Naar inhoud
kindje op de fiets bij geparkeerde auto's

Ben je verzekerd bij schade door je kind?

Sonja’s zoon rijdt per ongeluk een deuk in de auto van de buurman. Buurman boos, zoon in tranen. Zo werd dat opgelost.
13 oktober 2021
Kinderen maken dingen kapot. Meestal is dat niet zo erg. Maar als het gaat om de auto van de buurman, heb je toch liever dat ze er vanaf blijven. Moeder Sonja het nog zó gezegd. Toch let haar 12-jarige zoon Tobias niet goed op als hij met de fiets de oprit oprijdt. Dan is het maar goed dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt.

Mijn kind heeft schade gemaakt, en nu?

Sonja zal niet de 1e moeder zijn die op zoek is naar het antwoord op die vraag. Kinderen zijn nou eenmaal niet zo handig. En zien ook vaak het gevaar niet. “Nee, dat klopt”, lacht Sonja. Ze vertelt hoe haar zoon een deuk in de auto van de buurman reed. “We delen de oprit met de buren. Als onze beide auto’s erop staan, is dat soms wat krap. Ik zeg daarom altijd tegen mijn zoon dat hij voorzichtig moet zijn. Maar zijn enthousiasme is soms sterker dan dat.”

En dus kwam hij op een dag de deur binnenvallen. “Hij moest me wat vertellen”, knikt Sonja. “Na wat gestamel kwam puntje bij paaltje: hij was met zijn fiets tegen de auto van de buurman gereden. Er zat een dikke deuk in en de lak was beschadigd.”

Per ongeluk beschadigd

Haar eerste reactie is een boze. Maar al snel realiseerde ze zich dat Tobias niet expres de auto geraakt heeft. “Helaas was de buurman niet zo makkelijk te kalmeren. Hij was erg boos op Tobias. Ik snap dat ook wel”, zegt Sonja. “Ook hij had Tobias al vaak gewaarschuwd dat hij voorzichtig moest doen. Maar kinderen zijn kinderen, toch? Uiteindelijk kon hij er niet zoveel aan doen.”

Aansprakelijkheids­verzekering voor je kind

De buurman was dus niet blij. Hij vroeg dan ook direct naar onze verzekering, zodat hij zo snel mogelijk zijn geld terug zou krijgen. Sonja belde daarom gelijk met haar verzekeraar om te vragen hoe het precies zit. Gelukkig dat ze met haar aansprakelijkheids­verzekering niet alleen zelf verzekerd is. Ook haar partner en kinderen zijn verzekerd.

“Heel handig! Ik kon de buurman daardoor gelukkig snel gerust stellen. Toen ik ze toch aan de telefoon had, heb ik ook direct gevraagd hoe het zit in het buitenland. We gaan binnenkort kamperen in Frankrijk en ik zag het al gebeuren dat er ook daar iets gebeurt. Gelukkig is dat geen probleem, in het buitenland ben ik net zo goed verzekerd als in Nederland. Dat scheelt weer.”

Schade door kinderen?

Heeft iemand schade door jouw schuld? Of door je kind? Je bent verzekerd met onze aansprakelijkheidsverzekering.

Schade laten herstellen

Terug naar de auto van de buurman. Om hem helemaal gerust te stellen, gaat Sonja direct aan de slag met het melden van de schade. Zo doe je dat:

  1. Ga na wie de schade heeft veroorzaakt. Die vraag was simpel te beantwoorden.
  2. Vraag of degene bij wie de schade is ontstaan zelf verzekerd is voor de schade. Het kan zijn dat zijn eigen verzekering meer vergoedt. De buurman vertelde Sonja dat hij hier zelf niet voor verzekerd is.
  3. Meld de schade binnen 3 dagen. Sonja deed dat direct online, wel zo makkelijk. Zo kon ze ook gelijk alle foto’s die ze van de schade maakte, meesturen. Al snel konden zij en Tobias weer opgelucht ademhalen. Haar aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade door je kind.

De schadebehandelaar beoordeelde de hele situatie en hielp Sonja verder. “Ik moest nog wel wat aanvullende vragen beantwoorden. Hij vroeg bijvoorbeeld of Tobias medicijnen slikte. Dat was niet het geval.” De buurman had zijn auto netjes geparkeerd en kon zelf dus niets aan de schade doen. Hij mocht zijn schade laten maken bij een schadeherstelbedrijf. Dat was gelukkig zo geregeld.

Schade in huis ook vergoed?

Het repareren van de dikke deuk die Tobias in de auto van de buurman reed, werd gelukkig vergoed. Maar wat als het de volgende keer schade door je kind in je eigen huis is? Bijvoorbeeld doordat je kind per ongeluk een dure vaas omstoot. Of de tv kapot maakt? Dan is het goed om even naar je inboedelverzekering te kijken.

Zo kun je bij FBTO bijvoorbeeld kiezen voor een all risk inboedelverzekering. Je bent dan ook verzekerd bij schade die jij of je kind per ongeluk zelf veroorzaakt in huis. Wel zo handig, zeker als jullie allebei niet zo handig zijn. Toch? Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten hoeveel dat voor jullie kost. Afsluiten kan direct online. Zo ben je snel verzekerd.

Misschien vind je dit ook interessant...