Naar inhoud
Een rij huizen met vrolijke voortuinen

Eerste huis kopen: tips van Tamara

Bezichtigingen, hypotheekadvies, het koopcontract, verzekeringen. Duizelt het al? Tamara vertelt waar je op moet letten.
18 mei 2020
Na jarenlang huren is het zover: je gaat een huis kopen. Spannend! Het is niet zomaar iets, een 1e huis kopen. Tips kun je wel gebruiken. Daarom hebben we ervaringsdeskundige Tamara gevraagd. Ze is inmiddels toe aan haar 3e koophuis en weet van de hoed en de rand. Haar kennis deelt ze graag met jou. Van budget tot woonverzekering

Hoe ziet je perfecte 1e huis eruit?

We beginnen bij het begin. Tamara begint gelijk enthousiast te vertellen: “Dit is 1 van de leukste dingen in het hele proces”, lacht ze. “Begin met bedenken hoe jouw droomhuis eruit ziet. Kies je voor nieuwbouw of bestaande bouw? Hoeveel ruimte heb je nodig? En wil je een tuin of is een balkon ook voldoende? Ook niet onbelangrijk: waar wil je wonen? De stad waar je nu woont? Of liever wat rustiger, in een dorp?”

Bepaal je budget

Misschien is je wensenlijst eindeloos. Of heb je niet veel eisen? Wat er ook op staat, het is belangrijk om te weten of de lijst past bij je budget. “Om je budget te bepalen, is het verstandig om te beginnen bij je maximale hypotheek”, vertelt Tamara.

“De meeste mensen bekijken pas hoeveel ze kunnen lenen, als ze al een huis op het oog hebben. Door dat voor je zoektocht al te doen, weet je precies wat je budget is. Je weet hoeveel eigen geld je nodig hebt en kom je niet voor teleurstellingen te staan.”

Zet alles op papier

De roze bril, Tamara kent hem ook. “Die fout maakte ik toen ik mijn 1e huis ging kopen. Ik werd verliefd op een huis en liet spontaan al mijn belangrijke eisen gaan. Het was zo mooi! Er geen tuin bij zat en de badkamer en keuken moesten compleet vernieuwd worden. Budget daarvoor had ik niet, want mijn bod was ook nog eens veel hoger dan ik voor ogen had.”

Haar belangrijkste les? “Zet voor je aan bezichtigingen begint, je wensen en eisen op papier. Hoeveel wil je maximaal betalen? Wat vind je belangrijk? En hoe goed kun je klussen?”

Loop een rondje en vraag alles

“Schroom niet en vraag de makelaar tijdens een bezichtiging de hemd van het lijf! Het gaat om het kopen van een huis, dan wil je zeker weten dat je de goede keus maakt.” Wat je vraagt? Tamara geeft deze tips:

  • Waarom gaan de huidige bewoners verhuizen?
  • Hoe is de relatie met de buren?
  • Zijn er dingen waar de huidige bewoners tegenaan lopen? Water in de kelder? Een tuin die soms overstroomt? Problemen met de afvoer?
  • Wanneer is er voor het laatst onderhoud gepleegd? Of verbouwd?
  • Hebben de bewoners al een nieuwe woning?
  • Hoe zit het met de isolatie van het huis?
  • Wat is de staat van het dak, de muren en de gevel?
  • Hoe oud is de CV-ketel?

“Vergeet ook niet een rondje door de buurt te lopen. Zo proef je de sfeer en ontdek je of er misschien een drukke weg of juist mooi park in de buurt is. Ook belangrijk: waar is de dichtstbijzijnde supermarkt?”

Bied onder voorbehoud van financiering

Het is misschien aantrekkelijk om een bod te doen zónder voorbehoud van financiering. Zeker in een oververhitte huizenmarkt. Je bent dan namelijk aantrekkelijker voor de verkoper. Maar, waarschuwt Tamara: “Doe het niet! Je betaalt dan een forse boete als je hypotheek ineens toch niet rond komt.”

Check wat je terugkrijgt van de belasting

Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Nu is het tijd voor het papierwerk. Het koopcontract, de hypotheek en een tripje naar de notaris. “Heel belangrijk, maar wel saai. En best prijzig! Gelukkig kun je een deel van de kosten terugkrijgen van de Belastingdienst. Dit regel je als je belastingaangifte gaat doen. Dat scheelt weer!”

Vergeet je opstalverzekering niet

Als je een huurhuis hebt, wordt de opstalverzekering geregeld door de verhuurder. Maar zodra jij je 1e huis koopt, ben je daar zelf verantwoordelijk voor. Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten hoeveel je dat gaat kosten. Je kunt de opstalverzekering direct online afsluiten. “Wel zo handig. Bijvoorbeeld als je dit pas bedenkt, terwijl je al ín je nieuwe huis staat”, lacht Tamara. Is jouw 1e huis een nieuwbouwhuis? Lees hier alles over nieuwbouw verzekeren en meer tips.

Misschien vind je dit ook interessant...