Naar inhoud
auto verzekeren

Je auto verzekeren in 7 stappen

Of je nou een spiksplinternieuwe of een oldtimer hebt: je auto wil je goed verzekeren. Maar hoe? Nou, zo dus!
7 oktober 2020
Een auto, dat is toch echt een gevoel van vrijheid? Zonnebril op en de horizon tegemoet. Dat kan alleen als je auto verzekerd is. Dat is namelijk verplicht in Nederland. Een verzekering kiezen is misschien lastig, want er zijn nogal wat keuzes te maken. Daarom helpen we je graag op weg. In deze 7 stappen stel je de perfecte autoverzekering samen voor jouw situatie.

1. Je auto verzekeren voor wat hij waard is

Net als zijn bezitter, wordt een auto elke dag ouder. Een ouwe bak verzeker je daarom anders dan een bolide die net bij de dealer vandaan komt. Hoe ouder je auto namelijk is, hoe minder uitgebreid je hem hoeft te verzekeren. Hier kun je de verschillende autoverzekeringen vergelijken.

2. Eigen risico bepalen

Heb je in de afgelopen jaren zelf een buffertje opgebouwd? Of was de bonus van je werkgever dit jaar een stuk hoger dan je had gedacht? Altijd fijn. Overweeg dan eens om voor een hoger eigen risico te kiezen. Je krijgt dan korting op je premie.

3. Check hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd

Heb je een eigen auto die op je naam staat? Dan bouw je schadevrije jaren op: elk jaar zonder schade, is 1 schadevrij jaar. Dat is goed voor je portemonnee. Want hoe meer schadevrije jaren je verzamelt, hoe meer korting je krijgt op de premie van je autoverzekering. Geen idee meer hoeveel jaren je hebt opgebouwd? Vraag het na bij de verzekeraar waar je voor het laatst een auto hebt verzekerd. 

4. Eigen garage of niet?

Misschien heb je in de afgelopen jaren een favoriete garage gevonden waar je elk jaar terug wilt komen. Heeft deze garage geen contract met je verzekeraar? Maar wil je toch echt dáár je auto laten repareren? Kies dan voor een autoverzekering met vrije reparatiekeuze.

5. Check je passagiers

Niet alleen je auto kan beschadigd raken bij een ongeval. Ook de bestuurder en passagiers kunnen schade hebben. Denk bijvoorbeeld aan letselschade of schade aan kleding en bagage. Deze schade van de bestuurder is niet standaard verzekerd op de autoverzekering. Hiervoor bestaat de inzittendenverzekering. Dan krijgen de bestuurder en de passagiers hun schade vergoed na een ongeluk.

6. Juridische hulp

Niet iedereen is een expert in schade afhandelen. Kun je wel wat advies gebruiken bij conflicten in het verkeer? Schat in wat bij je past. Als je je autoverzekering aanvult met juridische hulp, helpt je verzekeraar je met de juridische zaken na een ongeluk of aanrijding. Bijvoorbeeld als je zelf gewond raakt door toedoen van een ander.

7. Pechhulp

Heb je pech? Dan ben je zo weer onderweg! Als je hebt gekozen voor pechhulp bij je autoverzekering ten minste. Je hoeft alleen maar even te bellen en hulp is onderweg. Je kunt pechhulp voor zowel binnen als buiten Nederland regelen als je je auto verzekert. Bekijk dus even waar je op vakantie gaat en stem je pechhulp erop af.

Zo, nu weet je welke keuzes je te wachten staan als je je auto wilt verzekeren. Gelukkig kun je bij FBTO je autoverzekering zo aanpassen dat hij precies bij jou en je budget past. Kies je opties en bereken je premie. Wel zo handig!

Misschien vind je dit ook interessant...