Naar inhoud
Een man tilt een lachende vrouw op in de woonkamer

Huis gekocht: wat moet je regelen?

Je bod is geaccepteerd! Feest! Maar ook een beetje paniek, want wat nu? Geen zorgen, we loodsen je er doorheen.
8 juli 2021

Je had het niet meer verwacht in deze oververhitte woningmarkt. Toch is het gelukt: je bod wordt geaccepteerd. Je hebt een huis gekocht! Na de nodige vreugdedansjes, word je toch een beetje zenuwachtig. Wat nu? Naar de notaris en de hypotheekadviseur, de eerste dingen regelen voor de verhuizing… En hoe zit het eigenlijk met je woonverzekeringen? In dit artikel lees je alles over wat je moet regelen na het kopen van een huis.

Heb je geen bestaande bouw, maar nieuwbouw gekocht? Lees hier al onze nieuwbouw tips.

Volgende of eerste huis gekocht?

We nemen je mee in het proces waarin je terecht komt als je een huis gekocht hebt. Maar voor we dat kunnen doen, is het belangrijk om te weten of het je eerste koophuis is. Daar gaan we voor het gemak even vanuit. Heb je op dit moment al een koophuis? Dan zijn er meer dingen die je moet regelen. Bijvoorbeeld de verkoop of verhuur van je huidige woning. Koop je voor het eerst een huis? Dan hoef je je daar geen zorgen om te maken. Scheelt weer!

1. Bel de hypotheekadviseur

Heb je van de verkopend makelaar gehoord dat je bod is geaccepteerd? Gefeliciteerd! Nadat je dit aan je vrienden, familie en collega’s hebt verteld, is het tijd om je hypotheekadviseur te bellen. We gaan er vanuit dat je een hypotheek nodig hebt om het huis te kunnen kopen. Je hypotheekadviseur kan je precies vertellen wat er nu nodig is. Welke documenten en informatie je moet opvragen en aanleveren bijvoorbeeld.

2. Regel een taxatie

1 van de benodigdheden voor een hypotheek is vaak een taxatierapport. Daarin staat precies hoeveel het huis dat je gaat kopen waard is. Zo wordt onder meer bepaald hoeveel geld je kunt lenen. Soms kun je via je hypotheekadviseur een taxateur inschakelen. Maar meestal moet je dit zelf regelen.

3. Zoek een notaris

Een notaris maakt het koopcontract en de hypotheekakte. Dat is dus ook 1 van de dingen die je moet regelen als je een huis gekocht hebt. Je kunt online gemakkelijk eentje in je buurt vinden. Vergelijk prijzen, want die kunnen nogal eens verschillen.

4. Sluit verzekeringen af

Heb je een huis gekocht? Dan heb je verschillende verzekeringen nodig. Sommige zijn vaak verplicht door de geldverstrekker als je een hypotheek nodig hebt. En sommige gewoon handig om af te sluiten. Verplichte verzekeringen zijn:

  • Een opstalverzekering. Hiermee ben je bijvoorbeeld verzekerd bij diefstal en schade door brand of water.
  • Een overlijdensrisicoverzekering. Ten minste, als dat verplicht wordt door de partij waar je je hypotheek afsluit. Dit is niet altijd het geval. Toch is het vaak wel verstandig.

Daarnaast is het slim om een inboedelverzekering af te sluiten voor de spullen in je huis. Zo zijn ook de spullen in je huis verzekerd tegen bijvoorbeeld diefstal en schade door brand of water.

5. Sluit gas, water en licht en internet aan

Of laat het aansluiten, beter gezegd. Zorg ervoor dat je dit op tijd regelt, anders kun je nog wel eens hoge kosten maken. Of zonder internet komen te zitten. Wat je ook beter niet kunt vergeten: de eventuele contracten die nog lopen voor je huidige woning stopzetten. Je wilt natuurlijk niet dubbel betalen.

6. Verstuur adreswijzigingen

Niet onbelangrijk, ook al leven we grotendeels digitaal tegenwoordig. Tip: hou de weken voor je gaat verhuizen bij van wie of wat je allemaal post krijgt. Dit zijn de mensen en bedrijven aan wie je een adreswijziging moet doorgeven. Vergeet hierbij ook niet je werkgever en de gemeente waar je gaat wonen. En je verzekeraar natuurlijk!

Zo, nu ben je helemaal klaar om te gaan. We wensen je heel veel woonplezier in je nieuwe huis. Enne, heb je nog geen verzekeringen afgesloten? Bereken je premie en sluit ze direct online af. Heb je zo geregeld! Zo kun je snel weer verder met de inrichting.

Misschien vind je dit ook interessant...