Naar inhoud
auto gestolen

Auto gestolen! Volg dit stappenplan

Auto gestolen ... Wat nu? Lees wat je meteen na de diefstal moet doen. Misschien heb je geluk!
26 augustus 2020
“Ik liep vanochtend naar mijn parkeerplek en toen was m’n auto weg!” Dit soort telefoontjes over gestolen auto’s krijgt de alarmcentrale regelmatig. Vervelend, maar soms lukt het je om hem terug te vinden. En als dat niet lukt, is er soms een vergoeding vanuit de autoverzekering . In dit stappenplan lees je wat je meteen na de diefstal moet doen.

Stap 1: bel de politie

Het hangt van de situatie af welk nummer je nodig hebt. Heb je niet te maken met een “heterdaadje”? Bel dan 0900 88 44. Houd je rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringspapieren bij de hand. Als je die tenminste nog hebt. Betrap je de dader op heterdaad? Bel dan 112. Dit kan voor je eigen auto of als je ziet dat iemand anders’ auto wordt gestolen. Je belletje vergroot de pakkans enorm.

Bij aangifte vraagt de politie in ieder geval naar:

  • Het type auto dat je hebt
  • De plaats waar je auto gestolen is
  • Het kenteken van je auto
  • De kleur van je auto
  • De bijzondere kenmerken van je auto

Stap 2: Geef de diefstal door aan het VbV

Waarschijnlijk zegt de afkorting je niet veel. Maar het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit, het VbV dus, is een organisatie die de strijd aangaat met alle voertuigdieven. Dat doen ze samen met alle Nederlandse schadeverzekeraars. Ze gebruiken hun netwerk en middelen om je auto terug te krijgen. Je kunt de diefstal op 2 manieren doorgeven:

  • Via de website isgestolen.nl
  • Door een telefoontje naar de VbV via 055 741 00 01

Stap 3: Vertel je verzekeraar dat je auto gestolen is

Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar. Die bekijkt samen met je of je autoverzekering de diefstal dekt. Heb je bijvoorbeeld alleen een WA-verzekering? Dan krijg je helaas geen vergoeding voor de schade. Een WA-verzekering is namelijk alleen bedoeld voor schade die je bij iemand anders veroorzaakt. Goed nieuws: diefstalschade gaat niet ten koste van je no-claim en schadevrije jaren.

Ben je wel voor diefstal verzekerd? Dan betaal je tijdelijk geen premie voor je autoverzekering. Je gaat pas weer betalen als je wagen terug is.

Stap 4: Wacht rustig af en duim voor goed nieuws

“Ze hebben hem teruggevonden! Wel met schade en ze hebben er andere velgen opgezet. Maar hij is terug!” Gelukkig komen dit soort telefoontjes ook regelmatig voor. Het is verstandig om je verzekeraar ook op de hoogte te brengen wanneer je auto terug is. Je auto wordt goed gecontroleerd en gereinigd of hersteld als dat nodig is. Daarna start je autoverzekering weer.

Wordt hij niet teruggevonden? Dan krijg je na 20 tot 30 dagen het bedrag voor de schade uitgekeerd. Dit duurt even, omdat de auto vaak wel binnen die tijd teruggevonden wordt.

Verzekerd als je auto gestolen is

Je bent dus niet altijd verzekerd als je auto gestolen wordt. Wil je dat wel? Dan kies je een WA-Plus  of een WA-Casco  verzekering. Je bent dan verzekerd voor diefstal, maar bijvoorbeeld ook voor ruitschade, schade door brand of schade door een botsing met dieren. Wel zo’n fijn idee, toch? Bereken je premie  en je weet binnen 2 minuten hoeveel een autoverzekering kost.

Misschien vind je dit ook interessant...