Naar inhoud

Opstalverzekering voor nieuwbouw

Wat is het verschil tussen een opstalverzekering voor nieuwbouw en bestaande bouw? Wanneer sluit je hem af en waar moet je op letten? Lees het hier.

Is een opstalverzekering wettelijk verplicht?

Het antwoord is simpel. Word je eigenaar van een woning? Dan hoef je volgens de wet geen opstalverzekering af te sluiten. Maar koop je een woning en sluit je daarvoor een hypotheek af? Dan verplicht de bank je meestal om een opstalverzekering af te sluiten. Het maakt dan niet uit of het nieuwbouw of een bestaande woning is. Voor je zelf is het natuurlijk ook verstandig om een opstalverzekering af te sluiten. Je huis is namelijk misschien wel je waardevolste aankoop ooit.

Opstalverzekering nieuwbouw: wanneer afsluiten?

Qua inhoud van de opstalverzekering maakt het niet uit of je nieuwbouw of bestaande bouw koopt. De verzekering is gelijk. Ook het moment van afsluiten is gelijk. Je moet er altijd voor zorgen dat je voor de sleuteloverdracht de benodigde verzekeringen hebt afgesloten.

  • Koop je een bestaande woning? Dan is de verzekering tot de sleuteloverdracht de verantwoordelijkheid van de bewoners van wie je het huis koopt.
  • Koop je nieuwbouw? Dan koop je het huis niet van iemand. Geen zorgen. Voor de sleuteloverdracht is het bouwbedrijf dat je huis bouwt verantwoordelijk voor het huis.

Opstal of inboedel

Naast een opstalverzekering is ook een inboedelverzekering aan te raden. Maar wat is precies het verschil? In het kort: met een opstalverzekering verzeker je het huis zelf en alles dat daaraan vastzit. Denk bijvoorbeeld aan een ingebouwde keuken, vloerverwarming en de vastgelijmde vloer. Een inboedelverzekering verzekert de spullen ín je huis. Is de vloer dus niet vastgelijmd, maar ligt het los? Dan valt het onder de inboedel. Een goede graadmeter om te bepalen of iets onder de inboedel of de opstal valt, is bedenken of je het meeneemt als je verhuist. Zoals elektronica, meubels en accessoires. Kun je het meenemen zonder dat er iets stuk gaat? Dan is het inboedel. Meer weten? Lees onze tips hoe je je huis en spullen goed kunt verzekeren.

Dit vergoedt de opstalverzekering 

Goed, de opleverdatum van je nieuwbouwhuis komt in zicht. Dan is het verstandig om je te verdiepen in de opstalverzekering. De opstalverzekering keert een bedrag uit dat nodig is om je huis te repareren. Of om het huis opnieuw te bouwen. Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld de garage en de inbouwkeuken.

Een goede alarminstallatie

Koop je nieuwbouw? Dan zit de kans er dik in dat er een BORG-erkende alarminstallatie inzit. Of de beveiliging in de woning het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft. Dit betekent dat het huis goed beveiligd is tegen inbraak. Het voldoet dan aan verschillende eisen, zoals:

  • Sloten met een certificaat op ramen en deuren
  • Verlichting bij de buitendeuren
  • Rookmelders op de juiste plekken

Nieuwbouwverzekeringen & de VvE

Het kan natuurlijk zijn dat je nieuwe droomstulpje geen huis, maar een appartement is. In dat geval is er waarschijnlijk een Vereniging van Eigenaren (VvE). Je hoeft dan niet zelf een opstalverzekering voor je nieuwbouw appartement af te sluiten, dit doet de VvE voor je. Zij weten dus ook wat er precies wel en niet verzekerd is in jouw geval. Een inboedelverzekering is wel je eigen verantwoordelijkheid. Zorg er dus voor dat je deze wel hebt geregeld voor de sleuteloverdracht.

Premie berekenen

Je gaat een opstalverzekering voor je nieuwbouwhuis afsluiten. Dan is het belangrijk om te bedenken wat je precies wilt verzekeren. Zo heb je voor de ramen een aparte glasverzekering nodig. Je kunt ook je eigen risico kiezen.  Je kunt ervoor kiezen geen eigen risico te hebben. Of je accepteert juist een hoger eigen risico in ruil voor een lagere premie.

Ben je benieuwd naar wat je maandelijkse kosten zijn? Bereken je premie en je weet het al binnen 2 minuten!