Schade door je kind: is dat verzekerd?

"Mam, ik moet je iets vertellen". Nee he, een dikke deuk in de Audi van de buurman. Hoe ben je dan verzekerd?
19 april 2019

Pubers kunnen het bloed onder je nagels vandaan halen. Vaak onschuldig, maar soms met schade. En je had het nog zó gezegd. Moeder Sonja weet er alles van. Haar zoon Tobias (17) lette niet helemaal op toen hij midden in de nacht thuiskwam. Gelukkig vergoedde de aansprakelijkheidsverzekering de schade.

Een deuk in de Audi

Het is zaterdagochtend. Sonja zit net lekker aan haar kopje koffie als zoon Tobias bij haar aan tafel aanschuift. Een schuldbewuste blik op zijn gezicht. Het duurt even, maar dan komt het hoge woord eruit. "Mam, ik moet je iets vertellen", begint Tobias zijn verhaal. "Toen ik vannacht thuiskwam, fietste ik per ongeluk tegen de auto van de buurman aan. Er zit een deuk in en de lak is beschadigd."

Hoe hij dat voor elkaar had gekregen, vroeg Sonja zich af. Toen Tobias vertelde dat hij op zijn telefoon keek toen het gebeurde, werd Sonja boos. “Ik heb hem al zo vaak gezegd dat hij op de weg moet letten als hij fietst. Dit krijg je ervan.” De buurman heeft notabene een dure Audi! "Ik hoop maar dat je een goede verzekering hebt, want ik wil m’n geld terug," zei hij dan ook.

Schade vergoed krijgen

De buurman was dan ook niet erg blij. Hij had direct naar de verzekering van Tobias gevraagd, zodat hij zo snel mogelijk zijn geld terug zou krijgen. Om hem gerust te stellen ging Sonja direct aan de slag met het melden van de schade. Zo doe je dat:

  1. Ga na wie de schade heeft veroorzaakt. Die vraag was simpel te beantwoorden. Zoon Tobias was de schuldige.
  2. Vraag of degene bij wie de schade is ontstaan zelf verzekerd is voor de schade. Het kan zijn dat zijn eigen verzekering meer vergoedt. De buurman vertelde Sonja dat hij hier zelf niet voor verzekerd is.
  3. Meld de schade binnen 3 dagen. Sonja deed dat direct online, wel zo makkelijk. Al snel konden zij en Tobias weer opgelucht ademhalen. Haar aansprakelijkheidsverzekering vergoedt schade door je kind.

Schade laten herstellen

De schadebehandelaar beoordeelde de hele situatie en hielp Sonja verder. “Ik moest nog wel wat aanvullende vragen beantwoorden. Hij vroeg bijvoorbeeld of Tobias medicijnen slikte. En of hij alcohol of drugs had gebruikt. Dat was allemaal niet het geval.” De buurman had zijn auto netjes geparkeerd en kon zelf dus niets aan de schade doen. Hij mocht zijn schade laten maken bij een schadeherstelbedrijf. Dat was gelukkig zo geregeld.

Eigen risico

Helemaal gratis was het ongelukje helaas niet voor Sonja en Tobias. Want het eigen risico is € 100,-. Die kosten waren natuurlijk voor Tobias. “Ik hoop dat hij er wat van geleerd heeft en de volgende keer zijn telefoon in z’n zak laat zitten tot hij veilig thuis is”, vertelt Sonja.

De schade door haar kind werd gelukkig vergoed. Maar wat als het de volgende keer de kat is die met haar scherpe nageltjes de dure Audi beschadigt? Lees hier hoe het zit met schade door huisdieren.

Misschien vind je dit ook interessant...