Naar inhoud

Schade aan je huis melden

Je hebt schade aan je huis. Of aan de spullen in je huis of in je tuin. Bijvoorbeeld door brand, inbraak, storm of water. Heb je een woonverzekering van FBTO? Dan vertellen we je precies wat je kunt doen. En wat je van ons kunt verwachten.

Wat voor schade heb je?

Hoe je het beste je schade kunt melden, hangt af van de schade die je hebt. Soms kun je het bijvoorbeeld al zelf laten repareren. Kies hieronder jouw schade en lees precies hoe dat zit in jouw situatie.

Veelgestelde vragen

Op het schadeaangifteformulier vul je in wat de schade is. We overleggen vervolgens met je hoe we de schade vaststellen. Soms kun je de schade laten zien. Bijvoorbeeld met nota's, bankafschriften of foto's. Soms schakelen we een onafhankelijke expert in. Hij bepaalt dan samen met jou hoeveel schade je hebt. 

Lees meer over vergoedingen.

Kan de schade aan je spullen niet meer gerepareerd worden? Dan krijg je in veel gevallen met de FBTO Inboedelverzekering de nieuwwaarde vergoed. De nieuwwaarde is het bedrag dat je moet betalen om de spullen nu nieuw te kopen. We kijken dan naar de prijs wat de spullen op dit moment kosten. En niet wat je er toen voor hebt betaald. Zijn de spullen minder waard dan 40% van de nieuwwaarde? Dan krijg je de dagwaarde vergoed. Lees meer over de vergoeding bij de inboedelverzekering.

Soms krijg je schade niet vergoed. Bijvoorbeeld als die schade is ontstaan door constructiefouten, bouwfouten of slecht werk door een bouwbedrijf of loodgieter. Dan kun je die persoon of dat bedrijf aansprakelijk stellen voor de kosten die je maakt om de schade te herstellen. Dat kan bijvoorbeeld door je rechtsbijstandverzekering  in te schakelen.

Nee, dat hoeft niet. Je mag de beschadigde spullen weggooien. Maak wel foto’s van de beschadigde spullen. En zoek alvast de aankoopgegevens van de spullen erbij, zoals een factuur of bon. Schrijf ook op hoe oud de spullen zijn.

Dat ligt helemaal aan wat voor schade je precies hebt. Is het een spoedreparatie bijvoorbeeld? Welke materialen zijn er nodig? Hoe druk is het? De reparateur vertelt je precies wanneer de schade gerepareerd kan worden. En hoe lang dat precies gaat duren. Heb je schade aan spullen of bijvoorbeeld meubels die niet gerepareerd kunnen worden? Dan krijg je hier zo snel mogelijk een vergoeding voor. Zo kun je zelf nieuwe spullen of meubels kopen.

Meer over schade aan je huis

Bekijk eens onze blog vol slimme tips en handige informatie. Over hoe je schade kunt verzekeren, maar ook kunt voorkomen bijvoorbeeld.