Naar inhoud
aansprakelijkheidsverzekering kind

Aansprakelijk­heids­verzekering voor je kind

Rinkeldekinkel…. Het raam van de buren in 1000 stukjes. Kinderen en aansprakelijkheid. Hoe zit dat?
22 juli 2022
Duuk en zijn vriendje Jesse rennen door de tuin. Ze hebben de grootste lol samen. Er is niets mooiers dan het vrolijke geluid van spelende kinderen. Maar dan gaat het ook wel eens mis. Gelukkig heb je een aansprakelijkheidsverzekering als je kind een enthousiast, maar niet zo’n handig idee heeft.

Wat een heerlijk moment

Je komt thuis na een drukke dag op kantoor. Schoenen uit, tas in de hoek en tuindeuren open. Nog even lekker in het zonnetje zitten voordat je over het avondeten nadenkt. Je schenkt een koud drankje in. Op de achtergrond hoor je het vrolijke geluid van spelende kinderen. Wat een heerlijk moment.

Totdat je zoon net wat te enthousiast wordt

BENG! Je rust wordt wreed verstoord door een bal die door de ruit van de buurman vliegt. Dat kan er maar 1 zijn: je zoon Duuk is net iets te enthousiast. Een beetje beteuterd komt hij sorry zeggen. Je kunt wel om de situatie lachen, maar van de reparatiekosten word je niet blij. Krijg je deze kosten vergoed? Oftewel, is door je aansprakelijkheidsverzekering je kind ook verzekerd? Een goed moment om hier even bij stil te staan.

Schade door kinderen wordt vergoed

Met je aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd als je schade veroorzaakt aan iemand anders of de spullen van iemand anders. Maar wat als je deze schade zelf niet veroorzaakt? Als het bijvoorbeeld je zoontje is die de bal door de ruit trapt? Niks aan de hand, want op je aansprakelijkheidsverzekering zijn kinderen ook verzekerd.

Geen aparte aansprakelijkheidsverzekering voor kinderen

Je hebt dus geen aparte verzekering nodig voor kinderen, kinderen kunnen gewoon worden meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van de ouders.

Mooi om te weten. En je vertelt het meteen door aan je zus. Want haar oudste zoon fietste vorige week tegen de spiksplinternieuwe Audi van de buurman… Deze schade krijgt ze dus vergoed vanuit haar aansprakelijkheidsverzekering. Een rustig idee.

Vriendjes of logees tellen ook mee

Wat nu als Jesse, het vriendje van Duuk, de schade had veroorzaakt? Ook dan is de kans groot dat je verzekerd bent. Want de meeste verzekeraars vergoeden ook schade die logees veroorzaken. Dat kan een vriend of familielid zijn. Maar ook een vriendje of vriendinnetje van je kinderen.

Behalve als:

  • Hij zelf een aansprakelijkheidsverzekering heeft
  • De ouders een aansprakelijkheidsverzekering hebben

In dat geval vraag je de schade terug op die verzekering.

Zelfs kinderen op kamers zijn meeverzekerd

Vaak zijn studerende kinderen die niet meer thuis wonen óók meeverzekerd op je aansprakelijkheidsverzekering. Kinderen die voltijd studeren en op zichzelf wonen kunnen dus nog bij je aankloppen als ze een ongelukje hebben veroorzaakt. Is het einde van de studie in zicht? Geef je zoon of dochter dan de tip om alvast een eigen aansprakelijkheidsverzekering uit te zoeken.

Je schenkt nog maar eens een koud drankje in

Je weet nu hoe het zit. De schade door Duuk wordt gelukkig vergoed. Maar waar is je hond ondertussen gebleven? Als hij maar niet in het nieuwe bloemperkje van de buren zit... Lees ook of je verzekerd bent bij schade door huisdieren.

Misschien vind je dit ook interessant...