Naar inhoud
Rij nieuwbouw gevels

Nieuwbouw tips: zo koop je je droomhuis

Meerwerk, oplevering, verborgen gebreken; de termen vliegen je om de oren. We geven je tips bij het kopen van nieuwbouw.
9 maart 2020
Na lang zoeken, heb je eindelijk een nieuw huis gekocht. Nieuwbouw! Tips kun je wel gebruiken, want nieuwbouw heb je niet eerder gekocht. Je hebt geen idee hoe het zit met meerwerk, welke vragen je aan de aannemer moet stellen en hoe je de oplevering aanpakt. En wanneer moet je eigenlijk een woonverzekering afsluiten?

Tips bij het kopen van nieuwbouw

Er komt een hoop op je af als je nieuwbouw koopt. Het is niet te vergelijken met het kopen van een bestaande woning. Dat is leuk, want je kunt het huis precies zo inrichten als je zelf wilt. Maar het zorgt er ook voor dat je een hoop keuzes moet maken. En dat kan soms best ingewikkeld zijn. Met onderstaande nieuwbouw tips hopen we je een stukje op weg te helpen.

Bedenk wat je later kunt doen

…of kunt laten doen. Aannemers zijn niet altijd de goedkoopste. Het kan je dan ook flink wat geld schelen door een bepaalde klus – zoals het plaatsen van een afscheiding op zolder – na oplevering door een ander bedrijf te laten doen. Of natuurlijk zelf, als je twee rechterhanden hebt. Helemaal voordelig.

Wees kritisch op de meerwerklijst

Ga niet zomaar akkoord met de meerwerklijst. Soms staat er ‘prijs nader te bepalen’. Ga daar niet mee akkoord. Zorg ervoor dat je precies weet hoeveel je ervoor betaalt voor je tekent. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan.

Laat loze leidingen leggen

Misschien wil je nu niets aan de zolder doen. Dat is een zorg voor later. Of niet helemaal? Want door nu vast loze leidingen te laten aanleggen, kun je straks gemakkelijk de internetkabel naar boven laten trekken bijvoorbeeld. Wel zo handig, voor die toekomstige thuiswerkplek.

Denk aan extra stopcontacten

Vaak worden er niet genoeg stopcontacten geplaatst in een nieuwbouwhuis. Je hebt er meer nodig dan je denkt. Voor de tv, het internet, de ontvanger, Chromecast, de stofzuiger; noem maar op. Het is belangrijk dat je dit van tevoren weet.

Zorg voor stopcontacten en licht op de juiste plek

Een stopcontact midden op de muur. Een lichtpunt vlak voor het raam. Of je thermostaat vol in het zicht. Het klinkt logisch, maar dit soort dingen worden niet altijd op de juiste plek geplaatst. Bedenk van tevoren goed waar je alles wilt hebben, bijvoorbeeld door de inrichting vast uit te tekenen op een plattegrond. En bespreek dit met de aannemer.

Ga regelmatig kijken tijdens de bouw

Misschien voel je je bezwaard om tussen de bouwvakkers rond te lopen. Maar het kan zeker geen kwaad om regelmatig een tussentijdse controle uit te voeren. Zitten de stopcontacten wel op de juiste plek? Zijn de goede tegels in de badkamer geplaatst? En waar hangen de lichtpunten?

Neem een expert mee naar de oplevering

Een huis kopen is al duur genoeg, op extra kosten zit je dus niet te wachten. Toch is het verstandig om een expert mee te nemen naar de oplevering van je nieuwbouwhuis. Hij of zij heeft al tientallen – misschien wel honderden – opleveringen gedaan en weet precies waarop je moet letten.

Kaart gebreken na oplevering aan

Je tekent voor de woning en dan is ‘ie van jou! Maar wat als er na het tekenen ineens toch gebreken blijken te zijn? Dan is het verstandig om dit alsnog aan te kaarten bij het bouwbedrijf. Je hebt namelijk nog 6 maanden garantie na de oplevering. Heb je gebreken die je bij de oplevering nooit had kunnen ontdekken, verborgen gebreken dus? Dan kun je de aannemer hier nog 5 jaar lang op aanspreken.

Regel je woonverzekeringen

Daar zit je dan. Op de nieuwe fluwelen driezits in je prachtige woonkamer met visgraatvloer. Helemaal gelukkig. Maar wacht even, ben je wel goed verzekerd? Wat als er brand uitbreekt of ingebroken wordt? Bereken je premie en sluit direct online je woonverzekering af. Dan kun je over 2 minuten weer rustig achteruit zakken. Of lees eerst meer over nieuwbouw verzekeren.

Misschien vind je dit ook interessant...