Naar inhoud
Vooraanzicht kleurrijke huizenblok met puntdaken

Voordelig energie besparen in huis

…dat klinkt goed! Maar hoe doe je dat? Wij hebben tips voor een lagere energierekening. Zonder flinke investering.
22 april 2020
Het gebeurt je iedere maand weer, vooral in de winter. De schrik slaat je om het hart zodra je de energierekening onder ogen krijgt. Weer meer gebruikt dan verwacht! Hoe kan dat nou toch? Je wilt minder energie verbruiken, maar daar geen dikke investering voor doen. Dat budget heb je niet. Geen probleem! Met deze tips kom je een heel end. Enne, misschien kun je wel besparen op je woonverzekering

Stop sluipverbruik

Nieuwe apparaten hebben dankzij EU-regels bijna geen sluipverbruik meer. Maar heb je veel oude apparaten in huis? Dan kan het energieverbruik in stand-by-stand flink oplopen. Laat je laptop dus niet continu aan de lader hangen, trek de stekker van de decoder van de tv eruit en haal de oplader van je telefoon uit het stopcontact.

Trek een trui aan

Zet de verwarming een graadje lager en je kunt tot wel € 80,- per jaar besparen. Daar wil je toch wel een trui voor aantrekken? Ook slim: zet de verwarming al een uur voor je naar bed gaat lager, in plaats van op het moment zelf. Het blijft namelijk nog wel een tijdje warm in de kamer. Scheelt ook weer een uur stoken.

Verwarm alleen de ruimtes waar je echt bent. Check bijvoorbeeld of de verwarming in de gang of op zolder niet per ongeluk aan staat. Woon je in een huis met veel kieren? Probeer die dan te dichten, bijvoorbeeld door een tochtband of -strips te gebruiken.

Was minder warm

Je was je was net zo schoon op 30 graden als op 40. Scheelt toch weer. En als je dan toch bezig bent: zet je wasmachine alleen aan als je een volle trommel verzameld hebt. Hoe minder ‘ie draait, hoe minder stroom jij betaalt.

Draai de douche eerder dicht

In het kader van waterbesparing: douche korter. Nederlanders douchen gemiddeld 9 minuten. Verlaag je dit naar 5 minuten? Dan bespaart een gemiddeld huishouden op jaarbasis ongeveer € 70,- volgens Milieu Centraal.

Kan een kleine investering er wel af? Vervang je douchekop dan door een waterbesparende douchekop. Daar bespaar je 20% aan water- en energieverbruik mee.

Zet alleen koel in de koelkast

Dat overgebleven restje avondeten bewaar je graag tot morgen. Scheelt ook weer een dag eten kopen. Laat dat restje wel eerst afkoelen voor je het in de koelkast zet. Wanneer je warm eten in de koelkast doet, moet die koelkast extra hard werken om koel te blijven. En ja, dat kost extra energie.

Andersom werkt het overigens ook. Dus wil je iets uit de vriezer ontdooien? Haal het dan iets eerder uit de vriezer en ontdooi het in de koelkast. Zo wordt het automatisch kouder en heeft de koelkast minder energie nodig om het koud te houden.

Kies voor ledlampen

Een ledlamp gebruikt 85% minder stroom dan een gloeilamp. Makkelijk verdiend dus! Heb je nog gloeilampen in huis, vervang deze dan door de led-variant.

Bespaar op je woonverzekering

Je energieverbruik wordt er niet minder van. Maar het is wel leuk voor je portemonnee. Wanneer heb jij voor het laatst je woonverzekering onder de loep genomen? Misschien ben je bij FBTO wel goedkoper uit. Bereken je premie en je weet het binnen 2 minuten. Afsluiten kan direct online. Snel verdiend!

Misschien vind je dit ook interessant...