Naar inhoud

Wonen in nieuwbouw of monumentaal pand?

Waar loop je tegenaan als je in een monument gaat wonen? En hoe zit dat met nieuwbouw? Je leest het hier!
14 oktober 2019 3 min

Seren en Jos hebben een monumentaal kerkpand op de kop getikt. Waar veel mensen een aantal vervallen muren zien, zien Seren en Jos een wereld aan mogelijkheden. Jelle en Rasha kunnen juist niet wachten tot ze de sleutel krijgen van hun kant en klare nieuwbouwwoning. Wat past bij jou, nieuwbouw of een monumentaal pand? En hoe zit het in beide gevallen met je woonverzekering? Lees snel verder!

Wonen in een monumentaal pand

Een monument mag je niet slopen of ingrijpend verbouwen. Want dan kan het historische karakter van het pand verloren gaan. En dat historisch karakter is precies waarom Seren en Jos voor hun kerkje kozen. Ze zetten de voordelen van een monumentaal pand op een rij:

Voordelen monumentaal wonen:

 • “De sfeer en charme van een monument kun je niet namaken. Nieuwbouw is van alle gemakken voorzien, maar ademt het ook karakter? Heeft het een verhaal? Juist dat is voor mij de schoonheid van een monument.”
 • “Een monument is uniek. Je leert veel over het pand en de geschiedenis ervan. Niemand anders heeft ons huis.”
 • “Soms kun je subsidie krijgen om een monument op te knappen. Er zijn onderhouds- of restauratiefondsen speciaal voor monumenten. Dat zoeken we goed uit voordat we aan de slag gaan.”

Nadelen van monumentaal wonen:

 • “Monumenten zijn vaak slecht geïsoleerd. We hebben enkel glas bijvoorbeeld. En vergeet de vele kieren rond de oude houten kozijnen niet.”
 • “Je hebt hoge onderhoudskosten. Zo weten we nu al dat we de verrotte houten kozijnen niet kunnen vervangen voor kunststofkozijnen. We moeten de monumentale waarde in stand houden. Dat betekent dat het opknappen duurder is en meer tijd kost. Daar houden we rekening mee.”
 • “Je moet je aan wetten en regels houden als je het pand wilt aanpassen, verbouwen of restaureren. Dat is lastig, maar we zorgen dat we op tijd de juiste vergunningen aanvragen. Want dit kan ook wat langer duren omdat het een monument is.”

Nieuwbouw kopen

Jelle en Rasha hoeven er niet lang over na te denken. Ze wonen veel liever in een nieuwbouwhuis. Goed geïsoleerd en weinig onderhoud is voor hun ideaal. Ze sommen direct een rijtje voordelen van een nieuwbouwwoning op:

Voordelen wonen in nieuwbouwhuis:

 • “Het huis is modern en van alle gemakken voorzien. De komende jaren hoeven we niets te doen!”
 • “Je kunt het huis helemaal afstemmen op je eigen wensen. Een groot pluspunt voor ons. Want we hebben allebei best specifieke ideeën. Die zien we nu terug.”
 • “Je neemt niks over van de vorige eigenaar. Alles is fris en nieuw. Heerlijk.”
 • “Je huis is goed geïsoleerd en energiezuinig gebouwd. Een groot voordeel, dat scheelt veel in onze stookkosten per maand.”

Nadelen van wonen in nieuwbouwhuis:

 • “Het duurt soms nog lang voordat je kunt verhuizen, dat is een flink nadeel. De opleverdatum is uiteindelijk wel 3 keer uitgesteld.”
 •  “Je moet vertrouwen hebben in je aannemer. Want je koopt je woning op basis van een tekening. Ik vond het lastig, maar Rasha zag het huis helemaal voor zich.”
 • “Bij nieuwbouw moet je veel keuzes maken. Kranen, vloeren, tegels, keukenapparatuur. Alles kies je zelf. Keuzestress! Je moet vooral niet te snel beslissen. Dan kun je later spijt krijgen.”

Nieuwbouw of monument: verzeker je woning

De 2 stellen weten goed wat ze willen. Maar wat je ook kiest, het is slim om een opstalverzekering  af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor schade door brand, storm of bliksem. Bepaal samen met je verzekeraar hoe je je monumentale pand of nieuwbouwwoning  het beste kunt verzekeren.

Misschien vind je dit ook interessant...