Naar inhoud
Monteur in blauwe overall en witte valhelm plaatst zonnepanelen op een dak

Subsidie voor zonne­panelen, hoe zit dat?

Zonnepanelen, hartstikke duur! Of valt dat mee? Deze verschillende compensatie­mogelijkheden kunnen je helpen.
26 februari 2020
Heerlijk, dat zonnetje op je dak. Zeker als het je geld oplevert. En dat doet het, als je kiest voor zonnepanelen. De aanschaf kost even wat, maar uiteindelijk kan het je flink wat stroom opleveren. En dan lig je toch net nog iets lekkerder in de zon. Wel zo fijn. Hoe zit het met subsidie voor zonnepanelen? Hoe vraag je de btw terug? En vallen ze eigenlijk onder je woonverzekering? We leggen het je uit.

Subsidies voor zonnepanelen in 2020

Sinds 2013 is er geen landelijke subsidie voor zonnepanelen meer beschikbaar. Maar wacht, niet direct wegklikken! Er zijn zeker nog opties om de aankoop van zonnepanelen wat behapbaar te maken. Zo hebben sommige gemeentes nog wel subsidies waar je gebruik van kunt maken. Voor zonnepanelen of andere energiebesparende maatregelen.

Btw teruggave zonnepanelen

In plaats van de landelijke subsidie, heeft de overheid een andere regeling in het leven geroepen. De teruggave van de btw die je betaalt over zonnepanelen. Je betaalt 21% btw over de prijs van zonnepanelen dus dat scheelt behoorlijk. Heb je zonnepanelen op je dak en wil je de btw terug krijgen? Dan word je ondernemer voor de Belastingdienst. Dat zit zo:

  • Vul het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders van de Belastingdienst in. Je wordt dan ingeschreven als ondernemer bij de Belastingdienst. Je hoeft je dus niet in te schrijven bij de KvK.
  • Doe btw-aangifte binnen 6 maanden na het einde van het kalenderjaar waarin je de panelen gekocht hebt. Kocht je in januari 2019 zonnepanelen? Dan moet je dus voor 1 juli 2020 btw-aangifte gedaan hebben.
  • Zorg ervoor dat de zonnepanelen en de energierekening op dezelfde naam staan. Als de factuur van de zonnepanelen op jouw naam staat en de energierekening wordt naar je partner gestuurd, krijg je de btw niet terug.

Salderingsregeling: verkoop je stroom

Een andere regeling die de overheid hanteert voor eigenaars van zonnepanelen is de salderingsregeling. Dit klinkt ingewikkeld, maar betekent eigenlijk dat de stroom die je te veel opwerkt, opgeslagen wordt voor een ander moment.

In de zomer schijnt de zon veel, maar gebruik je weinig stroom. In de winter is dat het tegenovergestelde. De stroom die je in de zomer opwekt, wordt weggestreept tegen de stroom die je in de winter extra gebruikt. Deze regeling geldt nog tot 2023. Daarna wordt ’t langzaam afgebouwd tot 2031.

Hogere hypotheek door zonnepanelen

Koop je een nieuw huis en wil je daar direct zonnepanelen op laten plaatsen? Dan is er helemaal goed nieuws. Bij veel banken mag je dan namelijk meer lenen. Normaal gesproken is je hypotheek maximaal 100% van de waarde van het huis. Je mag dus niet meer lenen dan dat het huis heeft gekost.

Maar doe je energiebesparende maatregelen? Zoals bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen. Dan mag je tot wel 106% lenen. Check dit dus even bij je hypotheekadviseur.

Goed verzekerd in de zon

Zodra die zonnepanelen eenmaal hangen, kun je extra genieten van de zon. Hoewel, zijn jouw zonnepanelen wel goed verzekerd? Verstandig om even te checken. Bij FBTO vallen ze in ieder geval gewoon onder je opstalverzekering. Benieuwd hoeveel dat kost? Bereken je premie binnen 2 minuten. Heb je een huurwoning? Dan vallen ze onder de FBTO Inboedelverzekering.

Misschien vind je dit ook interessant...