Naar inhoud
vakantiecheck auto

Vakantiecheck je auto voor vertrek

Koffers gepakt, kinderen achterin; vergeet je nog wat? Zolang het de vakantiecheck voor je auto maar niet is.
13 mei 2020
De buurman past op de kat en de planten, alle stekkers zijn uit het stopcontact en de lunchpakketjes zijn gereed. Nog 2 dingen staan tussen jou en de reis naar je strandstoel in: de vakantiecheck van je auto én je autoverzekering: staat je pechhulp aan? Lees hoe je beide controles zo snel mogelijk regelt.

De vakantiecheck van je auto zelf doen

Misschien duik je niet direct op de V-snaar. Maar er zijn genoeg onderdelen die eenvoudig te controleren zijn. Hieronder lees je welke 3 stappen je zelf kunt volgen.

1. Controleer de banden­spanning

Weinig lucht in de banden zorgt er namelijk voor dat je veel meer brandstof gebruikt dan nodig. En dat is zonde. Bijpompen dus! Zo verklein je ook nog eens de kans op een klapband. Rijd naar het dichtstbijzijnde benzinestation met een bandenpomp. Je vindt de benodigde bandenspanning van je auto in het instructieboekje.

2. Kijk het oliepeil na

Het hart van je auto is de motor. Olie kun je zien als bloed en is absoluut noodzakelijk om dat hart z’n werk te laten doen. Een zomercheck van het oliepeil is zo gepiept:

  • Zorg dat de auto zoveel mogelijk vlak staat, dus niet op een schuine oprit of weg.
  • Open de motorkap. In het instructieboekje van je auto staat precies hoe.
  • Trek de peilstok eruit. De locatie hiervan vind je ook in de instructies.
  • Veeg de stok met een oude doek schoon.
  • Steek de peilstok terug in de olie en trek hem er weer uit.
  • Kijk hoeveel olie er nog in de motor zit en vul aan als het nodig is.

3. Vul de koelvloeistof bij

Kijk in het instructieboekje welke koelvloeistof je nodig hebt om deze vakantiecheck van je auto te doen. Belangrijk is dat je motor ab-so-luut niet warm is wanneer je de koelvloeistof bijvult. Anders spuit het als een IJslandse geiser naar buiten. Is de motor afgekoeld? Draai met een oude doek de dop van het reservoir. Vul de koelvloeistof aan tot het streepje en draai de dop er weer op.

Toch liever een vakman inschakelen?

De meeste garagebedrijven bieden een zomercheck van je auto aan. Dan kijken ze de hele auto voor je na. Ze meten bijvoorbeeld of de banden genoeg profiel hebben, of de accu nog goed is en of je airco je de nodige verkoeling geeft. Terwijl een ander dit deel van je vakantievoorbereiding regelt, kom je zo zelf toe aan je laatste actiepuntje: de autoverzekering.

Regel ook pechhulp voor je auto

Controleer voordat je op vakantie gaat altijd even of je de module Pechhulp buitenland aan hebt staan. Zodat je snel van je bestemming kunt genieten als je op pad gaat. Zélfs als je pech onderweg krijgt. Je wordt dan snel geholpen. Vergeet ‘m dus niet. Alvast een fijne vakantie!

Misschien vind je dit ook interessant...