Naar inhoud

Een verzekering voor je rieten dak

Je ziet ze vaak bij wat oudere huizen en het is prachtig: een rieten dak. Het geeft je huis direct een gezellige uitstraling. Maar hoe zit het met je woonverzekering als je een rieten dak hebt? Betaal je meer premie? En aan welke voorwaarden moet je voldoen? Op deze pagina lees je hoe dat precies zit.

Opstalverzekering en rieten dak

Een rieten dak heb je in 2 verschillende soorten:

 1. Het riet is bevestigd op balken en ligt daartussen open, het is dan van binnenuit te zien. Dit wordt ook wel een traditioneel rieten dak genoemd.
 2. Het riet is vastgeschroefd op platen, waardoor het dak volledig is afgesloten. Deze manier zie je tegenwoordig steeds vaker.

Omdat een traditioneel rieten dak erg brandgevaarlijk is, kun je zo'n rieten dak niet verzekeren met de FBTO Opstalverzekering. Je kunt dan ook geen FBTO Inboedelverzekering afsluiten. De 2e variant is een stuk minder brandgevaarlijk en zie je daardoor tegenwoordig ook steeds vaker.

Een dak zit vast aan je huis en valt daarmee onder de opstalverzekering. Toch gaat het bij een rieten variant iets anders dan wanneer je dakpannen op je huis hebt liggen. Zo zijn er verschillende eisen waaraan je woning moet voldoen als je deze wilt verzekeren. Dit heeft vooral te maken met de brandveiligheid. Een dak van riet is namelijk een stuk gevoeliger voor brand dan wanneer je stenen dakpannen hebt.

Goed om te weten, je kunt een rieten dak niet verzekeren met de FBTO Basis opstalverzekering.

Voorwaarden verzekeren rieten dak

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je huis moet voldoen, voordat je een rieten dak kunt verzekeren. Deze voorwaarden maken het huis brandveiliger en zijn daarom ook voor jouw eigen veiligheid verstandig. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

 • Aan de binnenkant van het dak zit brandwerende beplating
 • Je hebt een brandblusser in huis van minimaal 6 kilo en
 • Als het huis een open haard of houtkachel heeft, moet er een vonkenvanger op het dak staan
 • De schoorsteen wordt minstens 1 keer per jaar geveegd
 • Het huis zelf moet wel van steen zijn, een houten woning met een dak van riet kan niet verzekerd worden bij FBTO

Kosten verzekering rieten dak

Ook wanneer je huis aan de bovenstaande eisen voldoet, blijft een dak van riet brandgevaarlijker dan een stenen variant. Je betaalt daarom meer premie wanneer je een opstalverzekering wilt voor een huis met een dak van riet. Hoeveel precies? Bereken je premie en je weet het binnen 2 minuten.

Brand voorkomen

De maatregelen die je moet nemen om een dak van riet te verzekeren zorgen ervoor dat er minder kans is op brand. En dat de schade bij brand minder is. Toch ontstaan de meeste branden in huis zelf. Zorg daarom dat je niet alleen op het dak, maar ook binnen voldoende maatregelen neemt.

 • Controleer regelmatig of de brandmelder nog werkt
 • Zet een bliksemafleider op het dak
 • Zorg dat er in iedere kamer een werkende rookmelder hangt, ook die kun je het beste regelmatig checken
 • Laat de cv-ketel jaarlijks controleren
 • Gebruik niet meerdere verlengsnoeren om het elektriciteitssnoer te verlengen
 • Reinig de filters van elektrische apparaten zoals wasmachines en –drogers regelmatig

Premie berekenen

Heb je een woning met een rieten dak op het oog? Of misschien heb je er al wel een gekocht. Dan is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Dan wil je natuurlijk wel weten wat je maandelijks betaalt voor een FBTO Opstalverzekering. Bereken je premie en regel je verzekering volledig online. Wel zo handig.