Naar inhoud

Nieuwbouw­huis? Doe een opleverings­keuring!

Bijna klaar! Emiel en Sandra kunnen niet wachten om te verhuizen naar hun nieuwe woning. Tijd voor de opleverings­keuring.
12 maart 2015

Het nieuwe huis van Emiel en Sandra Woortman is af! Hét moment om een opleveringskeuring te laten doen. We lopen mee met bouwinspecteur Robert Benedictus van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Robert en Sandra kochten een nieuwbouwwoning in de Leeuwarder wijk Techum. Ze wonen nu nog in een andere nieuwbouwwijk in Leeuwarden, maar dan in een huurhuis.

Trap nog niet direct schilderen

De inspectie begint boven op zolder. Robert checkt de woning op verschillende punten, maar hij geeft ook tips. De trap in het huis bijvoorbeeld is van vurenhout. Robert adviseert Emiel en Sandra om de trap een half jaar te laten ‘uitwerken’. Ze waren van plan om de trap direct te schilderen, maar zien daar nu vanaf. Hout dat nog werkt is niet goed voor het verfwerk. Dan ontstaan er scheurtjes.

Toilet met ruim water doorspoelen

Op de 1e etage is de badkamer. Daar kijkt Robert of alle kranen het goed doen en of er nergens lekkage is. En of het toilet goed doorspoelt. Omdat het om een nieuwbouwhuis gaat, raadt Robert de bewoners aan om voorlopig alleen de grote knop van de wc te gebruiken om door te spoelen. Er kan nog wat vuil in de leidingen zitten en dat spoel je met veel water gemakkelijk weg. Dat kost een paar euro per jaar extra aan water. Een reparateur laten komen voor verstopte leidingen is stukken duurder.

Ramen gaan goed open en dicht

Door het hele huis kijkt Robert of de ramen goed open en dicht gaan en of er misschien glas beschadigd is tijdens de bouw. Ook controleert hij met een spiegeltje de radiatoren en bekijkt hij het verfwerk.

Rondje om het huis

Als binnen alles gecheckt is, gaat het gezelschap naar buiten. Daar kijkt Robert opnieuw naar alle ramen maar ook naar het voegwerk, de goten en nog veel meer. De paar verbeterpunten die hij vindt, worden opgepakt door de aannemer. Dan zit de keuring erop en kunnen Emiel en Sandra aan de slag. Muren sauzen bijvoorbeeld. De verhuizing staat binnenkort gepland.

Misschien vind je dit ook interessant...