Naar inhoud
lachende vrienden in de auto met een groene kaart

De groene kaart verplicht in de auto?

Je krijgt hem altijd bij je autoverzekering: de groene kaart. Maar waarom eigenlijk? En moet je hem in de auto bewaren?
25 april 2022
Bij het afsluiten van een autoverzekering, zie je de term vast voorbij komen: de groene kaart. FBTO-collega Simon werkt op de klantenservice en ziet er een hoop vragen over voorbijkomen. Hoog tijd om daar eens collectief antwoord op te geven. We vroegen hem waar zo’n kaart nou precies voor bedoeld is. Of hij echt groen is. En -ook belangrijk- of je hem verplicht in de auto moet hebben liggen.

Bekijk onze video over de groene kaart

In deze video zie je hoe het zit met de groene kaart. Moet je die verplicht meenemen in de auto? Martijn legt het uit.

Een groene kaart in je auto: Waarom?

Simon: “Een groene kaart betekent dat je auto is verzekerd. Het is eigenlijk een internationaal verzekeringsbewijs. Een auto verzekeren is namelijk altijd verplicht. Alleen een WA-verzekering  is al genoeg.”

Op de groene kaart van je auto staat:

  • in welke landen je verzekerd bent
  • het kenteken dat verzekerd is
  • de datum tot wanneer de verzekering geldt
  • de manier waarop je schade aan je auto kunt melden

Is de groene kaart verplicht?

De groene kaart is dus een internationaal verzekeringsbewijs. In Nederland hoef je hem niet bij je te hebben. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is hij ook in het buitenland niet altijd verplicht. “Je auto verzekeren moet overal. Maar in de meeste Europese landen hoef je het bewijs daarvan niet per se in de auto te hebben. In centrale registers staat namelijk ook of je auto verzekerd is.” Dat centrale register is in Nederland van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Handig bij pech

Simon heeft wel een tip: “Ook al is het in meeste landen niet verplicht, toch is het handig om een kopie van de groene kaart in de auto te hebben. Toen ik zonder internetsignaal met autopech in de Oostenrijkse bergen stond, vond ik razendsnel het nummer van m’n pechhulp op de groene kaart.”

Buiten de Europese Unie rijden

Ga je wat verder weg met de auto, in een land dat geen lid is van de Europese Unie? “Dan is de groene kaart soms verplicht”, knikt Simon. “Check voor vertrek dus altijd of je auto ook in je vakantieland verzekerd is. En in de landen waar je doorheen rijdt. Maak je bijvoorbeeld een reisje naar Turkije, Oekraïne of Albanië? Dan moet je hem bij je hebben. Gedrukt op papier zelfs. Alleen dan voldoet het verzekeringsbewijs aan de internationale eisen.”

Goed om te weten: je vindt de groene kaart als PDF'je op je tijdlijn in MijnFBTO. Op deze pagina lees je precies waar de groene kaart verplicht is. Neem de groene kaart geprint mee als je naar deze landen gaat. De groene kaart op je telefoon laten zien aan de grens bij deze landen is niet voldoende.

Groene kaart voor caravan of aanhangwagen

Op vakantie met de auto, dat doe je vaak met een caravan of aanhangwagen. En ook die hebben een aparte verzekering nodig. Simon: “Klopt! Weegt je caravan of aanhangwagen meer dan 750 kilo? En heeft je caravan of aanhangwagen een eigen kenteken? Dan heb je voor je caravan of aanhangwagen een groene kaart nodig.”

Groene kaart kwijt

“Kan gebeuren”, weet Simon. “Ik ben zelf ook nogal een chaoot en heb dit wel eens gehad. Vlak voor m’n vakantie naar Spanje nota bene! Maar bij FBTO kun je gewoon online je groene kaart downloaden en printen. Voor m’n Spaanse avontuur met zware caravan moest ik een nieuwe originele groene kaart hebben. Die kon de verzekeraar opsturen. Vraag hem wel op tijd aan. Het duurt een paar dagen voor je hem in huis hebt.”

Klaar voor de vakantie!

Bijna! Simon heeft nog een tip voor vakantiegangers: “Als je naar het buitenland gaat, is het ook verstandig om pechhulp in het buitenland  te regelen. Zodat je overal weer snel op weg kunt. Gelukkig stond er in die Oostenrijkse bergen een goede buitenlandse pechhulp voor me klaar toen ik het nodig had.”

Misschien vind je dit ook interessant...