Naar inhoud

7 tips voor een verbouwing zonder zorgen

Verhuizen of…? Je kiest voor verbouwen. Je zorgt wel dat goed voorbereid én verzekerd bent. Deze tips helpen je.
30 augustus 2018

Je woont in een mooi huis met prima buren. Alles lijkt perfect. Toch is er één probleem. Je woning is niet meer helemaal naar wens. Het is bijvoorbeeld te klein geworden. Je keuken valt bijna uit elkaar of je mist een opberghok. Verhuizen? Dat kan. Maar waarom kies je niet voor verbouwen? Wij helpen je graag op weg met deze tips.

1. Alles valt of staat met de juiste voorbereiding

Voordat je jezelf in het diepe gooit, is het belangrijk om je voor te bereiden. Bedenk wat je wilt verbouwen en waarom. Wil je bijvoorbeeld een aanbouw aan je huis? Bedenk dan wat voor functie die krijgt. Wordt het een aanbouw voor de oude dag? Of een fotostudio voor je zoon? Maak duidelijke plannen en zet ze op papier. Besluit je later nog aanpassingen te doen? Dan levert dit vaak extra kosten, vertraging en stress op. Kortom, eerst denken dan doen.

2. Weet wat je te besteden hebt

Iedere verbouwing kost geld. Daarom is het fijn om te weten hoeveel je precies te besteden hebt. Heb je een lening of hypotheek nodig? Bespreek dit dan alvast met je bank. Probeer het verbouwingsbudget zo’n 15% onder je maximale grens te houden. Vallen de kosten onverwacht hoger uit? Dan heb je in ieder geval een buffer.

3. Voorkom onverwachte kosten

Houd rekening met alle verschillende kosten die bij een verbouwing komen kijken. Het zijn niet alleen de verbouwingskosten. Ook het aanvragen van vergunningen en de inrichting na verbouwing kost geld. Vergeet je ook niet te checken of je de juiste verzekering hebt? Met de FBTO Opstalverzekering ben en blijf je tijdens de verbouwing gewoon verzekerd.

4. Hoe het zit met de herbouwwaarde van de woning na verbouwing

Na de verbouwing stijgt de herbouwwaarde van de woning. Met de FBTO Opstalverzekering verzeker je je huis voor het bedrag dat nodig is om je huis opnieuw te bouwen. Daarin zit niet de waarde van bijvoorbeeld de grond. Bij FBTO is je huis standaard verzekerd tot € 450.000. Dat is meestal genoeg. Want in 95% van de gevallen is de herbouwwaarde lager. Is de herbouwwaarde van je huis hoger? Bel ons: (058) 234 56 78. Wij kunnen dan de premie voor je uitrekenen. De herbouwwaarde van je huis staat in het taxatierapport. Daarvoor geldt:

  • Het rapport is niet ouder dan 6 jaar.
  • Een taxateur of makelaar heeft het rapport gemaakt.

De WOZ-waarde van je huis is niet hetzelfde als de herbouwwaarde. Dit is het verschil:

  • De WOZ-waarde is de waarde van het huis als je deze nu zou verkopen. Ook de waarde van de grond hoort hierbij.
  • De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je huis opnieuw te bouwen. Daarin zit niet de waarde van bijvoorbeeld de grond.

5. Informeer bij de gemeente naar het bestemmingsplan

Informeer bij de gemeente wat er allemaal mogelijk is met je woning. Denk bijvoorbeeld aan het gemeentelijke bestemmingsplan. Rekening houden met alle wetten en regels, bespaart je uiteindelijk een hoop gedoe.

6. Haastige spoed is zelden goed

Een simpele tip, maar hij mag niet ontbreken. Neem de tijd. Niet alleen de voorbereiding kost tijd, ook de verbouwing zelf. Werken met deadlines is aan te raden. Dit geeft je een beetje houvast. Maar houd er ook rekening mee dat dingen soms anders lopen dan gepland. Dus houd rekening met een uitlooptijd.

7. Gewoon doen

Denk je na het lezen van deze tips ‘dit kan ik!’? Dan hebben we nog een laatste tip voor je: doen! Het lijkt misschien een hele klus. Maar met de juiste mensen om je heen kom je vast tot het gewenste resultaat. 

Misschien vind je dit ook interessant...