Naar inhoud
eerste auto kopen tips

1e tweedehands auto kopen: 8 tips

Je 1e auto, spannend! Hoe koop je de tweedehands auto die het beste bij je past? Deze tips helpen je op weg.
16 augustus 2021
Je wilt van je vrijheid genieten. Rijden wanneer je wilt, waarheen je wilt. Daarom heb je je rijbewijs gehaald. En daarom ga je nu je 1e auto kopen. Maar spannend is het wel, want je hebt geen idee waar je op moet letten. Geen zorgen, met deze 8 tips koop je de auto die precies bij je past. Enne, we vertellen je natuurlijk ook precies hoe het zit met je autoverzekering.

1. Houd rekening met je budget

Je ziet jezelf waarschijnlijk al door de stad rijden in een nieuwe Audi. Of in die blitse Mini Cooper cabrio. Maar die zijn misschien wel iets boven budget. Bepaal daarom je budget voor je je 1e auto gaat kopen. Tweedehands kopen is een stuk voordeliger dan nieuw. Een slimme keus dus. Denk bij het bepalen van je budget ook aan de kosten die je hebt als eigenaar van een auto. Zoals de premie voor je autoverzekering en de wegenbelasting.

2. Maak een wensenlijst

Over het algemeen geldt meestal: hoe groter de auto, hoe duurder. Ook in de wegenbelasting, verzekering en brandstof. Denk daarom goed na over wat je nodig hebt. Rijd je in je eentje in de auto of heb je een gezin? Neem je regelmatig een hoop bagage mee of is kofferbakruimte niet echt nodig? Is een kleine auto voor jou prima? Wel zo voordelig!

3. Vergelijk auto’s voor een goede prijs

Heb je een leuke auto gezien, die binnen je budget valt? Kijk dan eerst of de prijs van de auto gelijk is aan die van andere, ongeveer dezelfde, auto’s. Is de auto een stuk goedkoper? Dan klopt er waarschijnlijk iets niet. Misschien is er iets mis en vertelt de verkoper niet alles over de auto. Is de auto veel duurder dan andere auto’s die ongeveer hetzelfde zijn? Dan is er ruimte om te onderhandelen.

4. Check de kilometerstand

Ziet de auto die je op het oog hebt er goed uit? Check dan eerst nog even de kilometerstand. Kijk of de stand logisch is aan de hand van de uitgevoerde Apk’s en de onderhoudshistorie. Je ziet dan snel of de kilometerstand teruggedraaid is of niet. Dit kun je ook makkelijk online checken op de website van de RDW.

5. Controleer of er een onderhoudsboekje is

Je hebt je droomauto gevonden. Hij ziet er netjes uit, valt binnen je budget en de kilometerstand klopt. Het moment dat je je 1e auto gaat kopen, komt nu wel heel dichtbij. Vraag voor je de auto koopt nog wel even naar het onderhoudsboekje. Hierin worden alle onderhoudsbeurten van de auto bijgehouden. Is dit boekje er niet? Zoek dan verder. Je kunt dan namelijk niet controleren of de auto goed is onderhouden.

6. Maak een proefrit

Wanneer echt alles klopt, wordt het tijd voor een proefrit. De proefrit is een spannend moment. Is de auto op de weg wat je ervan verwacht? Rijdt hij een beetje lekker? Kies een afwisselende route en test de auto op verschillende punten en ondergronden. Schakelt de auto soepel? Is de vering goed? Kijk of je tijdens de rit geen gekke dingen hoort of voelt. Je wilt geen auto kopen die technisch niet oké is.

7. Sluit op tijd een verzekering af

Na de proefrit is het tijd voor het besluit. Heb je dé auto gevonden? Gefeliciteerd! Sluit de deal en ga als trotse autobezitter naar huis. Vergeet alleen niet op tijd je verzekering af te sluiten. Zodra de auto op je naam staat, ben je wettelijk verplicht om minstens een WA-verzekering voor de auto te hebben. Ga je zonder verzekering de weg op? Dan staat er een hoge boete op je te wachten.

Naast een WA-verzekering, kun je ervoor kiezen om een WA-Plus of WA-Casco autoverzekering af te sluiten. Wat de beste keuze is voor jou, hangt af van de leeftijd van je auto. Zo wordt WA-Plus vaak gekozen voor auto’s tussen de 7 en 12 jaar oud. En zijn auto’s jonger dan 7 jaar het beste af met een WA-Casco autoverzekering.

8. Denk aan pechhulp

Als je net een auto hebt gekocht, wil je nog niet nadenken over pech. Toch kan het gebeuren. Het is dus wel fijn om hiervoor verzekerd te zijn. Want je wilt plezier hebben van je 1e auto, geen problemen. Met de aanvullende module Pechhulp binnenland ben je verzekerd voor pech in Nederland. Ook in je eigen woonplaats. Zo kun je zorgeloos op weg.

Met deze tips wordt het kopen van je 1e auto een feestje. Heb jij al een mooie bolide op het oog? Check dan vast hoeveel premie je per maand gaat betalen. En sluit direct online je autoverzekering af als je je eerst auto gekocht hebt.

Misschien vind je dit ook interessant...