Naar inhoud

Zonnepanelen, een slimme keus

Zonnepanelen zijn populair. Je denkt er ook over om duurzaam energie op te wekken. Waar moet je aan denken?
24 september 2018

Als je om je heen kijkt, zie je steeds meer zonnepanelen. Op daken van huizen, in weilanden en zelfs langs de snelweg. En dat is niet voor niets. Zonnepanelen zijn niet alleen duurzaam, ze besparen ook nog eens op de energiekosten. Wil jij ook zonnepanelen laten installeren? Wij helpen je graag op weg.

Zonnepanelen verzekeren

Laten beginnen met het makkelijkste deel: zonnepanelen verzekeren. Waarom dat zo makkelijk is? Ze vallen gewoon binnen je opstalverzekering. Als ze goed vastzitten aan je huis ten minste. Zo hoef je je dus geen zorgen te maken bij schade door bliksem, brand of storm.

Van aanschaf tot installatie

Voordat je zonnepanelen neemt, is het handig om te weten of je een vergunning nodig hebt. Meestal kun je zonnepanelen vergunningsvrij laten installeren. Past de installatie niet in het bestemmingsplan? Dan heb je wel een vergunning nodig. Wil je weten of jij een vergunning nodig hebt? Doe dan de vergunningscheck makkelijk en snel online.

Zodra je weet of je een vergunning nodig hebt, kun je echt aan de slag. Kies eerst welke soort paneel het beste bij jou past. Heb je een keuze gemaakt? Denk dan goed na over het bedrijf waar je de zonnepanelen koopt. Ook in deze markt is goedkoop meestal duurkoop. Een goede leverancier bespaart uiteindelijk een hoop problemen.

Heb je een goed bedrijf gevonden? Kijk dan eerst of het dak van je huis de installatie kan dragen. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren en zorg ervoor dat het dak in topconditie is. Dit is ook het moment om eventuele asbesthoudende platen te laten verwijderen.

Heb je alles geregeld? Laat dan de zonnepanelen installeren door een specialist. Let erop dat de installatie aangesloten wordt op een aparte stroomgroep of groepenkast. Zorg voor een veilige installatie, bijvoorbeeld met micro-omvormers of vlamboogdetectie. Zo voorkom je dat kapotte zonnepanelen brand kunnen veroorzaken.

Haal het beste uit je zonnepanelen

Na de installatie is het tijd voor het opwekken van je eigen energie. Schone zonnepanelen leveren het beste werk. Wil je het maximale uit je zonnepanelen halen? Laat ze dan regelmatig schoonmaken door een specialist. Ga niet zelf aan de slag! Het is erg gevaarlijk en je kunt de panelen makkelijk beschadigen. Ook is het belangrijk om de zonnepanelen minstens één keer in de 3 jaar te laten controleren. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Een zonnepaneel is een geliefd product. Ook onder dieven. Zorg er dus voor dat je zonnepanelen goed vastzitten, bijvoorbeeld met anti-diefstalbouten. Heb je geen zonnepanelen op het dak, maar staan ze op de grond? Zet er dan een hek omheen of zorg voor elektrische beveiliging. Zo geef je dieven geen kans. Vraag ook de serienummers van de zonnepanelen op bij je installateur. Worden ze toch gestolen, dan kun je ze hiermee beter terugvinden.

Laat je inspireren

Weet je wie ook zonnepanelen hebben? Willem en Anja! Zij verdienen zelfs aan hun zonnepanelen. Benieuwd hoe? Lees de blog!

Misschien vind je dit ook interessant...