Naar inhoud
Woninginbraak voorkomen

Woninginbraak voorkomen met deze tips

Er wordt bijna 180 keer per dág ingebroken in Nederland. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Bekijk snel de tips.
12 december 2019
In Nederland wordt ongeveer 65.000 keer per jaar ingebroken. Dat komt neer op bijna 180 inbraken per dag. Je hoopt dat het je nooit overkomt, maar toch komt het erg vaak voor. Nu de dagen weer korter worden, neemt de kans weer toe. Hoe kun je een woninginbraak nou voorkomen? En als het je toch overkomt, hoe helpt je woonverzekering je dan? Lees snel verder!

Woninginbraak voorkomen tijdens wintermaanden

Ongeveer 80% van alle inbraken wordt gepleegd door een gelegenheidsinbreker. Een gelegenheidsbreker werkt met klein materiaal, bijvoorbeeld een schroevendraaier of een tang. Ziet hij een woning of pand waar zonder al teveel moeite wat te halen valt? Dan slaat hij zijn slag. Duurt het te lang om een woning binnen te komen? Dan is de kans groot dat hij opgeeft.

Doe de deur op slot

Je deur staat misschien open voor iedereen. Bijna iedereen, want inbrekers zijn vast niet welkom. Houd daarom je deuren zoveel mogelijk gesloten als je er niet bent. Ga je even de stad in of moet je nog boodschappen doen? Draai dan altijd de deur op slot, ook al ben je maar heel even weg. Een inbraak is namelijk ook zo gepiept. Zorg voor goed hang- en sluitwerk op de deuren. Dan maak je het inbrekers al behoorlijk moeilijk.

Vergeet de ramen niet

Denk er ook goed over na welke ramen je open hebt staan. Dat kantelraam is misschien inbraak-bestendig, maar dat oude badkamerraampje niet. Misschien is het sowieso verstandig om die eens te laten vervangen, als je bang bent voor een woninginbraak. Want ook bij ramen geldt: zorg voor goed hang- en sluitwerk.

Verlicht de boel

Zorg ervoor dat je huis aan de buitenkant goed verlicht is. Ook aan de achterkant van je huis. De meeste inbrekers komen namelijk achterom, omdat huizen hier meestal minder goed beveiligd zijn. Kies bijvoorbeeld voor een lichtje in de achtertuin met een bewegingssensor. Dit schrikt potentiële inbrekers vaak wel af.

Verberg kostbare spullen

Ja, ook als je alleen gaat slapen en dus nog gewoon in huis bent. Ook dan kan er namelijk ingebroken worden. Ligt je autosleutel in een bakje bij de voordeur of op de keukentafel? Dan heeft een inbreker die zo gevonden. Verstoppen dus! Dat geldt ook voor kostbare spullen in huis. Leg deze dan uit het zicht.

Neem je kostbare spullen mee onderweg? Dan hebben we een tip: want met de Buitenshuisverzekering zijn je spullen ook buiten de deur verzekerd.

Neem vakantiemaatregelen

Ga je een weekje op vakantie? Of misschien wel langer? Vraag dan iemand om zo nu en dan de post weg te halen. En installeer lampen met timers. Dan lijkt het net of je gewoon thuis bent. Met deze simpele maatregelen verklein je de kans op een woninginbraak. En houd je inbrekers buiten de deur.

Er is bij mij ingebroken… En nu?

Is er ondanks alle veiligheidsmaatregelen om woninginbraak te voorkomen toch bij je ingebroken? Dan is het goed om te weten of je hiervoor verzekerd bent. Met een FBTO Inboedelverzekering ben je gewoon verzekerd voor diefstal en inbraak. Je kunt dag en nacht schade bij ons melden. Ook in het weekend. Ben jij al voorbereid op criminaliteit tijdens de wintermaanden?

Misschien vind je dit ook interessant...