Naar inhoud

Je hebt schade door inbraak of diefstal

Is er bij je ingebroken? Dan is er waarschijnlijk schade aan je deur of raam. En zijn er misschien spullen gestolen. Je bent hiervoor verzekerd met je woonverzekering. Op deze pagina leggen we je precies uit hoe je schade kunt melden. Zodat je alles snel geregeld hebt.

Inbraak of diefstal

Welke verzekering je nodig hebt om een vergoeding te krijgen, is afhankelijk van wat er precies kapot is. Of wat er is gestolen. Dat zit zo:

 • Heb je schade aan je huis zelf? Bijvoorbeeld het raam of de deur die kapot gemaakt is door de inbrekers om binnen te komen. Of het dak van de garage waar ze opgeklommen zijn. Dan is dat verzekerd met een opstalverzekering.
 • Zijn er spullen in je huis beschadigd? Of gestolen? Denk bijvoorbeeld aan de tv of laptop, de fiets die in de schuur stond of sieraden. Dat is verzekerd met een inboedelverzekering.

Sommige situaties zijn niet verzekerd

In de meeste gevallen is schade aan je huis door een inbraak gewoon verzekerd. Ook diefstal van je spullen krijg je vaak vergoed. Wel zijn er een aantal situaties die niet verzekerd zijn, zoals:

 • Diefstal van bouwmaterialen waarbij geen braakschade te zien is aan de buitenkant van het huis, het gebouw of de container waar de materialen lagen.
 • Als de woning wordt verbouwd of verhuurd en er is geen braakschade te zien aan de buitenkant.
 • Als er langer dan 90 dagen niemand in het huis heeft gewoond.
 • Als het huis wordt onderverhuurd en je er zelf dus niet woont.

Wat te doen bij inbraak of diefstal

Er is bij je ingebroken en dat is niet zomaar iets. Waarschijnlijk ben je behoorlijk geschrokken. We willen je zo goed mogelijk helpen. Door dit stappenplan te volgen, wordt de schade snel geregeld.

 1. Doe aangifte bij de politie
  Neem zo snel mogelijk contact op met de politie. Zij komen bij je langs om te kijken of de dader sporen heeft achtergelaten. Je kunt dan direct bij hen aangifte doen. Dit aangiftebewijs heb je ook nodig als je schade gaat melden bij FBTO.
 2. Verzamel zoveel mogelijk informatie
  Om een goed beeld te krijgen van de schade is het belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie verzameld. Denk bijvoorbeeld aan bonnetjes of facturen. Vergeet ook niet om foto’s te maken. Hoe meer informatie je hebt, hoe beter.
 3. Meld je schade of diefstal binnen 3 dagen bij FBTO
  Je kunt de schade gemakkelijk melden via MijnFBTO. Dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Wanneer het jou uitkomt. Je kunt dan ook gelijk foto’s van de schade toevoegen of bijvoorbeeld bonnetjes van gestolen spullen. Liever toch een medewerker spreken? Dat kan ook, via Whatsapp bijvoorbeeld. Je kunt hier contact opnemen met ons.
 4. Een schadebehandelaar komt bij je langs
  Je krijgt een schadebehandelaar toegewezen. Hij of zij komt bij je langs om de schade te bekijken. Als het nodig is, kan ook een schade-expert ingeschakeld worden. Om te kijken hoe de schade precies ontstaan is en hoe het opgelost kan worden.
 5. De schade wordt hersteld
  Is er schade die gerepareerd moet worden? Dan kun je dat op 3 manieren laten doen:
 • Je laat FBTO een reparateur inschakelen. Wij regelen dan een bedrijf dat de schade repareert. De kosten betalen we rechtstreeks aan dat bedrijf.
 • Je schakelt zelf een reparateur in. We vragen je dan om een offerte van het bedrijf dat je kiest. Zo bepalen we of de kosten vergelijkbaar zijn met de gebruikelijke kosten in de markt. Is dat zo? Dan krijg je een vergoeding voor de reparatie.
 • Je voert zelf de reparatie uit. Bewaar dan de nota’s van de kosten. We betalen de kosten voor het materiaal en een vergoeding voor de kosten per gewerkt uur. Goed om te weten: als je een Basis Inboedelverzekering hebt, mag je de schade niet zelf repareren.

