Naar inhoud

Vergoeding Aansprakelijk­heids­verzekering

Met onze aansprakelijkheids­verzekering (AVP) verzeker je schade die je veroorzaakt aan iemand anders of aan de spullen van iemand anders. Je kunt kiezen tussen een verzekerd bedrag van € 1.500.000,- of € 2.500.000,-. De aansprakelijkheidsverzekering geldt over de wereld. Dus ook bij schade in het buitenland. En voor schade door gezinsleden, logees of huisdieren. Moet er een deskundige langskomen om te bepalen hoeveel de schade is? Dan vergoedt de FBTO Aansprakelijkheids­verzekering deze kosten.

Je krijgt altijd de dagwaarde vergoed

Bij schade helpen we de tegenpartij om de schade op te lossen. We repareren de schade als dat kan. Zijn de reparatiekosten hoger dan de dagwaarde? Dan vergoeden we de dagwaarde aan de tegenpartij. De dagwaarde is de waarde die de spullen op het moment van schade nog hadden. FBTO gebruikt afschrijvingslijsten om te bepalen welk bedrag je vergoed krijgt. Spullen hebben afschrijving omdat ze minder waard worden door bijvoorbeeld slijtage. Maar ook omdat de techniek steeds nieuwer wordt. Dat zorgt ervoor dat vooral de waarde van elektronica snel daalt.

Bekijk de afschrijving

We hebben een overzicht voor je gemaakt met voorbeelden van veelgebruikte spullen en welke afschrijving daarbij geldt. Let op! Deze tabel is een richtlijn. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen. Kun je in dit voorbeeld niet vinden wat je zoekt? Bekijk dan de complete afschrijvingslijst van de aansprakelijkheidsverzekering (pdf).

Voorwerp Afschrijving per jaar
T-shirt 50%
Smartphone (Apple iPhone) 25%
Smartphone (overige merken)  33%
Apple Macbook 17%
Andere laptops tot € 1.200,- 25%
Andere laptops vanaf € 1.200,-  17%
Tablets alle merken 25%
Bril en zonnebril 25%
Televisie 10%
Wasmachine < € 600,- 12,5%
Wasmachine > € 600,- 9%
Kasten - kunststof fineer 10%
Kasten - massief hout 5%
Bank - stof < € 500,- 17%
Bank - leer 7%
Tapijt - nylon 10%
Laminaat (klik) 10%
Tapijt - wolmenging 8,5%
Houten vloerdelen 5%

Een voorbeeld

Esther is op visite bij haar zus. Ze laat per ongeluk de laptop van haar zus vallen. De laptop kan niet meer gerepareerd worden. De zus van Esther heeft de laptop 1 jaar geleden gekocht voor € 650,-. Op dit moment is dezelfde laptop in de winkel te koop voor nog maar € 500,-. De afschrijving op een laptop is 25% per jaar. FBTO rekent nu de 25% afschrijving van het bedrag dat de laptop nu nog kost, namelijk € 500,-. De zus krijgt van de FBTO Aansprakelijkheids­verzekering van Esther € 375,- vergoed.