8,1 voor afhandelen woonschade
22 juli 2019Bij schade staan we 24/7 voor je klaar. Voor het afhandelen van de woonschade beoordelen klanten ons met een 8,1!
Lees het artikel overMet een inboedelverzekering verzeker je spullen die los in je huis liggen. Zoals elektrische apparaten, meubels en kleren. Met een opstalverzekering verzeker je het huis zelf. En alles wat daaraan vastzit. Denk hierbij aan de muren en het dak. Maar ook de schutting en de ingebouwde keuken.
Twijfel je over waar iets onder valt? Je kunt het verschil tussen inboedel en opstal bepalen door te denken aan een verhuizing. Wat je mee kunt nemen is inboedel. Wat je achter moet laten, valt onder opstal.
Daar heb je een lastige te pakken! Een vloer kan namelijk onder de opstal, maar ook onder de inboedel vallen. Dat is afhankelijk van de manier waarop de vloer gelegd is. Ligt je vloer los? Dan hoort dit bij je inboedel. Is je vloer vastgelijmd? Dan is het opstal. Het maakt dus niet uit of de vloer van laminaat, parket of tapijt is.
Een inbouwkoelkast staat niet los in je huis. Dit valt dus onder de opstal. Heb je naast de inbouwkoelkast ook een losse koelkast? Bijvoorbeeld in de bijkeuken? Dan valt deze onder de inboedel. Die kun je namelijk gewoon meenemen als je verhuist.
Een opstalverzekering wordt vaak verplicht door de hypotheekverstrekker. Maar koop je een appartement? Dan valt de opstalverzekering onder de Vereniging van Eigenaren (VvE). Je hoeft hem dan zelf niet af te sluiten.
Een inboedelverzekering regel je wel altijd zelf. Deze is niet verplicht. Je kunt dus zelf beslissen of je het nodig vindt om er eentje af te sluiten. Of dat je eventuele schade na diefstal of bijvoorbeeld brand zelf betaalt.
Bij FBTO is er geen verschil tussen inboedel en opstal als het gaat om het eigen risico. Je kunt er ook voor kiezen om het eigen risico af te kopen. Je betaalt dan 10% meer premie, maar hebt geen eigen risico meer. Bij stormschade krijg je nog wel te maken met een eigen risico. Dat is standaard € 200,- en dat kun je ook niet afkopen.
Hier ben je helaas niet voor verzekerd. Ook niet als je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. Schade die je huisdier aan de spullen van een ander veroorzaakt, wordt wel vergoed door je aansprakelijkheidsverzekering. Wel zo handig om die ook te overwegen dus, als je je enthousiaste labrador vaak meeneemt naar werk of vrienden.