Naar inhoud

Lekkage in de badkamer verzekeren

Heerlijk, na een lange werkdag even tot rust komen in een warm bad. Maar ineens hoor je je partner vanaf beneden verontrustend roepen. Het water komt door het plafond naar beneden! Lekkage in de badkamer. Welke verzekering dekt dat?

Badkamer verzekeren met inboedel of opstal?

Laten we beginnen bij het begin, want valt een badkamer onder de inboedel- of opstalverzekering? In principe geldt dat alles wat aan je woning vastzit onder de opstal valt. Dit zijn dingen die je niet kunt verwijderen zonder schade aan te brengen aan de woning. De muren, het plafond en de leidingen vallen onder de opstal. Grote kans dus dat je bij lekkage in de badkamer een claim indient bij je opstalverzekering.

Maar is de losliggende laminaatvloer of zijn apparaten beschadigd door de lekkage in de badkamer? Dan valt dit onder de inboedelverzekering. Alles wat ín huis staat, valt namelijk onder de inboedel. Een goed ezelsbruggetje hiervoor is dat dit de spullen zijn die je meeneemt als je verhuist.

Lekkage in de badkamer: wat nu?

Het eerste dat je moet doen zodra je merkt dat er sprake is van een lekkage, is de schade zoveel mogelijk beperken. Draai de hoofdkraan daarom direct dicht en sluit eventueel de deur om te voorkomen dat het water naar andere kamers stroomt. Maak vervolgens zoveel mogelijk duidelijke foto’s van de schade en neem contact met ons op.

Wel vergoed

Voor je een schade indient, is het natuurlijk fijn om te weten wat je wel of niet vergoed krijgt binnen je inboedel- of opstalverzekering. Onderstaande schade wordt wel vergoed:

  • Schade door neerslag
  • Schade door overstroming van de wc
  • Schade door een kapotte afvoer
  • Schade door lekkende leidingen, mits dit niet ligt aan achterstallig onderhoud
  • Schade dankzij een lekkend waterbed of aquarium, het waterbed of aquarium zelf wordt niet vergoed

Ook schade die is ontstaan dankzij de lekkage in je badkamer wordt vergoed. Dit noemen we gevolgschade. Voorbeelden hiervan zijn onder meer kapotte tegels op de vloer of een muur die gedeeltelijk doorgebroken moest worden om de lekkage op te sporen.

Niet vergoed

In sommige gevallen wordt waterschade door een lekkage in de badkamer dus niet vergoed door je opstalverzekering. Dit geldt bijvoorbeeld bij:

  • Schade door eigen schuld, bijvoorbeeld omdat je de kraan open hebt laten staan of de ramen tijdens een hevige storm
  • Schade omdat de muren vocht doorlaten
  • Schade door achterstallig onderhoud, zoals slecht onderhouden kitnaden, of een fout in de bouw van je huis

Check altijd goed de polisvoorwaarden (pdf) van je opstalverzekering, zo weet je precies wat je wel en wat je niet verzekerd hebt.

Woonverzekering afsluiten

Heb je lekkage in de badkamer en wil je weten onder welke verzekering dit valt? Niet nodig! Wanneer je zowel je inboedel- als je opstalverzekering bij dezelfde verzekeringsmaatschappij afsluit, hoef je je daar helemaal niet druk om te maken. Ben je benieuwd naar wat een opstal- en inboedelverzekering bij FBTO kosten in jouw geval? Bereken de premie en je weet het al binnen 2 minuten!