Naar inhoud
betekenis

Autoverzekering: betekenis van autotermen

WA-Casco, Roy-Data, opschorten. Weet je wat deze termen betekenen? Leer meer over je autoverzekering en wordt een pro.
24 juni 2019
Supertrots ben je op je nieuwe bolide. Bij het afsluiten van je autoverzekering kwamen de termen polis, polisnummer, premie en maandelijkse incasso voorbij. Deze snapte je nog. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met de woorden uit de polisvoorwaarden van je autoverzekering? De betekenis daarvan zoek je zo terug in deze lijst.

Autoverzekering: de betekenis van 3 keuzes

Je kunt kiezen uit 3 soorten autoverzekeringen:

 • Een WA verzekering 
  Deze is wettelijk verplicht. Je bent dan verzekerd voor schade die je bij anderen maakt.
 • Een WA-Plus verzekering
  Met deze verzekering ben je niet alleen voor schade bij anderen verzekerd. Maar ook voor een paar extra’s zoals kapotte ramen, brand- en stormschade.
 • Een WA-Casco verzekering of all risk autoverzekering
  Dit is de meest uitgebreide autoverzekering. Hiermee verzeker je ook schade die je zelf aan je eigen auto maakt.

Het eigen risico

Dat is het deel van de schade dat je zelf betaalt. Heb je schade voor € 500,- maar een eigen risico van € 200,-? Dan betaal je € 200,- zelf. De rest betaalt je verzekeraar. Heb je een WA-Plus of WA-Casco verzekering bij FBTO? Dan kun je zelf kiezen of je een eigen risico wilt of niet. De hoogte bepaal je zelf en kun je het hele jaar door aanpassen. Je betaalt dan elke maand wel iets meer premie. Maar je hebt geen kosten als je schade hebt.

Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW)

De RDW is de organisatie die je een nieuw kentekenbewijs geeft. Ze zetten de auto op je eigen naam. Ook sturen ze je een brief als het weer tijd is voor een APK-keuring. Met vragen over je autopapieren kun je bij hen terecht.

Opschorten van je verzekering

Een veel gegoogelde term in de categorie autoverzekering en betekenis is het opschorten van je verzekering. Opschorten betekent dat je autoverzekering stopt omdat je je premie niet hebt betaald. Je auto is dan dus niet meer verzekerd. Opschorten doet een verzekeraar niet zomaar. Je krijgt eerst flink wat waarschuwingen. En de vraag of je hulp nodig hebt als je een betalingsachterstand hebt. Misschien kun je een betalingsregeling afspreken? Meestal wordt je verzekering na 3 maanden niet betalen opgeschort.

De database Roy-data

Dat is een centrale database waarin staat hoeveel schadevrije jaren je hebt. Zeg je je verzekering op? Dan geeft je verzekeraar je aantal schadevrije jaren door aan Roy-data. Sluit je vervolgens een nieuwe autoverzekering af? Dan controleert je nieuwe verzekeraar in Roy-data of je aantal schadevrije jaren klopt. Weet je niet meer hoeveel schadevrije jaren je hebt? Dan kun je deze bij Roy-data opvragen. Je kunt ook in je polis kijken of het aan je verzekeraar vragen.

Het verschil tussen bonus en malus

Beantwoord deze 2 vragen om erachter te komen wat het verschil tussen bonus en malus is.

 1. Rijd je jáár op jáár zonder schade? Dan bouw je schadevrije jaren en dus korting op. Dat is bonus.
 2. Rijd je een paar keer een schade waarvoor je zelf verantwoordelijk bent? Dan verlies je je korting. En betaal je soms een toeslag op de premie. Dat is malus.

Lees meer over de bonus-malusregeling van FBTO.

Een no-claimbeschermer voor je premie

Stel: na 5 jaar rondrijden zonder schade rijd je je 1e deuk. Dit kan ervoor zorgen dat je meer premie betaalt voor je autoverzekering. Behalve als je bij je FBTO Autoverzekering de extra optie No-claimbeschermer hebt. Die zorgt ervoor dat je percentage no-claimkorting hetzelfde blijft. De rest van het jaar betaal je dus geen hogere premie. Het enige dat wel verandert is het aantal schadevrije jaren. Dat zet je verzekeraar in dit voorbeeld weer op 0. In een blog over schadevrije jaren lees je wat dit betekent.

Eigen gebrek van je auto

Nog een voorbeeld: na 20 jaar rondrijden zakt door metaalmoeheid de wielas van je auto door. Dit is schade die ontstaat door slijtage of slechte kwaliteit van het product. Dat heet een eigen gebrek. De schade aan de wielas vergoedt de verzekeraar vaak niet, maar de gevolgen hiervan wel. Bijvoorbeeld als je door je versleten wielas tegen een paaltje botst.

Total loss na schade

Total loss is nog zo’n veel gegoogelde term in de categorie autoverzekering en betekenis. Als je auto total loss is, heeft ie te veel schade om te repareren. De kosten van de reparatie zijn dus hoger dan de waarde van de auto. Het is dan tijd om afscheid te nemen van je auto.

BOVAG-keurmerk bij de koop

BOVAG staat voor Bond Van Automobielhandelaren en Garagehouders. Wanneer je een auto koopt, kan dat soms met BOVAG-garantie. Dat kan als de garage is aangesloten bij de BOVAG. Zo weet je zeker dat je auto van goede kwaliteit is. Blijkt er snel na de koop iets mis te zijn? Dan kun je ermee terug naar de autogarage.

Groene kaart als bewijs

De Groene kaart is een Internationaal Motorrijtuigverzekeringsbewijs. Je laat hem in het buitenland zien als bewijs dat je auto in Nederland verzekerd is. In sommige landen moet je zelfs het origineel bij je hebben. Op de kaart staan de landen waar de auto verzekerd is. En het nummer van de alarmcentrale bijvoorbeeld. Lees wanneer een groene kaart verplicht is en wanneer niet.

Heb je nog vragen over een autoverzekering of betekenis? Laat het ons weten.

Misschien vind je dit ook interessant...