Naar inhoud
Een straat met twee-onder-1-kap nieuwbouwwoningen

De verzeke­ringen voor je nieuwbouw­woning

Geen bouwput meer, maar een heus paleis! Je nieuwbouwwoning is opgeleverd. Tijd voor de verzekeringen. Welke heb je nodig?
15 februari 2024
Het laatste likje verf is net droog en het is bijna tijd om te verhuizen. Naar je eigen nieuwbouwhuis! Voor het zover is, regel je nog het laatste papierwerk. Welke verzekeringen voor je nieuwbouwwoning heb je bijvoorbeeld nodig? We zetten de woonverzekeringen  voor je op een rij.

Kies de juiste verzekeringen voor je nieuwbouwwoning

Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere sterk aan te raden. Zorg in ieder geval dat je weet wat je nodig hebt. Zodat je de juiste woonverzekeringen afsluit.

Een opstalverzekering: meestal verplicht

Als het goed is, heb je al een opstalverzekering geregeld voordat je de sleutels kreeg. Deze verzekering voor je nieuwbouwhuis heb je echt nodig. Deze is namelijk vaak verplicht om een hypotheek te kunnen afsluiten. Met een opstalverzekering verzeker je het huis zelf en alles wat eraan vastzit. Bijvoorbeeld inbouwapparaten en je garage, maar ook zonnepanelen als je die hebt. Kortom: alle kosten die je maakt als je het huis opnieuw zou laten bouwen. Je schakelt hem bijvoorbeeld in bij schade door storm of brand.

Koop je geen huis, maar een appartement? Vraag dan even of de Vereniging van Eigenaren al een opstalverzekering heeft afgesloten. Waarschijnlijk is dat zo en hoef je hem zelf niet meer te regelen. Dat scheelt weer.

Een inboedelverzekering: aanrader

Een andere verzekering voor je nieuwbouwwoning is de inboedelverzekering . Hiermee verzeker je de losse spullen je huis. Je hóeft hem niet af te sluiten, maar het is wel een aanrader. Zo krijg je bijvoorbeeld een vergoeding voor je grote kledingkast als er brand uitbreekt. Of voor je nieuwe laptop als die uit huis gestolen wordt.

Een overlijdensrisicoverzekering: verstandig

Je hebt net een huis gekocht, dus je staat waarschijnlijk volop in het leven. Toch is het goed om alvast na te denken over wat er met je huis gebeurt als je overlijdt. Want ook dan verwacht de bank dat iemand de hypotheek betaalt. Financieel hoeven je gezinsleden zich geen zorgen te maken met een overlijdensrisicoverzekering. Dan krijgen ze namelijk een uitkering. Zo kunnen ze de hypotheek blijven betalen. Dat geeft jou en je gezin rust.

Een aansprakelijkheidsverzekering: wel zo handig

Als je net verhuisd bent, is een goede kennismaking met je buren altijd fijn. Zonde als een klein ongelukje dan voor problemen zorgt. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd voor schade die je zelf veroorzaakt. En waarvoor je volgens de wet aansprakelijk bent. Je huisdieren, logees of kinderen zijn ook meeverzekerd. Schiet je zoontje bijvoorbeeld een bal door het raam van je nieuwe buurman? Of krabt je kat de deur van je buurvrouw kapot? Ook bij schade door huisdieren blijf je even goede vrienden dankzij je aansprakelijkheidsverzekering.

Check ook even je autoverzekering

Je denkt waarschijnlijk niet meteen aan de autoverzekering bij een nieuwbouwwoning. Toch hoort hij thuis in deze lijst. Je verzekeraar kijkt namelijk naar een aantal dingen om je premie te bepalen. Bijvoorbeeld naar je schadevrije jaren en het type auto dat je hebt. Maar ook je adres is belangrijk. Als je in een andere buurt gaat wonen, kan de premie van je autoverzekering daarom veranderen. Vaak betaal je in een stad bijvoorbeeld meer premie dan op het platteland.

Misschien vind je dit ook interessant...