Naar inhoud
betekenis autoverzekering

Autoverzekering: betekenis van autotermen

WA-Casco, Roy-Data, opschorten. Weet je wat deze termen betekenen? Leer meer over je autoverzekering en word een pro.
9 augustus 2022
Supertrots ben je op je nieuwe bolide. Bij het afsluiten van je autoverzekering kwamen de termen polis, polisnummer, premie en maandelijkse incasso voorbij. Deze snapte je nog. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met de woorden uit de polisvoorwaarden van je autoverzekering? De betekenis daarvan zoek je zo terug in deze lijst.

Autoverzekering: de betekenis van 3 keuzes

Je kunt kiezen uit 3 soorten autoverzekeringen:

  • Een WA verzekering 
    Deze is wettelijk verplicht. Je bent dan verzekerd voor schade die je bij anderen maakt.
  • Een WA-Plus verzekering
    Met deze verzekering ben je niet alleen voor schade bij anderen verzekerd. Maar ook voor een paar extra’s zoals kapotte ramen, brand- en stormschade.
  • Een WA-Casco verzekering of all risk autoverzekering
    Dit is de meest uitgebreide autoverzekering. Hiermee verzeker je ook schade die je zelf aan je eigen auto maakt.

Het eigen risico

Dat is het deel van de schade dat je zelf betaalt. Heb je schade voor € 500,- maar een eigen risico van € 150,-? Dan betaal je € 150,- zelf. De rest betaalt je verzekeraar. Heb je een WA-Plus of WA-Casco verzekering bij FBTO? Dan kun je zelf kiezen of je een eigen risico wilt of niet. De hoogte bepaal je zelf en kun je het hele jaar door aanpassen. Kies je voor € 0,- eigen risico? Dan betaal je elke maand wel iets meer premie. Maar je hebt geen kosten als je schade hebt.

Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW)

De RDW is de organisatie die je een nieuw kentekenbewijs geeft. Ze zetten de auto op je eigen naam. Ook sturen ze je een brief als het weer tijd is voor een APK-keuring. Met vragen over je autopapieren kun je bij hen terecht.

Opschorten van je verzekering

Een veel gegoogelde term in de categorie autoverzekering en betekenis is het opschorten van je verzekering. Opschorten betekent dat je autoverzekering stopt omdat je je premie niet hebt betaald. Je auto is dan dus niet meer verzekerd. Opschorten doet een verzekeraar niet zomaar. Je krijgt eerst flink wat waarschuwingen. En de vraag of je hulp nodig hebt als je een betalingsachterstand hebt. Misschien kun je een betalingsregeling afspreken? Meestal wordt je verzekering na 3 maanden niet betalen opgeschort.

De database Roy-data

Dat is een centrale database waarin staat hoeveel schadevrije jaren je hebt. Zeg je je verzekering op? Dan geeft je verzekeraar je aantal schadevrije jaren door aan Roy-data. Sluit je vervolgens een nieuwe autoverzekering af? Dan controleert je nieuwe verzekeraar in Roy-data of je aantal schadevrije jaren klopt. Weet je niet meer hoeveel schadevrije jaren je hebt? Dan kun je deze bij Roy-data opvragen. Je kunt ook in je polis kijken of het aan je verzekeraar vragen.

De FBTO Autoverzekering heeft geen bonus-malusregeling

De bonus-malusregeling is erg ingewikkeld. De tabel heeft allemaal verschillende treden, kortingen- en toeslagenpercentages. De regeling is daarom vaak onduidelijk. Ook kregen sommige klanten te veel korting en andere te weinig. Niet iedereen betaalde daardoor de juiste premie. Daarom werkt de FBTO Autoverzekering niet meer met de bonus-malusregeling. Maar de schadevrije jaren houden we wel! Want zo werkt het nog steeds: hoe meer schadevrije jaren, hoe lager je premie.

Let op: heb je een FBTO Autoverzekering met een ingangsdatum vóór 21 september 2022? Of een FBTO Rijstijlverzekering? Lees dan alles over no-claimkorting op de pagina Autoverzekering met bonus-malusregeling.

Een no-claimbeschermer voor je autopremie

Bij FBTO is het niet mogelijk om een autoverzekering met no claim beschermer af te sluiten. Dat komt omdat FBTO niet meer met de bonus-malus regeling en no-claimkorting werkt. 

Let op: heb je een FBTO Autoverzekering met een ingangsdatum vóór 21 september 2022? Of een FBTO Rijstijlverzekering? Lees dan alles over de no-claimbeschermer op de pagina Autoverzekering met bonus-malusregeling.

Eigen gebrek van je auto

Nog een voorbeeld: na 20 jaar rondrijden zakt door metaalmoeheid de wielas van je auto door. Dit is schade die ontstaat door slijtage of slechte kwaliteit van het product. Dat heet een eigen gebrek. De schade aan de wielas vergoedt de verzekeraar vaak niet, maar de gevolgen hiervan wel. Bijvoorbeeld als je door je versleten wielas tegen een paaltje botst.

Total loss na schade

Total loss is nog zo’n veel gegoogelde term in de categorie autoverzekering en betekenis. Als je auto total loss is, heeft ie te veel schade om te repareren. De kosten van de reparatie zijn dus hoger dan de waarde van de auto. Het is dan tijd om afscheid te nemen van je auto.

BOVAG-keurmerk bij de koop

BOVAG staat voor Bond Van Automobielhandelaren en Garagehouders. Wanneer je een auto koopt, kan dat soms met BOVAG-garantie. Dat kan als de garage is aangesloten bij de BOVAG. Zo weet je zeker dat je auto van goede kwaliteit is. Blijkt er snel na de koop iets mis te zijn? Dan kun je ermee terug naar de autogarage.

Groene kaart als bewijs

De Groene kaart is een Internationaal Motorrijtuigverzekeringsbewijs. Je laat hem in het buitenland zien als bewijs dat je auto in Nederland verzekerd is. In sommige landen moet je zelfs het origineel bij je hebben. Op de kaart staan de landen waar de auto verzekerd is. En het nummer van de alarmcentrale bijvoorbeeld. Lees wanneer een groene kaart verplicht is en wanneer niet.

Heb je nog vragen over een autoverzekering of betekenis? Laat het ons weten.

Misschien vind je dit ook interessant...