Naar inhoud
aansprakelijkheidsverzekering verplicht

Aansprakelijk­heids­verzekering: verplicht?

Een glas wijn over de nieuwe bank van de buren... Dure grap! Is een aansprakelijkheids­verzekering eigenlijk verplicht?
5 april 2019
1 moment niet opletten en daar gebeurt het al. Ongelukje! Soms valt de schade aan spullen mee. Maar wat in een paar seconden gebeurt, kan ook de rest van iemands leven bepalen. En dat van jou als je aansprakelijk bent. Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht? We leggen je uit hoe dat zit.

Aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht

Laten we maar direct met de deur in huis vallen: een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht volgens de Nederlandse wet. Of je hem wilt afsluiten, beslis je dus zelf.

Ongelukjes met hoge kosten

Beschadig je spullen van anderen? Dan betaal je de kosten terug. Stoot je een vaas om? Dan vallen de kosten vaak mee. Ga je per ongeluk op een laptop zitten? Dat wordt al vervelender. Maar sommige ongelukken zorgen pas echt voor hoge kosten. Bijvoorbeeld als jouw waterleiding springt en de buren daardoor lekkage hebben. En dan hebben we het alleen nog maar over spullen.

Letselschade van anderen

Stoot je tijdens het klussen per ongeluk een ladder om en valt deze bovenop je buurman? En breekt hij hierdoor z’n schouder? Dan betaal je álle ziekenhuiskosten en zijn verzorging. En alleen een ritje in de ambulance kost al honderden euro’s.

Schade door iemand anders

Zelf probeer je ongelukken natuurlijk te voorkomen. Maar soms veroorzaakt iemand anders schade en betaal je toch zelf de kosten. Bijvoorbeeld wanneer je logé die dure vaas omstoot of je hond zijn ongeknipte nagels iets te enthousiast in de nieuwe bank zet. Met een aansprakelijkheidsverzekering vergoeden we je kosten. Zodat je niet de dupe bent van schade door anderen.

Red je portemonnee

Kleine ongelukjes kun je vaak zelf nog wel vergoeden. Maar als de kosten oplopen, is je spaarrekening waarschijnlijk niet groot genoeg. Want bij letselschade moet je soms voor de rest van je leven kosten betalen. Dan heb je een aansprakelijkheidsverzekering nodig om je uit de brand te helpen. Deze verzekering vergoedt de schade aan spullen van anderen en letselschade van een ander. Zodat je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken.

Een WA-verzekering is wel verplicht

Een aansprakelijkheidsverzekering is dus niet verplicht. Maar heb je een auto? Dan moet je een WA-verzekering hebben. WA betekent wettelijke aansprakelijkheid. Een beetje verwarrend misschien, maar een WA-verzekering en een aansprakelijkheidsverzekering zijn 2 verschillende verzekeringen.

  • Met een aansprakelijkheidsverzekering (AVP) verzeker je schade die je veroorzaakt. Deze verzekering is niet verplicht.
  • Een WA-verzekering is een verzekering voor auto’s en motoren. Die is wel verplicht.

Hoeveel kost een aansprakelijkheidsverzekering?

Dat bereken je gemakkelijk zelf, in 2 minuten. Je vult je gegevens in en vinkt aan wat je precies wilt verzekeren. Ben je tevreden over het resultaat? Dan kun je je aansprakelijkheidsverzekering direct online afsluiten. Bereken je premie en je hebt het zo geregeld!

Misschien vind je dit ook interessant...