Naar inhoud

Waterschade & je verzekering

Een zware regen- of hagelbui. Het komt vaak voor in Nederland. En ook een flink pak sneeuw is in de winter steeds minder zeldzaam. Allemaal weersomstandigheden die voor waterschade kunnen zorgen, aan je huis of aan je spullen. Op deze pagina lees je precies wat je doet bij waterschade. Maar ook welke woonverzekering voor waterschade je nodig hebt en wat er dan vergoed wordt.

Waterschade: inboedel- of opstal­verzekering?

Welke verzekering je precies nodig hebt, hangt af van wat er kapot is. Heb je bijvoorbeeld schade door een kapotte regenpijp? En is daardoor je televisie kapot? Meld dan je waterschade op je inboedelverzekering. Maar moet bijvoorbeeld je verlijmde parketvloer gerepareerd worden? Dan meld je dit op de opstalverzekering. Meer weten? Lees dan alles over het verschil tussen opstal en inboedel.

Welke waterschade is verzekerd?

Waterschade is schade die ontstaat door regen, sneeuw of hagel. Bijvoorbeeld doordat je dak instort door de druk van zware sneeuw. Of doordat de riolering een flinke regenbui niet kan verwerken en je toilet overstroomt. Je bent verzekerd voor waterschade met een inboedelverzekering of een opstalverzekering. Je ziet de meest voorkomende schades in de tabel hieronder.

Bekijk ook de polisvoorwaarden. Daarin lees je waarvoor je wel of niet verzekerd bent.

Wat te doen bij waterschade?

Heb je waterschade aan je huis of aan je spullen? Wat vervelend! Dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Zo doe je dat:

 1. Verzamel alle informatie
  Denk hierbij aan afmetingen of materialen van dingen in huis die stuk zijn. Of het merk en type van de spullen die waterschade hebben. Maak vooral ook veel foto’s. Hoe meer informatie we hebben, hoe beter we een inschatting kunnen maken van de schade.
 2. Meld je schade in MijnFBTO of via WhatsApp
  Je kun je schade melden op verschillende manier, je kiest zelf wat het beste bij je past. Bijvoorbeeld via WhatsApp of in MijnFBTO. Je kunt dan ook direct de door jou gemaakte foto’s toevoegen, wel zo makkelijk. Lees hier hoe je dat precies aanpakt: schade melden bij FBTO.
 3. De reparatie wordt geregeld
  Samen kijken we hoe we je het beste kunnen helpen. Bijvoorbeeld door een goede reparateur te regelen. Hij of zij herstelt de schade. 

Waterschade laten repareren

Er zijn 3 manieren waarop je waterschade kunt laten repareren, namelijk:

 • FBTO een reparateur in laten schakelen
  Wij schakelen een bedrijf in dat de schade voor je repareert, daar hoef je zelf dus niet meer naar op zoek. De kosten voor de reparatie betalen we vervolgens rechtstreeks aan de reparateur.
 • Zelf een reparateur inschakelen
  Je hoeft de reparateur niet per se via FBTO in te schakelen. Je mag er ook zelf 1 kiezen. We vragen je dan een offerte aan te vragen. Zo bekijken we of de kosten van de reparateur vergelijkbaar zijn met de gebruikelijke kosten in de markt. Is dat zo? Dan krijg je een vergoeding voor de reparatie.
 • Zelf de reparatie uitvoeren
  Kun en wil je de schade zelf repareren? Dan mag dat. Je hoeft dat niet eerst aan ons te melden. Zorg er wel voor dat je duidelijke foto’s maakt van de schade en de situatie. Voor de vergoeding is het belangrijk dat je weet hoeveel uren je bezig bent geweest met de reparatie. En dat je de nota’s van de kosten bewaart. We betalen de kosten voor het materiaal en een vergoeding per gewerkt uur. Goed om te weten: heb je een FBTO Basis Inboedelverzekering? Dan heb je de optie om zelf de reparatie uit te voeren niet.

Schade met spoed

Kun je niet meer in je huis slapen, wonen of werken? Of heb je extreme wateroverlast? Dan heeft je schade spoed. Ook dan kun je gebruik maken van de opties hierboven. Wil je FBTO een reparateur in laten schakelen? Neem dan contact op met de alarmcentrale op +31 (58) 234 56 50. Een schadeherstelbedrijf neemt binnen een half uur contact met je op. En is binnen 2 uur bij je om je te helpen. Bij een grote storm kan dit langer duren.

Eigen risico kies je zelf

Bij het afsluiten van je opstal- of inboedelverzekering heb je gekozen voor een eigen risico. Je kunt kiezen uit € 0,-, € 150,- of € 300,- eigen risico per schade. Heb je een Basis inboedelverzekering? Dan heb je altijd een eigen risico van € 500,-. Je kunt dan niet zelf kiezen.

