Naar inhoud
duurzaam leven

Duurzaam wonen & leven met Frits & Marieke

Welkom op Kerkstraat 6. Hier wonen Frits en Marieke in een duurzame woning. Mét een goede verzekering.
3 juni 2020
Welkom op Kerkstraat 6 in Geldermalsen. Frits (65) & Marieke (60) wonen in een unieke woning uit 1900. Het is een oude slagerij, hun woonkamer was vroeger het slachthuis. Ze leven en wonen zo duurzaam mogelijk. De bouw van hun duurzame serre heeft Frits veel bloed, zweet en tranen gekost. “Daarom hebben we ook een goede woonverzekering  geregeld!”, lacht Frits. Het stel vertelt graag over hun manier van leven.

Duurzaam wonen, leven en werken

Duurzaamheid is erg belangrijk in het leven van Frits. Niet alleen in zijn levensstijl, maar ook in zijn werk als adviseur duurzame energie. “Duurzaam wonen is altijd een drang geweest,” vertelt Frits. “Mensen moeten zich meer bewust zijn van hun energie- en consumptiegebruik. Ik hoop dat we met dit huis een voorbeeld zijn voor anderen.”

Ook Marieke hecht veel waarde aan duurzaam wonen en leven, hun levensstijl. Ze heeft het activisme van haar jonge jaren ingeruild voor een meer naar binnen gekeerde houding. En verweeft zo haar idealen met werk en kinderen.

Van slachthuis tot duurzaam paleis

De oude slagerij was niet bepaald duurzaam toen Frits & Marieke het kochten. Daarom begon Frits meteen aan zijn eerste project: het isoleren van het dak, de wanden, het plafond en de vloer. “Alles moest gestript worden zodat we het konden isoleren. Het was een hele grote klus.” Ook plaatste hij zonnepanelen en zonnecollectoren op het dak.

Tijdens de verbouwing woonde Marieke samen met de kinderen bij haar vader. “Het huis was onbewoonbaar!” vertelt ze. “Frits verbouwde het huis met een vriend die aannemer was. Zij kampeerden samen in het huis.”

De verbouwing, deel 2: grotere kamers

Na 3 maanden zat de eerste verbouwing erop. Toen 5 jaar later de kinderen grotere kamers nodig hadden, was het tijd voor de tweede verbouwing. Ze bouwden een serre met isolerend en warmte doorlatend glas. Dit werd het nieuwe woongedeelte van het huis. Marieke heeft veel bewondering voor Frits: “Toen de aannemer opleverde, was het nog ruwe bouw. Frits heeft echt veel verbouwd. Hij is daar 5 jaar mee bezig geweest. En dat deed hij naast zijn werk.”

Comfortabel, luxe én duurzaam wonen

Frits & Marieke wonen niet alleen duurzaam, ze leven ook zo. Zo hebben ze geen auto en halen ze hun biologische groente bij de boer. Frits is blij met hun duurzame levensstijl. “We hebben allebei het gevoel dat we een heel comfortabel en luxe leven leiden. Door sober te leven, leven we in overvloed.” Van het geld dat ze besparen op hun energiekosten doen ze leuke dingen. Ze maken bijvoorbeeld graag reizen met het openbaar vervoer. “En dat is een stuk duurder dan met de auto!”

Overwaarde door duurzaam wonen

Het huis van Frits & Marieke is inmiddels in waarde verdubbeld. “De drang om duurzaam te wonen en mijn liefde voor het milieu hebben me een financieel vangnet gegeven en daarmee vrijheid voor de toekomst. En dat is echt een mooie verassing,” vertelt Frits.

Hun grote droom is om later op een klein bootje te wonen. Marieke grapt: “We zijn zo verknocht aan deze woning. Een boot zou een goede oplossing zijn om een keer ergens anders te komen dan dit huis.”

Glas & zonnepanelen verzekeren

Frits heeft veel tijd gestoken in het aanleggen van de serre. De verbouwing vroeg niet alleen van hem veel energie. Ook van zijn gezin. “Wonen in een woning die vijf jaar in verbouwing is, dat is best zwaar. De druk is groot, maar onze relatie bleek net zo duurzaam te zijn als ons huis!”

De waarde van hun huis is flink gestegen door alle verbouwingen. Gelukkig ben je ook tijdens en na een verbouwing gewoon verzekerd met de FBTO Opstalverzekering. Heb je zonnepanelen op je dak laten zetten? Als ze vastzitten aan het dak, zijn ook die gelijk meeverzekerd. En heb je net als Frits & Marieke een serre met veel glas? Met de aanvullende module Glas  kun je zorgeloos genieten van je serre.

Misschien vind je dit ook interessant...