Naar inhoud

Wat is een opstal­verzekering?

Als je een huis koopt, dan krijg je er ongetwijfeld mee te maken: de opstalverzekering. Vaak is deze namelijk verplicht voor je een hypotheek kunt afsluiten. Dat is ook niet zo gek, want zo’n verzekering beschermt je huis en alles wat eraan vastzit tegen schade. Hoe dat zit? Je leest het hier.

Opstalverzekering betekenis

Letterlijk gezien verzekert een opstalverzekering je opstal. Maar wat is dat dan precies? Opstal betekent een bouwwerk dat door mensen op grond is geplaatst. Denk hierbij aan een huis, garage en schutting. Maar ook zonnepanelen, een vastgelijmde vloer en bijvoorbeeld de ingebouwde vaatwasser vallen onder de opstal.

Opstal of inboedel?

Een opstal- en inboedelverzekering worden vaak met elkaar verward. Toch zijn het 2 totaal verschillende verzekeringen. Met een opstalverzekering verzeker je het huis zelf en alles dat daaraan vastzit. Een inboedelverzekering verzekert de spullen ín je huis.

Over het algemeen geldt de regel: brengt het verwijderen van een object schade toe aan je huis? Dan is het opstal. Een losse laminaatvloer valt dus onder je inboedel, terwijl deze vastgelijmd bij de opstal hoort. Schade aan een losse vloer wordt dus niet vergoed vanuit de opstalverzekering. Daar heb je een inboedelverzekering voor nodig.

Opstalverzekering & VvE

Heb je een appartement met een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan heb je waarschijnlijk geen opstalverzekering nodig. Deze wordt namelijk afgesloten door de VvE voor het hele gebouw. Wil je weten wat er in jouw geval precies verzekerd is, waar en voor hoeveel? Neem dan even contact op met de VvE.

Niet verzekerd

In sommige gevallen krijg je geen vergoeding uitgekeerd, ook al ben je verzekerd en heb je netjes premie betaald. Dit geldt bijvoorbeeld als de schade door opzet of achterstallig onderhoud is ontstaan. Schade bij storm wordt wel vergoed, je betaalt dan alleen een eigen risico. Meer weten? Lees dan meer informatie over de FBTO Opstalverzekering.

Opstalverzekering vergelijken

Ga je een opstalverzekering afsluiten? Denk er dan over na wat je precies wilt verzekeren. Zo kun je ervoor kiezen een glasverzekering af te sluiten, zodat ook kapotte ruiten verzekerd zijn. Bedenk daarnaast of je een eigen risico wilt. Met de FBTO Opstalverzekering kun je zelf een eigen risico kiezen van € 0,-, € 150 of € 300,-. In ruil voor een hoger eigen risico krijg je een lagere premie. Met de FBTO Basis Opstalverzekering heb je een vast eigen risico van € 500,-.

Ben je benieuwd naar wat een opstalverzekering kost in jouw geval? Bereken de premie en je weet het al binnen 2 minuten!

Wil je weten wat het verschil is tussen opstal, inboedel en andere verzekeringen? Je kunt hier gemakkelijk je woonverzekering vergelijken.

Veelgestelde vragen

Nadat je een verzekering hebt afgesloten, heb je 14 dagen bedenktijd. Wil je de verzekering toch niet? Laat het ons dan binnen 14 dagen weten. Je betaalt dan niks. Belangrijk om te weten: je bent in die 14 dagen niet verzekerd geweest.

Wil je een studentenverzekering afsluiten voor je inboedel? Kies dan de FBTO Inboedelverzekering. Woon je op kamers? Dan houden we daar rekening mee als we de premie bepalen. Heb je schade? De spullen in je kamer zijn verzekerd tot € 35.000,-. Bij diefstal moet er dan wel inbraakschade zijn.

Voor je smartphone, tablet of laptop kun je de FBTO Buitenshuisverzekering afsluiten. Dan zijn je spullen ook onderweg verzekerd voor diefstal, brand- of waterschade.

Het is verstandig om te checken welke woonverzekeringen jij en je partner al hebben. Jullie hebben bijvoorbeeld niet allebei een inboedel- of opstalverzekering nodig. Je past je woonverzekeringen makkelijk aan in MijnFBTO. Je kunt daar ook je gezinssamenstelling aanpassen. Dan geldt je inboedel-, opstal- of aansprakelijkheidsverzekering meteen voor 2 personen!

Bijgebouwen die vastzitten aan je woning zijn verzekerd met de FBTO Basis Opstalverzekering. Wil je ook je losstaande schuurtje, garage of berging verzekeren? Kies dan de FBTO Opstalverzekering.

Misschien vind je dit ook interessant...