Naar inhoud
zonnepanelen verzekerd tips

Zonnepanelen: tips voor hoger rendement

Je bent dolblij met je zonnepanelen, laat die zon nu maar komen! Met deze tips behaal je het meeste rendement.
29 april 2019
Van grachtenpand tot bungalow, je ziet ze overal tegenwoordig: zonnepanelen. Goed voor het milieu én voor je portemonnee. Maar hoe zorg je nu voor het optimale rendement, zonder dat het je zelf teveel energie kost. En hoe zit het eigenlijk met zonnepanelen en je woonverzekering? Met de 5 tips in dit artikel maak je van je zonnepanelen een succes. 

Ook bewolkte dagen leveren energie op

In Nederland hebben we zo’n 1.500 zonuren per jaar. Tja, da’s geen Spanje natuurlijk. Maar ook normaal daglicht levert energie op. Zelfs als het bewolkt is, kun je dus energie inwinnen. En bewolkte dagen hebben we hier natuurlijk genoeg. Genoeg om rendement uit zonnepanelen te behalen.

Je zonnepanelen verzekerd

Ze kunnen een behoorlijk zakcentje opleveren en zijn dan ook voer voor dieven. Zorg daarom dat je zonnepanelen goed verzekerd zijn. Goed om te weten: bij FBTO vallen ze automatisch binnen je opstalverzekering. Daar hoef je zelf niets voor te doen. Wel zo makkelijk.

Diefstal voorkomen

We zeggen het wel vaker: voorkomen is beter dan genezen. Diefstal van zonnepanelen voorkomen doe je met deze tips:

  • Het monteren van zonnepanelen is zo gebeurd, maar het demonteren daardoor ook. Zorg daarom dat er anti-inbraakschroeven gebruikt worden bij de montage.
  • Verlichting schrikt dieven af, maar straatverlichting is vaak niet voldoende. Overweeg dus een lampje met bewegingssensor te plaatsen.
  • Er bestaan speciale alarmsystemen voor zonnepanelen. Wordt er veel gestolen in de buurt? Dan is dit het overwegen waard.
  • Zorg ervoor dat dieven niet zomaar op je dak kunnen komen. Zet dus geen afvalbak naast de muur. En zorg ervoor dat er geen ladder in de buurt is.

Profiteer van het zonnige zuiden

Even terug naar het begin, want waar plaats je die zonnepanelen in een land waar het niet standaard volop zonnig is? Richt ze ten eerste op het zuiden en in een hoek van 36 graden. Zo vang je de meeste zonnestralen.

Heb je een klein dak? Kies dan voor een zogenaamde oost-westopstelling. Dan kun je namelijk meer panelen kwijt en staan ze niet in elkaars schaduw. Over schaduw gesproken: als de eik van de buurman in de weg staat, kies dan voor een ander plekje. Zonde als de bomen het zonlicht tegenhouden.

Vogelpoep? Boenen maar

Houd je zonnepanelen schoon, zo leveren ze het meeste op. Zit er een dikke klodder vogelpoep op? Probeer hem er eerst af te halen zonder water. Lukt dat niet? Spuit dan met een tuinslang met redelijk wat druk erop. Het liefst ’s ochtends of ’s avonds. Zo droogt het water niet te snel op en blijven er minder resten achter. Kun je zelf goed bij de zonnepanelen? Gebruik dan speciaal reinigingsmiddel en een spons.

2 gouden schoonmaaktips:

  1. Gebruik altijd speciaal voor zonnepanelen gemaakt reinigingsmiddel. Zeker géén schuurmiddelen, die beschadigen het glas.
  2. Gebruik ook absoluut geen hogedrukspuit. Daardoor komt er misschien water tussen de cellen en het glas.

Bezoek de Belastingdienst

Dit keer mag de Belastingdienst jou misschien wel betalen in plaats van andersom. Zonnepanelen kopen is natuurlijk een investering. Maar over de materialen en de installatie kun je vaak de btw terugvragen. Want je zonnepanelen leveren waarschijnlijk meer stroom op dan je voor je eigen huis nodig hebt. Wat je over hebt kun je aan je energiebedrijf leveren. Bezoek dus even de website van de Belastingdienst voor de meest actuele regelingen.

Twijfel je nog over de aanschaf van zonnepanelen? Lees dan eens onze blog over waarom zonnepanelen een slimme keus zijn.

Misschien vind je dit ook interessant...