Naar inhoud
een hand in blauwe huishoudhandschoen poetst met een schuurspons de schimmel van een beige muur

Schimmel op de muur te verwijderen

Schimmel op de muur komt door teveel vocht in huis. Kun je het zelf verwijderen of heb je een expert nodig?
11 mei 2021
Na een tijdje went het misschien, die plekjes aan de muur. Je ziet ze niet eens meer of je denkt: daar schilderen we volgend jaar wel overheen. Pas op dat je het verwijderen van schimmel niet te lang uitstelt! Beschimmelde muren zijn namelijk schadelijk voor je gezondheid. Aanpakken dus, die schimmels!

Een aanslag op je gezondheid en je woning

Zonder dat je het door hebt kunnen schimmels je ziek maken. Heeft iemand in jouw huis een allergie? Grote kans dat schimmels zijn of haar klachten verergeren. Ook mensen zonder allergie kunnen door schimmels last krijgen van prikkende ogen of hoestbuien. Niet alleen je eigen gezondheid, ook je huis lijdt onder schimmels. De muren worden zwakker en pleisterwerk, verf of behang kunnen afbladderen. Laat je de schimmels te lang zitten, dan kunnen ze zelfs de constructie van je huis, zoals houten balken aantasten.

Schimmels op verschillende plekken? Schrobben maar!

Soms heb je schimmel op verschillende plekken. Midden op muren, in de badkamer, achter een kast. Raadselachtig? Nee hoor, meestal hebben die plekken 1 ding met elkaar gemeen: er is geen kachel in de buurt. Vocht dat in de lucht hing is op die plekken niet opgedroogd. Bijvoorbeeld toen de was in de kamer hing te drogen of toen je in bad had gezeten.

Deze schimmels kun je prima zelf te lijf gaan. Maak een oplossing van 6 gram soda per liter water en schrobben maar! Gebruik voor je gezondheid een mondkapje en handschoenen. Krijg je het niet weg, probeer het dan eens met bleekwater of kijk in de supermarkt naar speciale schimmel verwijderaars. Zet een raam open als je met die chemische spullen aan de slag bent, zodat mensen in huis het zo min mogelijk inademen.

Lukt het je niet om zelf de schimmel weg te krijgen? Of heb je er gewoon geen zin in? Je kunt het ook laten verwijderen door een gespecialiseerde vakman. Die gebruikt het juiste materiaal en biedt een veilige en blijvende oplossing.

Vochtplekken onderaan je muren bestrijden

Vocht en schimmelplekken onderaan je muren heet ‘optrekkend vocht’. Het komt door grondwater dat in je muur trekt, steeds iets verder omhoog. Alleen schrobben heeft dan geen zin, want de schimmels komen terug. Om dat tegen te gaan kun je je muren laten inspuiten met een vochtwerend middel. Een vochtexpert boort gaten in de muur en spuit het middel in, waardoor het vocht geen kans meer krijgt. Google eens op ‘vochtbestrijder’ en je vindt tientallen bedrijven waar je kunt vragen wat zoiets je kost.

Vochtplekken door lekkage: voorkom erger en doe onderzoek

Lekkage is bijzonder vervelend. Je herkent het aan duidelijke natte plekken, bijvoorbeeld bij het plafond of in de buurt van een waterleiding. Het is soms duur om lekkage aan te pakken, maar het is nóg duurder om te laten zitten. Zoek op ‘lekdetectie’ en laat een gespecialiseerd bedrijf onderzoeken wat het probleem is. Hopelijk valt het mee en kan het lek opgelost worden zonder je huis te beschadigen. Helaas komt het soms ook voor dat er tegels, dakpannen of bijvoorbeeld een douchecabine weggehaald moeten worden voordat je bij het lek komt. Dat moet je daarna weer laten repareren.

Schimmel voorkomen

Soms weet je wel wat de oorzaak is van de schimmels. Je zet bijvoorbeeld niet altijd de ventilatie aan als je gaat douchen. Of je hebt een condens wasdroger die vochtige lucht uitblaast. Goed de ramen openhouden is dan voldoende. Heb je geen idee hoe het komt dat er veel vocht in je huis is? Of twijfel je of de ventilatie in je huis wel goed werkt? Dan kan een vochtexpert een onderzoekje doen in je huis. Hij of zij geeft je dan advies over de beste oplossing. Bijvoorbeeld het impregneren van muren, het verven van muren met vochtwerende verf of een nieuw ventilatiesysteem. Zo houd je je woning lange tijd goed en behoudt het zijn waarde.

Goed verzekerd tegen waterschade

Door water kan je huis flink beschadigen. Met de FBTO Opstalverzekering is je huis verzekerd voor waterschade. In de voorwaarden lees je precies welke waterschade wel en niet verzekerd is. Benieuwd wat deze verzekering je kost?

Misschien vind je dit ook interessant...