Naar inhoud
een man maakt zijn dakgoot schoon

Dakgoot schoonmaken: voorkom schade

Is je dakgoot vies en groeit er van alles in? Maak hem schoon voordat je waterschade krijgt. Je kunt het ook laten doen.
8 februari 2021
Ah nee! Kringen op het plafond. Ineens ontdek je dat je waterschade hebt. Vaak is een verstopte dakgoot de boosdoener. Zonder dat je het doorhad was je dakgoot in een tuin veranderd, waar van alles in groeit. Een opstalverzekering dekt meestal alleen de schade als je dakgoot goed was onderhouden. Houd je dakgoot daarom goed schoon.

Een huis in Nederland krijgt veel te verduren 

In ons land komt extreem weer steeds vaker voor. Terwijl je lekker warm en droog binnen zit, krijgt je huis in korte tijd veel water op zijn dak. Al dat water gaat naar een smalle dakgoot. En ligt er in de dakgoot zand, bladeren, takken, vogelnestjes en/of mos? Dan kan het water geen kant op. Als het water over de rand gaat, kunnen je muren of houtwerk beschadigen. Als het in je dak loopt, ontstaat er schade aan je dak en kan het gaan rotten. Daarnaast zorgen plasjes in de dakgoot ervoor dat je extra last krijgt van muggen.

Dakgoot zelf schoonmaken of een vakman vragen?

Je kunt natuurlijk zelf de ladder pakken om de dakgoot schoon te maken. Durf je dat niet aan of wil je een goede inspectie? Zoek dan een vakman. Dan weet je zeker dat alles goed gecheckt wordt. En er zijn meer klusjes voor op en rond het dak! Vraag hem bijvoorbeeld om het dak en de dakpannen te controleren. Heb je dakramen? Laat de schuimrubbers schoonmaken of laat ze vervangen als ze verteerd zijn. Staan er veel bomen rond je huis? Dan kan een bladvanger helpen. Dat is een rooster dat je in de dakgoot legt.

Tip: maak een onderhoudsplan voor je huis

Het schoonmaken van je dakgoot is ‘het zekere voor het onzekere nemen’. Je weet niet vooraf of hij verstopt is. Maak je dakgoot daarom onderdeel van een onderhoudsplan aan je huis. Dan vergeet je het niet. Kies ervoor om 1 keer per jaar de dakgoot schoon te maken en eventueel te repareren. Andere zaken in je onderhoudsplan zijn bijvoorbeeld het schilderwerk, de schoorsteen, het dak, ventilatie en de cv-ketel. Elke euro die je besteedt aan onderhoud van je huis, bespaart je later een veelvoud aan reparaties!

Verzeker je huis in 2 minuten voor (water)schade

Hoe goed je onderhoud ook is, door een storm, brand, inbraak of water kan je huis flink beschadigen. Met de FBTO Opstalverzekering is je huis verzekerd voor deze schade. Bereken in 2 minuten je premie.

Misschien vind je dit ook interessant...