Wat is een opstalverzekering?

Als je een huis koopt, dan krijg je er ongetwijfeld mee te maken: de opstalverzekering. Vaak is deze namelijk verplicht voor je een hypotheek kunt afsluiten. Dat is ook niet zo gek, want zo’n verzekering beschermt je huis en alles wat eraan vastzit tegen schade. Hoe dat zit? Je leest het hier.

Opstalverzekering betekenis

Letterlijk gezien verzekert een opstalverzekering je opstal. Maar wat is dat dan precies? Opstal betekent een bouwwerk dat door mensen op grond is geplaatst. Denk hierbij aan een huis, garage en schutting. Maar ook zonnepanelen, een vastgelijmde vloer en bijvoorbeeld de ingebouwde vaatwasser vallen onder de opstal.

Opstal of inboedel?

Een opstal- en inboedelverzekering worden vaak met elkaar verward. Toch zijn het 2 totaal verschillende verzekeringen. Met een opstalverzekering verzeker je het huis zelf en alles dat daaraan vastzit. Een inboedelverzekering verzekert de spullen ín je huis.

Over het algemeen geldt de regel: brengt het verwijderen van een object schade toe aan je huis? Dan is het opstal. Een losse laminaatvloer valt dus onder je inboedel, terwijl deze vastgelijmd bij de opstal hoort. Schade aan een losse vloer wordt dus niet vergoed vanuit de opstalverzekering. Daar heb je een inboedelverzekering voor nodig.

Opstalverzekering & VvE

Heb je een appartement met een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan heb je waarschijnlijk geen opstalverzekering nodig. Deze wordt namelijk afgesloten door de VvE voor het hele gebouw. Wil je weten wat er in jouw geval precies verzekerd is, waar en voor hoeveel? Neem dan even contact op met de VvE.

Premie berekenen

Met een opstal ben je verzekerd voor een herbouwwaarde van je huis tot € 450.000,-. Dus: hoeveel kost het om deze opnieuw te bouwen na bijvoorbeeld brand? Schrik niet, is je huis minder waard dan zal je een lagere premie betalen. Is je huis meer waard dan € 450.000,-? Neem dan telefonisch contact met ons op. De hoogte van je premie wordt daarnaast onder meer bepaald door het materiaal waarvan je dak gemaakt is, het soort woning dat je hebt – vrijstaand, twee-onder-een-kap of een hoekhuis bijvoorbeeld – en je postcode.

Niet verzekerd

In sommige gevallen krijg je geen vergoeding uitgekeerd, ook al ben je verzekerd en heb je netjes premie betaald. Dit geldt bijvoorbeeld als de schade door opzet of achterstallig onderhoud is ontstaan. Schade bij storm wordt wel vergoed, je betaalt dan alleen een hoger eigen risico. Lees meer over wat wel en niet verzekerd wordt in de voorwaarden.

Opstalverzekering vergelijken

Ga je een opstalverzekering afsluiten? Denk dan niet alleen na over de herbouwwaarde van je huis, maar ook over wat je precies wilt verzekeren. Zo kun je ervoor kiezen om ook een glasverzekering af te sluiten, zodat ook kapotte ruiten verzekerd zijn. Bedenk daarnaast of je bijvoorbeeld het eigen risico wilt afkopen of een hoger eigen risico accepteert in ruil voor een lagere premie.

Ben je benieuwd naar wat een opstalverzekering kost in jouw geval? Bereken de premie en je weet het al binnen 2 minuten!

Veelgestelde vragen

Ja, schuurtjes, garages, bergingen en andere bijgebouwen zijn meeverzekerd op de polis van je opstalverzekering. Je houten of stenen schutting is verzekerd bij:

  • storm (met windkracht 7)
  •  brandschade
  • schade door een aanrijding

Heb je schade door achterstallig onderhoud? Dan is dit niet verzekerd.

Ja, je bent verzekerd als je waterschade hebt door een lekkage of verstopping van een water- of afvoerleiding. Je bent dan verzekerd voor:

  • schade aan apparaten, sanitair en verwarmingsinstallaties die zijn aangesloten op deze leidingen
  • de kosten om de lekkage of verstopping op te sporen. Daaronder valt ook eventueel breek- en herstelwerk in je woning.

Heb je schade door vorst? Dan ben je ook verzekerd voor reparatie aan leidingen, installaties en toestellen. Heb je schade door een lekkend waterbed of aquarium? Dan is dit ook verzekerd.

Is de boom omgevallen door storm, blikseminslag of brand? Dan betalen wij de opruimkosten als:

  • de boom op jouw erf staat
  • de omgevallen boom schade heeft veroorzaakt aan je woning, schutting of bijgebouwen

Je bent niet verzekerd als je boom dreigt om te vallen. Roep dan de hulp in van een hovenier of de brandweer. En neem contact op met FBTO voor advies. Tel: (058) 234 56 00.

Als de schade lager is dan het verzekerd bedrag, dan zal er geen onderverzekering zijn. Als de schade hoger is, dan zal maximaal het verzekerd bedrag betaald worden. In dat geval kan je onderverzekerd zijn.

We passen de premie van de opstalverzekering ieder jaar aan. Daarvoor kijken we naar de algemene prijsontwikkeling van woonhuizen. We gebruiken hiervoor het prijsindexcijfer van bouwkosten van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).