Naar inhoud
een vrouw zit op de grond tegen een bank geleund te bellen terwijl ze ook een teil omhoog houdt en angstig naar het plafond kijkt

Alles over waterschade door sneeuw & regen

Regen en sneeuw kunnen schade aan je huis veroorzaken. Hoe voorkom je dat? Wat is verzekerd? En wat doe je bij schade?
29 november 2021
Najaar in Nederland! Dat betekent regen, regen en soms een beetje sneeuw. In ieder geval is het vaak op straat. En soms in huis. Want een flinke regen- of sneeuwbui kan een hoop schade veroorzaken. Hoe zit dat precies? En wat heb je dan aan je woonverzekering? In deze blog geven we antwoord op veelgestelde vragen over waterschade.

Wat is waterschade precies?

Goede vraag, we beginnen bij het begin. Waterschade aan je huis is schade die – de naam zegt het al – is ontstaan door water. Bijvoorbeeld door een gesprongen leiding. Of omdat je dak begint te lekken dankzij regen, hagel of sneeuw. De schade kan flink uiteenlopen. Soms wordt bijvoorbeeld het isolatiemateriaal van het dak nat door smeltende sneeuw onder de dakpannen. Dit droogt vaak vanzelf weer en is dus niet heel erg. Maar het kan ook zijn dat door een lek de hele zolder blank staat en al je spullen beschadigen. Dan ben je natuurlijk verder van huis.

Hoe kan ik waterschade voorkomen?

Het is een cliché, maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het altijd slim om bijvoorbeeld regelmatig te checken of je geen lekkage in je dag hebt. Bekijk dan ook direct de dakgoot, om te voorkomen dat deze verstopt raakt. Daarnaast is het slim om de buitenkraan dicht te draaien als het misschien gaat vriezen, dan bevriezen de leidingen niet. En – natuurlijk – laat je ramen niet openstaan als je van huis gaat. Er kan maar zo een regenbui overkomen.

Wat moet ik doen als mijn dak lekt?

Weet je dat je dak lek is? Of zie je tijdens een regenbui het water door het dak druppelen? Zet dan emmers of pannen onder de plekken waar het lekt. Zo vang je het water op en kan het zich niet verspreiden in huis. Daarnaast is het slim om de spullen die nat kunnen worden te verplaatsen of af te dekken met een plastic zeil. Is de regenbui voorbij? Zorg er dan voor dat de natte ruimtes goed door kunnen luchten. Als het kan, verwarm ze dan zoveel mogelijk. Zo verdampt het vocht sneller.

Ben ik verzekerd voor een lekkend dak?

Ja, meestal wel. Schade door regen, sneeuw en hagel wordt vaak vergoed. Ook als er schade is door bijvoorbeeld sneeuw- of waterdruk. De spullen in je huis zijn verzekerd als je een inboedelverzekering hebt. Ook als je bijvoorbeeld schade hebt door een bevroren leiding. Schade door achterstallig onderhoud of nalatigheid – bijvoorbeeld als je een raam open laat staan – is niet verzekerd. Je vindt altijd in de polisvoorwaarden terug waar je in jouw geval precies een vergoeding voor krijgt.

En hoe zit het dan met het dak zelf?

Daar heb je een opstalverzekering voor nodig. Je krijgt dan een vergoeding bij waterschade voor reparatie van de binnenkant van het dak. Goed om te weten: de buitenkant van het dak is niet verzekerd. Is je dak dus lek omdat er bijvoorbeeld sneeuw op gelegen heeft? Dan ben je daarvoor niet verzekerd.

Krijg ik de kosten voor een dakinspectie ook vergoed?

Meestal niet. Als je je dak wilt laten inspecteren door een expert in verband met lekkage, betaal je dit vaak zelf. Heb je schade aan je dak door sneeuw- of waterdruk? Dan krijg je soms wel een vergoeding voor een dakinspectie. Vraag dit van tevoren goed na bij de schadeadviseur.

Ik heb waterschade, en nu?

Bij FBTO kun je gemakkelijk online schade melden, dat kan 24 uur per dag. Geef dan direct zoveel mogelijk informatie over wat precies beschadigd is. Welke apparatuur of spullen bijvoorbeeld. Maak zoveel mogelijk foto’s, dan kan de schadeadviseur de schade vast zo goed mogelijk inschatten. Hij of zij neemt telefonisch contact met je op. Ben je niet bereikbaar? Dan krijg je een e-mail.

Komt er iemand bij me langs om de schade te beoordelen?

Niet altijd, dat hangt af van de schade. Het is daarom belangrijk dat je veel foto’s maakt. Zo kan de schadeadviseur een goed beeld krijgen van wat er allemaal kapot of beschadigd is bij jou in huis. Soms is het dan niet eens nodig om langs te komen. Je kunt dit altijd even vragen als de schadeadviseur contact met je opneemt.

Is er een wachttijd als ik een woonverzekering afsluit?

Nee, bij FBTO is er geen wachttijd en ben je direct verzekerd. Maar dat kan natuurlijk alleen als er op dat moment nog geen schade is. Je kunt je niet pas verzekeren als je al lekkage hebt door bijvoorbeeld sneeuw of regen. Wil je zeker weten dat alles goed geregeld is voor de winter? Je kunt binnen 2 minuten online je premie berekenen en woonverzekering afsluiten.

Misschien vind je dit ook interessant...