Naar inhoud
Oude woning in het bos

Energieneutraal wonen: zo kan het!

Je hoeft niet per se een nieuwbouwhuis te hebben om energieneutraal te wonen. Zo pak je dat aan!
3 oktober 2019
Je oude huis straalt karakter uit en heeft een prettige sfeer. Tegelijk vind je het milieu belangrijk. Goed nieuws! Want ook in een oud huis kun je energieneutraal wonen. Benieuwd hoe je dat het beste kunt aanpakken? En wil je weten of je woonverzekering bij je nul-op-de-meter-woning past? Lees verder.

Energieneutraal wonen begint met isoleren

De grootste klapper in het energieneutraal wonen kun je slaan met goede isolatie. Het is een behoorlijke klus, maar je houdt er veel meer warmte mee binnen. Daardoor gaan je verwarmings- en stookkosten omlaag.

Kies bijvoorbeeld voor driedubbel isolatieglas in de ramen. Vul je spouwmuur met dik isolatiemateriaal en isoleer je vloer en kruipruimte goed. En nu je vloer toch open ligt: leg meteen de leidingen aan voor het nieuwe warmtesysteem. Dat scheelt later weer werk als je met de verwarming (stap 2) aan de slag gaat. Vergeet het dak niet. Door deze goed te isoleren kan je veel warmte in huis houden.

Van het gas af doe je in 2 stappen

Je huis verwarmen en koken zónder aardgas te gebruiken? Dat kan. Hieronder geven we 2 suggesties:

1. Een warmtepomp

Deze pomp vervangt je verwarming en geeft je warm water. Een warmtepomp is een apparaat dat warmte verplaatst en de warmte uit de bodem, water of uit de lucht haalt. De pomp verwarmt en koelt op een energiezuinige manier je huis en zorgt voor warm tapwater. Als aanvulling wordt soms een zonneboiler gebruikt. Goedkoop is hij niet, en als je definitief afscheid neemt van je cv-ketel, heb je eerst goede isolatie nodig. Zo voorkom je dat je alsnog met een dekentje op de bank zit.

2. Een elektrische kookplaat

Laat tijdens het isoleren van je vloer meteen een elektriciteitsdraad aanleggen naar de keuken. Dan kun je namelijk makkelijk overstappen van gas naar inductie. Met een inductie kookplaat kook je op elektriciteit die je zelf kan opwekken. Moderne inductieplaten zijn tegenwoordig erg gebruiksvriendelijk. Check wel even of je pannen ook geschikt zijn voor je nieuwe kookplaat.

Elektrisch koken is niet alleen zuiniger. Het levert je ook 3 andere voordelen op:

  • Je kunt de temperatuur snel regelen
  • Een kookplaat zonder vlam is veiliger dan gas
  • Schoonmaken is zo gepiept

Energieneutraal wonen met zonnepanelen: je eigen energie

Blinkende platen op je dak die elk zonnestraaltje vangen. Zelfs daglicht. En als je binnen zit, zie je er niets van. Behalve op je energierekening dan, want de zonnepanelen leveren je de energie die je nodig hebt. Klinkt aantrekkelijk, toch? Je kunt van tevoren uitrekenen hoeveel energie – en dus hoeveel zonnepanelen – je nodig hebt. Lees ook onze andere tips om zonnepanelen succesvol te maken. Nog een ander voordeel is dat bij FBTO je zonnepanelen automatisch zijn meeverzekerd in de opstalverzekering. 

Zuinige apparaten en verlichting

Begin je liever klein? In plaats van een grote verbouwing kun je ook eerst de losse onderdelen in je huis aanpakken. Vervang bijvoorbeeld je stroomvreters door zuinige apparaten. En gebruik ledlampen in plaats van halogeen- of gloeilampen.

Ook je vernieuwingen verzekerd

Als je net grote investeringen achter de rug hebt, is het wel zo fijn als de materialen verzekerd zijn eigen schade. Gelukkig is dat in de FBTO woonverzekering zo. Zonnepanelen, vloeren en inbouwapparaten zijn soms bijvoorbeeld verzekerd op je opstalverzekering. En je energiezuinige apparaten op je inboedelverzekering. Controleer via je verzekeraar op welke verzekering je eigen vernieuwingen zijn verzekerd.

Wil je meer weten over hoe je je huis een energieneutrale toekomst geeft? Lees het verhaal van Frits en Marieke. Ze delen hun ervaringen met duurzaam wonen.

Misschien vind je dit ook interessant...