Naar inhoud

Je digitale zorg­pas in de FBTO Zorg app

Je zorgpas is je verzekeringsbewijs dat je bij ons een zorgverzekering hebt. Deze staat in de FBTO Zorg app. Zo heb je hem altijd bij de hand. Je zorgpas is ook je EHIC. Handig in het buitenland! 

Wil je toch liever een pas per post ontvangen? Aanvragen kan in MijnFBTO wanneer je zorgverzekering is ingegaan. 

Europese zorgpas

Je vindt je zorgpas in de FBTO Zorg app. Op de achterkant van de pas zie je de European Health Insurance Card, oftewel EHIC. Deze kaart is voor jou persoonlijk en kosteloos. Met de EHIC krijg je tijdens je tijdelijk verblijf medische zorg in het buitenland als dit nodig is. Je moet wel in Nederland een basisverzekering hebben. De EHIC is voor medische spoedeisende zorg en niet voor planbare zorg.

Download de EHIC-app

Op de website van de Europese Commissie kun je de EHIC-app downloaden. Via deze app kun je per land alles lezen over hun zorgafspraken. En wat je moet doen om zorg te krijgen. Ook vind je informatie over de landelijke alarmnummers.

Waar is de EHIC geldig?

De EHIC is geldig in:

 • alle landen binnen de Europese Unie: België, Bulgarije, Cyprus (alleen het Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique, Mayotte, St. Martin en La Réunion), Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief Ceuta, Melilla en de Canarische eilanden), Tsjechië, Zweden.
 • alle EER-landen die niet binnen de EU vallen: Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.
 • andere landen: het Verenigd Koninkrijk (inclusief Gibraltar), Zwitserland, Noord-Macedonië en Australië.

Soms is je EHIC niet voldoende

Als je in het buitenland spoedeisende zorg nodig hebt, dan is je EHIC in de meeste EU landen voldoende. Soms is je EHIC niet voldoende. Dan vraagt de zorgverlener om een 111-formulier (of E111 formulier). Alleen als je naar een staatsziekenhuis in deze 5 landen gaat voor spoedeisende zorg heb je een 111-formulier nodig:

 • Turkije
 • Bosnië-Herzegovina
 • Montenegro
 • Servië
 • Tunesië

Je hoeft het 111-formulier niet vooraf aan te vragen

Wij regelen het juiste verzekeringsbewijs op het moment dat je het nodig hebt. Bel met de FBTO Alarmcentrale als je spoedeisende zorg nodig hebt in het buitenland. Op je pas staat het telefoonnummer. De FBTO Alarmcentrale vertelt je welk verzekeringsbewijs de zorgverlener accepteert. Als het nodig is sturen zij het E-111 formulier rechtstreeks naar het ziekenhuis.

Het 111-formulier zelf aanmaken

Wil je het formulier toch zelf meenemen op reis? Je kunt het 111-formulier zelf aanmaken in Zorggebruik. Ga je langer dan 90 dagen op reis? Of reis je met kinderen jonger dan 18 jaar? Neem dan contact met ons op. Wij regelen het formulier voor jou en je gezin. Bekijk hier in welk land je welk verzekeringsbewijs (pdf) nodig hebt.

Neem je zorgpas mee naar het buitenland

Het is verstandig om je zorgpas altijd mee te nemen. Je gebruikt je zorgpas als je:

 • Een afspraak bij een zorgverlener hebt
 • Zorg nodig hebt tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland
 • Spoedeisende zorg nodig hebt

FBTO Alarmcentrale helpt je bij dringende zorg in het buitenland

Op je pas staat het telefoonnummer van de FBTO Alarmcentrale. Bel dit nummer direct als er wat gebeurt als je in het buitenland bent. Wij helpen je dan meteen.

Je zorgpas is 1 jaar geldig

De FBTO Zorgpas wordt ieder jaar automatisch verlengd in de FBTO Zorg app. Heb je nog een kaart van plastic? Die is maximaal 5 jaar geldig. De einddatum zie je rechtsonder op de achterkant van je zorgpas. Bij 'Expiry date'. Zet je je zorgverzekering (tijdelijk) stop? Dan is je pas niet meer geldig.