Naar inhoud
veilig wonen

5 onmisbare tips over veilig wonen

Thuis voel je je veilig. Toch? Misschien zijn er dingen die je kunt doen om je nog veiliger te voelen. Bekijk de tips!
12 augustus 2020

Thuis is voor veel mensen dé plek waar je je veilig voelt. Toch valt in elk huis vaak wel wat te verbeteren. Dat hoeft niet duur of ingewikkeld te zijn. Met deze tips maak je je woning direct veiliger. En wordt er alsnog ingebroken? Dan biedt je woonverzekering uitkomst. Lees snel verder voor onze veilige tips.

1. Stop inbrekers met een certificaat

Voor een ervaren inbreker is het vaak makkelijk om een zwakke plek in je beveiliging te vinden. Behalve als je woning een Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) heeft. Dan is je huis door een expert gecontroleerd en beveiligd. De verlichting, het zicht op de straat, hang- en sluitwerk, alarm, rookmelders. Alles wat je kunt bedenken, wordt verbeterd.

Wil je dit ook? Zoek dan een PKVW-expert in de buurt. Na de installatie ontvang je een PKVW-certificaat. Met zo'n certificaat  kun je aan een verzekeringsmaatschappij bewijzen dat je huis goed beveiligd is. Soms is dat vereist, als je een hoge waarde van je spullen wilt verzekeren.

2. Kies een goede rookmelder

Het ligt misschien voor de hand, toch hebben lang niet alle huishoudens al een rookmelder. Omdat ze niet zo'n saai wit ding aan de muur willen misschien? Nergens voor nodig! Er zijn leuke alternatieven te koop. Het Finse merk Jalo Helsinki maakt bijvoorbeeld rookmelders in de vorm van een nachtvlinder. Of versier hem zelf met stickers of een likje verf.

3. Ontmoedig inbrekers

Ok, je huis is nu goed beveiligd. Maar het liefst wil je dat een inbreker het niet eens probeert. Soms zoekt een inbreker iets om op te klimmen, in de hoop dat op een hogere verdieping de sloten minder goed zijn dan op de voordeur. Zorg daarom dat er geen vuilcontainer of ladder naast je woning staat. Zorg er ook voor dat je huis altijd bewoond lijkt. Bijvoorbeeld door een licht te laten branden. Ga je op vakantie? Vraag de buren om op je huis te letten en je post op te ruimen.

4. Pas op met koolmonoxide

Koolmonoxide is een gas dat je niet ruikt. De gemeente Amsterdam noemt het op haar website zelfs een sluipmoordenaar. Het gas komt vrij door slecht onderhouden of slecht werkende geisers, kachels en cv-installaties. Of bijvoorbeeld een verroeste afvoerpijp of een scheur in de schoorsteen. 

Van het inademen van koolmonoxide krijg je hoofdpijn en word je duizelig. Het kan zelfs levensgevaarlijk zijn. Sommige mensen zijn er extra gevoelig voor, zoals zwangere vrouwen en pasgeboren baby’s. Is de hond suf? Ook die kan last hebben van koolmonoxide. Oppassen dus.

Doen tegen koolmonoxide­vergiftiging

Als huiseigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor veilig gas en elektra in je woning. Laat daarom je meterkast, cv-ketel, boiler en dergelijke regelmatig controleren door een erkende installateur. Heb je een huurwoning? Vraag aan je verhuurder om de installaties te controleren.

Wil je geen enkel risico nemen met koolmonoxide in huis? Plaats dan een koolmonoxidemelder in de buurt van je cv-ketel en ventileer je huis goed. Tip: er zijn ook apparaten die rook- en koolmonoxidemelder in 1 zijn. 2 vliegen in 1 klap!

5. Check het hele huis eens op val-risico

Oudere mensen zijn kwetsbaar voor een val. Zij willen zo lang mogelijk thuis wonen en passen daarom hun woning aan, om het risico op vallen te verkleinen. Eigenlijk zou iedereen dat moeten doen, want ook jonge mensen en kinderen kunnen verkeerd terechtkomen na een val. Check daarom het huis op val-risico en zorg bijvoorbeeld voor:

  • Een veilige trap met anti-slipmateriaal en goede leuningen.
  • Een goede badmat en een wandbeugel.
  • Een led-strip met beweging sensor onder je bed en op de wc, zodat je ‘s nachts niet op de tast naar de wc hoeft te lopen.
  • Een opgeruimd huis, met voldoende opbergruimte en goed weggewerkte snoeren.
  • Geen te gladde vloer, onnodige drempels of obstakels. Dit geldt ook buiten, op het tuinpad of de weg naar de voordeur.

Bereid ook een kleine klus goed voor

Mensen die een grote verbouwing doen, bereiden zich meestal goed voor. Met strakke kleding, stevige schoenen, goed gereedschap en een stevige trap beginnen gaan ze aan het werk. Maar bij een ‘lullig klusje’, zoals het ophangen van een schilderijtje, gaan ze even op een barkruk staan of gebruiken gereedschap zonder beschermingsmiddelen. Hierdoor komen dagelijks mensen op de spoedeisende hulp terecht, met soms ernstig letsel. 

Zorg dat je hulp kan verlenen

Ruim 70% van de mensen heeft geen EHBO-cursus gevolgd. Daardoor weet bijna niemand wat hij moet doen bij een ongeluk in huis, zoals een valpartij of brandwonden. Heb je een FBTO Zorgverzekering met de module Zorg & Herstel? Dan krijg je de kosten voor de online EHBO-cursus van het Rode Kruis vergoed.

Verzekerd bij schade

Hoe goed je ook oppast, schade aan je spullen kan altijd per ongeluk gebeuren. Met een inboedelverzekering ben je daartegen verzekerd. Kies je voor de module All risk ? Dan ben je verzekerd bij brand en inbraak. En als je per ongeluk iets laat vallen. Een glas rode wijn op je bank bijvoorbeeld. Of een dure vaas.

Benieuwd hoeveel die verzekering kost? Bereken je premie en je weet het binnen 2 minuten.

Misschien vind je dit ook interessant...