Naar inhoud
dieren en verzekeringen

Dieren en verzekering. Hoe zit dat?

Is de bank van de buren opgegeten door je hond? Of val je van een paard? Lees verder hoe je verzekerd bent.

22 februari 2021
Nederland is een land van dierenliefhebbers. Bijna 1 op de 5 Nederlanders heeft een hond in huis. En er zijn nog meer katten dan honden. Daarnaast hebben we mooie bossen waar je bijvoorbeeld kunt paardrijden. Met zoveel dieren zal het je niet verbazen dat er regelmatig ongelukken gebeuren met dieren en dat ze soms ook schade veroorzaken. Ben je dan verzekerd?

Niet verzekerd voor schade aan eigen spullen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een inboedelverzekering verzekert geen schade door huisdieren aan jouw eigen spullen. Duwt je kat de laptop van tafel? Dan ben je daar dus niet voor verzekerd.

Wel verzekerd bij schade aan anderen

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je wel verzekerd voor schade die jouw dier veroorzaakt aan iemand anders. Of aan de spullen van iemand anders. Je bent als eigenaar altijd aansprakelijk voor je (huis)dier. Dus ook als je dier naar een oppas gaat. Heb je huisdieren voor het uitoefenen van een beroep of bedrijf? Dan ben je niet verzekerd via een particuliere aansprakelijkheids­verzekering.

Hoe zit dat met vee?

Houd je vee puur voor de hobby? En niet om inkomsten uit te halen? Dan ben je verzekerd als bijvoorbeeld jouw toch-niet-zo-makke schaap, paard of koe iets stukmaakt bij een ander. Staat je paard in het buitenland gestald? Geen probleem, ook dan ben je gewoon verzekerd. De FBTO Aansprakelijkheids­verzekering heeft een wereldwijde dekking. Houd je bedrijfsmatig vee? Dan ben je niet verzekerd met een particuliere aansprakelijkheids­verzekering.

Paardrijden, een mooie, maar ook risicovolle sport

Paardrijden is een prachtige hobby of sport. Met een speciale liefde tussen paard en mens. Soms is de liefde even niet wederzijds en kan het paard schrikken of bokken. Gaat er tijdens het rijden iets mis en ontstaat er schade? Dan is de eigenaar van het paard aansprakelijk.

Lease of huur je een paard? Dan valt de schade onder de bedrijfsaansprakelijkheids­verzekering van de eigenaar, zoals een manege, als je eigenaar aansprakelijk is. De eigenaar is alleen aansprakelijk voor de acties van het paard. Doet het paard niets verkeerd, maar val je er zelf vanaf? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de schade.

Rijd je met je paard hobbymatig wedstrijden? Dan ben je verzekerd voor schade aan toeschouwers. Opzettelijk toegebrachte schade is natuurlijk niet verzekerd. Schade aan andere deelnemers is ook niet verzekerd. Dat komt omdat zij zelf verzekerd moeten zijn. Rijd je professioneel en beroepsmatig wedstrijden en krijg je inkomen door het houden van paarden? Dan ben je niet verzekerd met een particuliere aansprakelijkheids­verzekering. Je moet dan een hippische verzekering afsluiten. Informeer hiernaar bij de Hippische Bond.

Aansprakelijkheids­verzekering afsluiten

Heb je nog geen FBTO Aansprakelijkheids­verzekering? Bereken je premie en sluit je verzekering simpel en snel online af.

Misschien vind je dit ook interessant...