Wat krijg je vergoed?

Kan de schade niet gerepareerd worden? Of zijn er spullen gestolen? Dan moet dit vervangen worden. Afhankelijk van hoe oud je spullen waren en wat er precies vervangen moet worden, betalen we de dagwaarde of de nieuwwaarde.

De nieuwwaarde is het bedrag waarvoor je spullen nieuw in de winkel te koop zijn. De dagwaarde is het bedrag dat je spullen op het moment van de schade waard zijn. Dit wordt bepaald met een afschrijvingspercentage. Dit percentage is op haar beurt weer gebaseerd op hoe lang spullen gemiddeld meegaan en in hoeverre ze hun waarde behouden. Zo heeft een Apple Macbook een lager afschrijvingspercentage dan andere laptops. Lees hier meer over het afschrijvingspercentage.

Eigen risico bij inbraak of diefstal

Je kiest zelf voor een eigen risico bij het afsluiten van een inboedelverzekering of opstalverzekering. Je kunt kiezen uit € 0,-, € 150,- of € 300,- eigen risico. Dit is het bedrag dat je per schade zelf betaalt. Heb je een Basis Inboedelverzekering? Dan kun je niet zelf het bedrag kiezen. Je hebt dan altijd een eigen risico van € 500,-.

Veelgestelde vragen

Op het schadeaangifteformulier vul je in wat de schade is. We overleggen vervolgens met je hoe we de schade vaststellen. Soms kun je de schade laten zien. Bijvoorbeeld met nota's, bankafschriften of foto's. Soms schakelen we een onafhankelijke expert in. Hij bepaalt dan samen met jou hoeveel schade je hebt. 

Lees meer over vergoedingen.

Hoeveel je woonhuis waard is voor een opstalverzekering noemen we de herbouwwaarde. Dat is het bedrag dat nodig is om je woning opnieuw te bouwen. Daarin zit niet de waarde van bijvoorbeeld de grond. Je leest de herbouwwaarde in een taxatierapport. Het rapport mag niet ouder zijn dan 6 jaar.
Hoeveel je spullen (inboedel) in huis waard zijn bereken je met de inboedelwaardemeter. Je vindt deze op de website van het Verbond van Verzekeraars.

Dat mag. Je kunt ervoor kiezen om iets wat beschadigd is te vervangen door iets wat beter is en meer waarde heeft. Het is dan waarschijnlijk ook duurder. Je krijgt van ons de vergoeding waar je recht op hebt, de rest kun je zelf bijbetalen.

Kan de schade aan je spullen niet meer gerepareerd worden? Dan krijg je in veel gevallen met de FBTO Inboedelverzekering de nieuwwaarde vergoed. De nieuwwaarde is het bedrag dat je moet betalen om de spullen nu nieuw te kopen. We kijken dan naar de prijs wat de spullen op dit moment kosten. En niet wat je er toen voor hebt betaald. Zijn de spullen minder waard dan 40% van de nieuwwaarde? Dan krijg je de dagwaarde vergoed. Lees meer over de vergoeding bij de inboedelverzekering.

Nee, dat hoeft niet. Maar het kan wel helpen als je schade hebt. Je moet namelijk de schade kunnen aantonen of aannemelijk maken. Dit doe je bijvoorbeeld met een goede omschrijving, foto's, bonnen of verklaringen.

Tips tegen woninginbraak

Een inbraak is een heftige gebeurtenis, dat wil je niet nog eens meemaken. Bekijk eens onze blogs met tips waarmee je een inbraak misschien kunt voorkomen.