Naar inhoud
schade huisdieren verzekerd

Schade door huisdieren: hoe zit dat?

Je hond maakt iets stuk bij een ander. Ben je daarvoor verzekerd? En met welke verzekering: inboedel of aansprakelijkheid?
1 mei 2019
Je moeder heeft een nieuwe bank gekocht. Die moet je natuurlijk even bekijken. En de hond gaat gewoon mee, wel zo gezellig. De glanzende bekleding zie je al vanaf afstand. Een heerlijke bank. Maar dat vindt de trouwe viervoeter helaas ook. Wat doe je eigenlijk bij schade door huisdieren? Is dat verzekerd door je inboedelverzekering of aansprakelijkheidsverzekering?

Schade zit in een klein hoekje

Elize en haar hond Rex zijn 4 handen op 1 buik. Hij doet geen vlieg kwaad. “Uitstekend gezelschap!” vertelt Elise. Tot de hond die glanzende bekleding van de bank zag dan. “Ik lette even niet op. Het was echt maar even, maar voordat ik het wist was het kwaad al geschied. Niet te geloven! De bank was een paar gaten en flinke krassen rijker. Ik voelde me natuurlijk schuldig tegenover m’n moeder.”

Garantie of verzekering?

Wat nu? Elise en haar moeder hadden geen idee. Er moest een nieuwe bank komen, dat was duidelijk. “Hij zat vol krassen en scheuren, precies in het midden. Repareren was dus geen optie. Maar uit mijn eigen zak een nieuwe bank betalen, zag ik ook niet zitten. Mijn moeder heeft een vrij dure smaak.”

De moeder van Elise had de bon van de bank nog, maar veel kon ze daar niet mee. “Nee, teruggaan naar de winkel was geen optie. Deze schade was immers onze eigen schuld. Ik ben zelf aansprakelijk voor de schade die mijn hond veroorzaakt. Daar staat de winkel niet garant voor.”

Geen eigen risico

Dat gezellige middagje koffiedrinken veranderde dus in een lesje verzekeringen. Eerst probeerde Elise de inboedelverzekering van haar moeder. “Ik belde met de klantenservice en kreeg direct een duidelijk antwoord. Schade door huisdieren valt niet onder de inboedelverzekering. Maar ze gaven wel een goede tip: probeer je aansprakelijkheidsverzekering. Die had ik gelukkig.”

“Ik moest een aantal foto’s maken van de schade. Daarmee was de zaak snel duidelijk. Gelukkig vergoedde mijn verzekering bijna alle kosten. Het enige wat ik moest betalen was een eigen risico van € 100,- en de 7% afschrijving van de bank. Nou, dat kon er nog wel vanaf.”

Nieuwe bank zo geregeld

Een paar weken later stond de nieuwe bank op z’n plek, alsof er nooit iets was gebeurd. “Dit keer neem ik Rex maar niet mee als ik de nieuwe bank kom bekijken”, lacht Elise. “Maar ik ben blij dat het zo snel en goed geregeld werd.”

Heb je ook een huisdier? Een enthousiast kind? Of ben je zelf een tikkeltje onhandig? Dan kun je kosten voorkomen als een van jullie schade veroorzaakt. Lees snel waarom een aansprakelijkheidsverzekering verstandig is.

Misschien vind je dit ook interessant...