Naar inhoud
opleveringskeuring nieuwbouw

Zo gaat de opleverings­keuring bij nieuwbouw

Bijna klaar! Emiel en Sandra kunnen niet wachten om te verhuizen naar hun nieuwe huis. Tijd voor de opleveringskeuring.
28 oktober 2021
Het nieuwe huis van Emiel en Sandra Woortman is af! Hét moment om een opleveringskeuring te laten doen. We lopen mee met bouwinspecteur Robert Benedictus van Vereniging Eigen Huis (VEH). Emiel en Sandra kochten een nieuwbouwwoning in de Leeuwarder wijk Techum. Ze nemen ons graag mee tijdens de opleveringskeuring.

Waarom een opleveringskeuring bij nieuwbouw

Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden tijdens de koop en bouw van een nieuwbouwhuis. Je woonverzekeringen  bijvoorbeeld. Maar ook het regelen van klussen die na de oplevering moeten gebeuren en de oplevering zelf.

Zodra je nieuwbouwhuis af is, word je uitgenodigd voor een opleveringskeuring. Een spannend moment, want dit is het moment waarop je moet laten weten wat er nog mankeert aan het huis waar je straks gaat wonen. Het is daarom slim om een expert mee te nemen. Iemand als Robert dus. Vandaag is hij in Techum, Leeuwarden.

Trap nog niet direct schilderen

Robert begint zijn inspectie boven op zolder. Hij checkt de woning op verschillende punten en geeft ook tips. De trap in het huis is bijvoorbeeld van vurenhout. Robert adviseert Emiel en Sandra om de trap een half jaar te laten ‘uitwerken’. Ze waren van plan om de trap direct te schilderen, maar dat is dus niet slim. Hout dat nog werkt is niet goed voor het verfwerk. Dan ontstaan er scheurtjes en kun je het weer opnieuw doen.

Toilet met ruim water doorspoelen

Op de 1e etage is de badkamer. Een belangrijke ruimte. Daar kijkt Robert onder meer naar of alle kranen het goed doen en of er nergens lekkage is of dreigt te ontstaan. En of het toilet goed doorspoelt.

Omdat het om een nieuwbouwhuis gaat, raadt Robert Emiel en Sandra aan om voorlopig alleen de grote knop van de wc te gebruiken om door te spoelen. Er kan nog wat vuil in de leidingen zitten en dat spoel je met veel water gemakkelijk weg. Dat kost een paar euro per jaar extra aan water. Een reparateur laten komen voor verstopte leidingen is stukken duurder. Goed om te weten: lekkage in de badkamer is vaak verzekerd onder je opstalverzekering.

Ramen gaan goed open en dicht

Door het hele huis kijkt Robert of de ramen goed open en dicht gaan en of er misschien glas beschadigd is tijdens de bouw. Ook controleert hij met een spiegeltje de radiatoren en bekijkt hij het verfwerk.

Rondje om het huis

Als binnen alles gecheckt is, gaat het gezelschap naar buiten. Daar kijkt Robert opnieuw naar alle ramen. Maar ook naar het voegwerk, de goten en nog veel meer. De paar verbeterpunten die hij vindt, worden opgepakt door de aannemer. Dan zit de keuring erop en kunnen Emiel en Sandra aan de slag. Muren sauzen bijvoorbeeld. De verhuizing staat binnenkort gepland.

Alles goed geregeld

Ga je binnenkort ook verhuizen? Misschien krijg je wel te maken met een opleveringskeuring bij nieuwbouw. Of heb je juist een karakteristieke oude woning gekocht? Wat je voorkeur ook heeft, het is belangrijk dat je woonverzekering op orde is. Lees meer over je inboedelverzekering en opstalverzekering en ontdek waarom ze zo belangrijk zijn.

Misschien vind je dit ook interessant...