Naar inhoud

De groene kaart in de auto: wel of niet?

Een groene kaart. Je krijgt 'm bij je autoverzekering. Maar waar heb je deze eigenlijk voor nodig? Lees het hier.
9 mei 2019

Als je een autoverzekering afsluit, krijg je een groene kaart voor je auto. Via FBTO is dat standaard online, maar het kan ook op papier. Simon werkt bij FBTO en weet veel van auto's verzekeren. We vroegen hem waar zo’n kaart nou precies voor bedoeld is. En in welke landen je hem bij je moet hebben.

Een groene kaart in je auto. Waarom eigenlijk?

“Een groene kaart betekent dat je auto is verzekerd. En een auto verzekeren is verplicht. Alleen een WA-verzekering is al genoeg. De groene kaart is een internationaal bewijs.”

Op de groene kaart van je auto staat:

  • de landen waarin je verzekerd bent
  • het kenteken dat verzekerd is
  • de datum tot wanneer de verzekering geldt
  • de manier waarop je schade aan je auto kunt melden

Internationaal… Dus je hebt hem overal nodig?

“Ho, niet zo snel. Je auto verzekeren moet overal. Maar in de meeste Europese landen hoef je het bewijs daarvan niet per se in de auto te hebben. In centrale registers staat namelijk ook of je auto verzekerd is.” Dat centrale register is in Nederland van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). 

Simon heeft wel een tip: “Ook al is het in meeste landen niet verplicht, toch is het handig om de groene kaart in de auto te hebben. Toen ik zonder internetsignaal met autopech in de Oostenrijkse bergen stond, vond ik razendsnel het nummer van m’n pechhulp op de groene kaart.”

Waar is de groene kaart in de auto dan wél verplicht?

“Meestal in de landen buiten de Europese Unie. Check dus even of je auto ook in je vakantieland verzekerd is. En in de landen waar je doorheen rijdt. Maak je bijvoorbeeld een reisje naar Turkije, Oekraïne of Albanië? Dan moet je hem bij je hebben. Het originele exemplaar zelfs, gedrukt op groen papier. Alleen die voldoen aan de internationale eisen. Lees in welke landen een groene kaart  wel en niet verplicht is.”

En een caravan of aanhangwagen dan?

“Goed opgemerkt! Want ook die kun je verzekeren. 2 vragen zijn hierbij belangrijk:

  1. Weegt je caravan of aanhangwagen meer dan 750 kilo?
  2. Heeft je caravan of aanhangwagen een eigen kenteken?

Antwoord je 2 keer ‘ja’? Dan heb je voor je caravan of aanhangwagen een groene kaart nodig. Of hij nou apart verzekerd is of niet. Is je antwoord op vraag 1 ‘nee’? Dan heb je alleen een aparte groene kaart nodig als je door Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië of Spanje rijdt.”. Je vraagt deze groene kaart aan bij de verzekeraar van je auto.

Wat als ik hem kwijtraak?

“Geen probleem. Ik ben zelf nogal een chaoot en heb dit wel eens gehad. Vlak voor m’n vakantie naar Spanje nota bene! Maar bij FBTO kun je gewoon online je groene kaart downloaden en printen. Voor m’n Spaanse avontuur met zware caravan moest ik een nieuwe originele groene kaart hebben. Die kon de verzekeraar opsturen. Vraag hem wel op tijd aan. Het duurt een paar dagen voor je hem in huis hebt.”

Klaar is Kees?

“Bijna. Als je naar het buitenland gaat, is het ook verstandig om nog pechhulp buitenland te regelen. Zodat je overal weer snel op weg kunt. Gelukkig stond er in die Oostenrijkse bergen een goede buitenlandse pechhulp voor me klaar toen ik het nodig had.”

En mensen vergeten het vaak, maar leg ook een reservewiel in je auto. Bij Simon was dit niet het probleem. Maar tijdens Jeroen zijn reis naar Frankrijk, bleek maar weer waarom een reservewiel op vakantie  onmisbaar is.

Misschien vind je dit ook interessant...