Naar inhoud
Een man en een vrouw zitten aan tafel en bekijken samen uitgeprinte plattegronden.

Nieuwbouw, bestaande bouw of opknapper?

Marco verhuisde 3 keer. Steeds naar een ander type woning: nieuwbouw, bestaande bouw en een opknapper.
15 april 2019
Op zoek naar een koophuis? Marco verhuisde 3 keer in de afgelopen 10 jaar. Steeds naar een heel ander type woning. Maar wel met dezelfde opstalverzekering, aangepast op het nieuwe huis. Hij vertelt over zijn nieuwbouwwoning, bestaande bouw en opknapper.

Dol op keuzes? Ga voor nieuwbouw!

Welke kleur wordt de badkamer? Hoeveel kamers worden slaapkamers? Gras of tegels in de tuin? "Heerlijk om zoveel te kiezen! Alles kon in mijn eigen stijl.", vertelt Marco. Het overdragen van een nieuwbouwwoning kost je niets. Bovendien is een nieuwbouwwoning energiezuinig. "Maar de kosten stegen wel doordat ik niet de standaardkeuken koos. Ook had ik een jaar dubbele woonkosten, omdat het lang duurde voordat de woning af was."

Een huis met sfeer? Kies een bestaande woning

"In zo’n moderne nieuwbouwwoning miste ik toch wat sfeer. Ik wilde graag een woning met karakter, met glas-in-lood-ramen", vertelt Marco. "Die vond ik in een wat ouder huis in de buurt. Toen ik die woning bekeek, was ik meteen verkocht. Ik kon de prijs nog wat omlaag praten en de verhuizing was razendsnel gepland. Mijn woonverzekering hoefde ik alleen maar even aan te passen." Houd bij een bestaande woning wel rekening met de 'kosten koper'. Dat is bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting die je betaalt als je een bestaand huis koopt. Ook de kosten voor een bouwkundige keuring, hypotheekadvies en taxatie vallen hieronder.

Eigen stijl én sfeer? Klus in een opknapper

"Na 2 jaar wilde ik alweer iets nieuws. Maar geen nieuwbouw. Ik zag een bouwval die ik eerst heb laten keuren door een bouwkundige. De basis was goed, maar verder wilde ik alles veranderen." Zo’n verbouwing is duur. Maar voor een kluswoning kun je wel een extra hypotheek krijgen. Namelijk voor de extra waarde van je woning door de verbouwing. Deze waarde bepaalt een taxateur. Bedenk wel eerst of je 2 rechterhanden hebt. En houd rekening met onverwachte extra kosten. "Die kosten had ik ook, maar dat was het waard. In dit droomhuis blijf ik nog wel even wonen!", zegt Marco blij.

Net verhuisd?

Dan is het belangrijk dat je verzekering klopt bij je huis en de spullen daarin. Of je nu een nieuwbouwwoning, bestaande woning of opknapper hebt. Bekijk eens onze woonverzekeringen en ontdek wat je precies nodig hebt voor je nieuwe paleisje.

Misschien vind je dit ook interessant...