formulier toch zelf meenemen op reis? Je kunt het 111-formulier zelf aanmaken in Zorggebruik. Ga je langer dan 90 dagen op reis? Of reis je met kinderen jonger dan 18 jaar? Neem dan contact met ons op. Wij regelen het formulier voor jou en je gezin. Bekijk hier in welk land je welk verzekeringsbewijs (pdf) nodig hebt.

Neem je zorgpas mee naar het buitenland

Het is verstandig om je zorgpas altijd mee te nemen. Je gebruikt je zorgpas als je:

 • Een afspraak bij een zorgverlener hebt
 • Zorg nodig hebt tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland
 • Spoedeisende zorg nodig hebt

Download de EHIC-app

Op de website van de Europese Commissie kun je de EHIC-app downloaden. Via deze app kun je per land alles lezen over hun zorgafspraken. En wat je moet doen om zorg te krijgen. Ook vind je informatie over de landelijke alarmnummers.

Eurocross helpt je bij dringende zorg in het buitenland

Op je pas staat het telefoonnummer van de FBTO Alarmcentrale. Bel dit nummer direct als er wat gebeurt als je in het buitenland bent. Wij helpen je dan meteen.

Je zorgpas is 7 jaar geldig

De FBTO Zorgpas is 7 jaar geldig. Na 7 jaar krijg je een nieuwe pas. Daar hoef je niets voor te doen. De einddatum zie je rechtsonder op de achterkant van je zorgpas. Bij 'Expiry date'. Zet je je zorgverzekering (tijdelijk) stop? Dan is je pas niet meer geldig.

Je zorgpas kwijt? Vraag een nieuwe aan

Ben je je pas kwijt? Vraag dan een nieuwe pas aan. Dat doe je in MijnFBTO.