Naar inhoud
energielabel, miniatuurhuisje, spaarlampen, pen en rekenmachine

Energielabel verbeteren. Zo doe je dat 

Je energielabel verbeteren. Goed voor het milieu, je maandlasten én de waarde van je woning. Maar hoe doe je dat?
16 maart 2021
Het energielabel is een hulpmiddel om je huis comfortabel en energiezuinig te maken. Het laat je zien hoe zuinig je huis is én wat je kunt doen om dit te verbeteren. Het label is ook een stok achter de deur. Als je je huis verkoopt ben je verplicht om aan te tonen wat het energielabel van jouw huis is. Je moet het label bijvoorbeeld vermelden in advertenties waarin je jouw woning te koop aanbiedt. Maar hoe krijg je zo’n energielabel? Hoe verlaag je je energieverbruik? En krijg je ook subsidie? (het antwoord is ja, dus lees snel verder!)

Hoe krijg je een energielabel?

Je maakt een afspraak met een energieadviseur, een expert op het gebied van energiezuinig wonen. Die komt langs en bekijkt in 1 à 2 uur tijd je huis. De kosten voor een energielabel zijn gemiddeld € 260,- voor alle type woningen. Hoe je dit precies regelt lees je op ‘hoe kom ik aan een energielabel voor mijn woning’ van de Rijksoverheid.

Je kunt de waarde van je woning flink verhogen!

Ben je van plan je woning binnen enkele jaren te verkopen? Met een beter energielabel kun je de waarde flink verhogen. Het beste label is A++. Die kun je alleen krijgen als je woning na 2011 is gebouwd. Uit onderzoek van de Tilburg University en TU Eindhoven blijkt dat de prijs van een woning tot bijna € 14.000,- kan stijgen als je het energielabel verbetert. Daarnaast bespaar je dan de komende jaren uitgaven aan je energierekening. Hieronder zie je wat het bijvoorbeeld scheelt als je een zuinige cv-ketel hebt.

Tips om energie te bezuinigen

Ben je klaar om bij te dragen aan een beter milieu én je energierekening omlaag te brengen? De grootste energie besparingen lees je hieronder:

  1. Een hoog rendement cv-ketel bespaart een gemiddeld huishouden tot wel € 400,- per jaar. Een combiketel die ook water verwarmt is het best.
  2. Met dubbelglas of isolatieglas houd je warmte binnen en de drukke geluiden van de straat buiten. Het kan je tot € 240,- per jaar aan stookkosten besparen.
  3. Als je het dak, gevels, vloeren en glas isoleert, schiet je omhoog met je energielabel. Het isoleren van een dak kost bij een gemiddeld huis ongeveer € 4000,-. Na die investering bespaar je volgens de Rijksoverheid ongeveer € 500,- per jaar aan stookkosten. In 8 jaar heb je dan je investering terugverdiend. En dan hebben we de subsidies nog niet eens meegerekend. Als je de vloeren en muren isoleert investeer je ongeveer € 2200,-, wat je in 6 jaar terugverdient. Of eerder, want ook daar kan je subsidie voor krijgen.
  4. Met zonnepanelen wek je je eigen energie op. Het scheelt al snel 1 of 2 ‘treden’ in je energielabel, tenzij je een groot huis hebt, met slechts een paar kleine zonnepaneeltjes.
  5. Een hybride warmtepomp zet warmte uit de lucht, water of grond om in verwarming in het huis en warm water. De voorwaarde om een waterpomp te hebben is wel dat je huis al goed geïsoleerd is.
  6. Een goed geïsoleerd huis kan ongezond zijn als je niet goed ventileert. Daarvoor bestaat een WTW (Warmte Terug Winnen) ventilatiesysteem. De warme lucht die naar buiten gaat verwarmt dan de koude lucht die binnenkomt.

Let bij vervanging van apparaten op het energieverbruik

Je gaat natuurlijk niet direct je wasdroger of je TV vervangen als die het nog goed doen. Maar gaat het apparaat stuk? Kijk dan bij vervanging naar het energielabel. Het verschil tussen een zuinige wasdroger A+++ en eentje met label C scheelt je al ongeveer € 50,- per jaar. En je draagt weer een steentje bij aan een beter milieu.

Kun je subsidie krijgen?

Het is zeker de moeite om even goed te checken wat voor subsidie je kunt krijgen. Er is goede kans dat de overheid meebetaalt als je je huis energiezuiniger maakt. Sinds 2021 geldt de ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’. Daarmee kun je subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je berekenen hoeveel de overheid meebetaalt.

Zonnepanelen automatisch meeverzekerd

Je zonnepanelen, warmtepomp, vloeren, muren, dak en inbouwapparatuur zijn met de opstalverzekering van FBTO verzekerd voor schade door storm, hagel, blikseminslag of brand. Je energiezuinige apparaten verzeker je met een inboedelverzekering voor schade in huis. Bereken je premie in 2 minuten.

Misschien vind je dit ook interessant...