Eigen risico bij stormschade

Heb je waterschade door een storm? Dan valt dit onder stormschade. Je betaalt bij stormschade altijd een eigen risico van € 250,-. Ook als je hebt gekozen voor een eigen risico van € 0,- toen je je verzekering afsloot.

Vergoeding bij waterschade

Kunnen je spullen niet gerepareerd worden? Dan betalen we de dagwaarde of de nieuwwaarde. De dagwaarde is het bedrag dat je spullen op het moment van de schade waard waren. De nieuwwaarde is het bedrag waarvoor je spullen nu in een winkel te koop zijn. Welke van de 2 we betalen, hangt onder meer af van hoe oud je spullen zijn en welke spullen precies beschadigd zijn.

De dagwaarde van jouw spullen wordt bepaald met een afschrijvingspercentage. Dit percentage is gebaseerd op hoe lang spullen meegaan. Een zonnebril heeft bijvoorbeeld een afschrijving van 25% per jaar. Een televisie van 10% per jaar. Dit kan ook verschillen per merk. Lees hier meer over het afschrijvingspercentage van spullen.

Veelgestelde vragen

Dat gaat heel makkelijk. Zodra je ons vertelt dat je schade hebt, helpen we je de juiste reparateur te vinden. Hij of zij neemt contact met je op om de schade zo snel mogelijk te herstellen. Wij betalen vervolgens de reparatiekosten direct aan de reparateur. Daar hoef jij dus niets meer voor te doen.

Op die manier kunnen we altijd een betrouwbare reparateur voor je zoeken die goede kwaliteit levert. En door goede afspraken te maken, houden we de kosten zo laag mogelijk. Zo blijft ook jouw premie zo laag mogelijk.

Dat ligt helemaal aan wat voor schade je precies hebt. Is het een spoedreparatie bijvoorbeeld? Welke materialen zijn er nodig? Hoe druk is het? De reparateur vertelt je precies wanneer de schade gerepareerd kan worden. En hoe lang dat precies gaat duren. Heb je schade aan spullen of bijvoorbeeld meubels die niet gerepareerd kunnen worden? Dan krijg je hier zo snel mogelijk een vergoeding voor. Zo kun je zelf nieuwe spullen of meubels kopen.

Soms krijg je schade niet vergoed. Bijvoorbeeld als die schade is ontstaan door constructiefouten, bouwfouten of slecht werk door een bouwbedrijf of loodgieter. Dan kun je die persoon of dat bedrijf aansprakelijk stellen voor de kosten die je maakt om de schade te herstellen. Dat kan bijvoorbeeld door je rechtsbijstandverzekering  in te schakelen.

Wat vervelend! Er kan behoorlijk veel schade ontstaan door een breuk of verstopping in het riool. En het water waar je dan last van hebt, is vaak niet schoon en stinkt. Daar wil je snel vanaf! Is er zichtbare schade? Dan schakelen we direct een schoonmaakbedrijf voor je in. Zij maken je spullen schoon en plaatsen eventueel speciale apparatuur om de stank te verminderen. Goed om te weten: je bent niet verzekerd voor de kosten voor het opsporen van een verstopping in het riool en het oplossen van die verstopping.

Ja, de waterschade door een lek in je dak is verzekerd. Het repareren van je dak vergoeden we ook als de schade door een plotselinge gebeurtenis is ontstaan. Bijvoorbeeld door een storm. Is de schade veroorzaakt door een bouwfout, slecht onderhoud of slijtage? Dan krijg je geen vergoeding voor de kosten van de reparatie. Is je dakisolatie nat geworden? Nat isolatiemateriaal droogt vaak door de natuurlijke ventilatie onder een pannendak.

Ja, kosten die gemaakt moeten worden om een verzekerde schade te kunnen herstellen, zijn gewoon meeverzekerd. Je krijgt in dat geval dus ook een vergoeding voor de kosten van het huren van heaters en bouwdrogers die nodig zijn om je huis droog te krijgen. Gebruik je extra stroom of energie voor het drogen van je woning? Dan krijg je daar ook een vergoeding voor.

Dat mag. Je kunt ervoor kiezen om iets wat beschadigd is te vervangen door iets wat beter is en meer waarde heeft. Het is dan waarschijnlijk ook duurder. Je krijgt van ons de vergoeding waar je recht op hebt, de rest kun je zelf bijbetalen.

Meer over waterschade

Waterschade voorkomen of oplossen? Bekijk onze blog met slimme tips en meer handige informatie!