Qua inhoud van de opstalverzekering maakt het niet uit of je nieuwbouw of bestaande bouw koopt. De verzekering is gelijk. Ook het moment van afsluiten is gelijk. Je moet er altijd voor zorgen dat je voor de sleuteloverdracht de benodigde verzekeringen hebt afgesloten.
Als je een huis koopt, heb je een opstal- en een inboedelverzekering nodig. Die eerste is vaak verplicht vanuit de hypotheekverstrekker, een inboedel is vaak niet verplicht maar wel aan te raden. Maar wat is precies het verschil? Dat is vrij simpel: met een opstalverzekering verzeker je het huis zelf en alles dat daaraan vastzit. Denk bijvoorbeeld aan een ingebouwde keuken, vloerverwarming en de vastgelijmde vloer. De garage valt hier ook onder.
Een inboedelverzekering verzekert de spullen ín je huis. Is de vloer dus niet vastgelijmd, maar ligt het los? Dan valt het onder de inboedel. Een goede graadmeter om te bepalen of iets onder de inboedel of de opstal valt, is bedenken of je het meeneemt als je verhuist. Zoals elektronica, meubels en accessoires. Kun je het meenemen zonder dat er iets stuk gaat? Dan is het inboedel.
Goed, de opleverdatum van je nieuwbouwhuis komt in zicht. Dan is het verstandig om je te verdiepen in de opstalverzekering. De opstalverzekering keert een bedrag uit dat nodig is om je huis te repareren. Of om het huis opnieuw te bouwen. Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld de garage en de inbouwkeuken.
Koop je nieuwbouw? Dan zit de kans er dik in dat er een BORG-erkende alarminstallatie inzit. Of de beveiliging in de woning het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft. Dit betekent dat het huis goed beveiligd is tegen inbraak. Het voldoet dan aan verschillende eisen, zoals:
Het kan natuurlijk zijn dat je nieuwe droomstulpje geen huis, maar een appartement is. In dat geval is er waarschijnlijk een Vereniging van Eigenaren (VvE). Je hoeft dan niet zelf een opstalverzekering voor je nieuwbouw appartement af te sluiten, dit doet de VvE voor je. Zij weten dus ook wat er precies wel en niet verzekerd is in jouw geval. Een inboedelverzekering is wel je eigen verantwoordelijkheid. Zorg er dus voor dat je deze wel hebt geregeld voor de sleuteloverdracht.
Je gaat een opstalverzekering voor je nieuwbouwhuis afsluiten. Dan is het belangrijk om te bedenken wat je precies wilt verzekeren. Zo heb je voor de ramen een aparte glasverzekering nodig. Je kunt ook je eigen risico kiezen. Je kunt ervoor kiezen geen eigen risico te hebben. Of je accepteert juist een hoger eigen risico in ruil voor een lagere premie.
Ben je benieuwd naar wat je maandelijkse kosten zijn? Bereken je premie en je weet het al binnen 2 minuten!