Naar inhoud
verzekering stormschade dak

Stormschade voorkomen: 9 tips

Er wordt een flinke storm aangekondigd. Tijd om in actie te komen! Met deze tips ben je in ieder geval goed voorbereid.
25 mei 2021
Je ziet het weleens op het nieuws. In een land hier ver vandaan komt er een orkaan aan en de mensen bereiden zich voor. Planken worden voor de ramen gespijkerd om op het ergste voorbereid te zijn. Zulke extreme orkanen komen hier niet voor. Maar door klimaatverandering hebben we ook in Nederland vaker te maken met extreem weer. Wij zijn alleen niet zo gewend om ons voor te bereiden. Het gevolg: bomen op auto’s en allerlei schade die in sommige gevallen te voorkomen is. Hoe bereid jij je voor als er de volgende keer storm wordt verwacht? Hier alvast een lijstje met handige tips.

Parkeer je auto veilig

Na een storm staan de voorpagina’s van kranten er vol van. Foto’s van omgevallen bomen op auto’s. Toch gebeurt het elke keer opnieuw. Komt er een storm aan? Parkeer jouw glimmende bolide desnoods een paar straten verder op een veilige plek, als hij maar niet onder een (zwakke) boom staat.

Let op je schutting

De schutting staat vaak bovenaan de lijstjes van veelvoorkomende schades. Als je erover nadenkt is dat niet zo gek. Een schutting bedekt een groot oppervlak en krijgt het dus zwaar te verduren. Controleer voordat de storm komt hoe stevig de schutting is. De beste bevestiging aan de onderkant is met palen van hardhout die 1 meter in de grond zitten. Zet de schutting ook met stevige schroeven vast aan bijvoorbeeld een muurtje.

Geen losse spullen in je tuin

Gelukkig wonen wij in een mild klimaat. Maar daardoor worden soms extra verrast als windkracht 7 of 8 opsteekt. Dat zijn we niet helemaal gewend. Vaak ontstaan er dan kleine schades die je kunt voorkomen. Denk aan bloempotten in de tuin, die sneuvelen als eerste. Ook plastic speelgoed zoals kinderhuisjes en glijbanen worden zo de lucht in gezwiept. Zet ook je tuinmeubilair vast.

Doe iets aan scheef hangende boom

Veel mensen houden van bomen en willen hem liever niet kappen of korter maken. “Hij staat zo mooi in de tuin” hoor je dan. Dat is heel goed te begrijpen. Totdat een scheve boom op het dak van je huis belandt. De kans lijkt misschien niet zo groot, maar áls het gebeurt is de schade direct enorm en moet soms zelfs de brandweer komen om de boom te verwijderen. Vraag eens aan een hovenier hoe een scheve boom behouden kan blijven, met minder risico voor je huis.

Bekijk waar de wind vandaan komt

We komen nu op expert-level schade voorkomen. De meeste stormen komen van zee. Vanuit het noordwesten of het zuidwesten. De meeste mensen weten wel ongeveer hoe hun huis ligt. Bijvoorbeeld met een ‘tuin op het zuiden’, maar weten niet uit welke richting de storm meestal komt en waar je dus je huis het beste moet beschermen. Check de windrichting en kijk waar de meeste risico’s zijn rondom je woning.  

Controleer je dak

Heb je een plat dak? Laat hem eens in de zoveel tijd controleren. De dakranden moeten winddicht zijn, zodat ie niet los kan waaien. Heb je dakpannen, controleer dan of ze allemaal recht liggen. Bij een bouwmarkt kun je ook voor een klein bedrag panhaken kopen, daarmee zet je de dakpannen vast. Of bedek je dak met ventilatiepannen. Dat zijn dakpannen die lucht doorlaten en minder snel wegwaaien.

Check je zonnepanelen

Als het goed is zitten je zonnepanelen goed vast. Maar check het een 2e keer als er storm op komst is. Zonnepanelen zijn namelijk een dure investering. Zorg dat er geen bomen met grote takken in de buurt van je panelen zijn. Andere dingen die los kunnen zitten zijn schotelantennes en dakgoten.

Waar is de bliksemafleider?

De meeste huizen hebben geen bliksemafleider nodig. Die zit al op een hoog gebouw in de buurt, bijvoorbeeld op een kerk. Woon je in een afgelegen gebied zonder bliksemafleider in de buurt? En heb je een schoorsteen? Dan kun je een bliksemafleider op je huis laten zetten. Dan slaat de bliksem tenminste niet in je schoorsteen.

En zorg natuurlijk voor een goede opstalverzekering

Heb je alles gedaan om schade te voorkomen? Dan kan het alsnog gebeuren dat je huis beschadigd raakt. Met de FBTO Opstalverzekering is je huis verzekerd tegen schade door brand, bliksem, water en neerslag. Zonnepanelen, schuurtjes en tuinhuisjes zijn ook verzekerd. Je kunt ook glas meeverzekeren! Handig voor als de storm jouw ramen of glazen schuifpui stukmaakt. Bereken in 2 minuten je premie.

Misschien vind je dit ook interessant...