Naar inhoud

8 tips voor het kopen van je eerste auto

Je eerste auto! Wat een mooi moment. Maak er het beste van. Deze 8 tips helpen je om een auto te kopen die bij je past.
20 december 2018

Het kopen van je eerste auto kan soms best lastig zijn. Je wilt van je nieuwe vrijheid genieten, en niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Maar waar moet je precies op letten? En wat moet je allemaal regelen? Met deze 8 tips kies jij een auto die bij je past.

Bepaal je budget

Je eerste auto kopen is spannend. Je ziet jezelf waarschijnlijk al door de stad cruisen in die nieuwe Audi, maar die is misschien wel iets boven budget. Bepaal, voordat je auto’s gaat kijken, eerst je budget. Vergeet niet dat je naast de kosten voor de aankoop je ook andere kosten hebt. Zoals de autoverzekering en de wegenbelasting. Kies een budget dat je kunt betalen en ga voor een leuke tweedehands auto. Denk bij het budget ook aan de WA verzekeringen en de wegenbelasting. Dit kan behoorlijk schelen per auto!

Klein, maar fijn

Over het algemeen geldt: hoe groter de auto, hoe duurder de aankoop. Ook in de wegenbelasting en verzekering. Denk daarom goed na over hoe groot je auto moet zijn. Rijd je meestal alleen? Dan is een kleine auto wel zo voordelig. Bijvoorbeeld een Ford Ka of een Renault Twingo. Een grotere auto is zwaarder en dus duurder in de wegenbelasting. En verbruikt ook nog eens meer brandstof. Ga dus voor klein, maar fijn. Zo bespaar je veel op de kosten.

Vergelijk auto’s voor een goede prijs

Heb je een leuke auto gezien, die binnen je budget valt? Kijk dan eerst of de prijs van de auto gelijk is aan die van andere, ongeveer dezelfde, auto’s. Is de auto een stuk goedkoper? Dan klopt er iets niet. Waarschijnlijk is er dan iets mis en vertelt de verkoper niet alles over de auto. Is de auto veel duurder dan andere auto’s die ongeveer hetzelfde zijn? Dan is er ruimte om te onderhandelen.

Check de kilometerstand

Ziet de auto die je op het oog hebt er goed uit? Check dan eerst nog even de kilometerstand. Kijk of de stand logisch is aan de hand van de uitgevoerde Apk’s en de onderhoudshistorie. Je ziet dan snel of de kilometerstand teruggedraaid is of niet. Je kunt de tellerstand ook online opvragen.

Geen onderhoudsboekje? Geen deal!

Je hebt je droomauto gevonden. Hij ziet er netjes uit, valt binnen je budget en de kilometerstand klopt. Het moment dat je je eerste auto gaat kopen, komt nu wel heel dichtbij. Vraag voor je de auto koopt nog wel even naar het onderhoudsboekje. Hierin worden alle onderhoudsbeurten van de auto bijgehouden. Is dit boekje er niet? Zoek dan verder. De auto is dan waarschijnlijk niet goed onderhouden. Dit is zonder onderhoudsboekje niet goed te controleren.

Maak een proefrit

Wanneer echt alles klopt, wordt het tijd voor een proefrit. De proefrit is een spannend moment. Is de auto op de weg wat je ervan verwacht? Kies een afwisselende route en test de auto op verschillende punten. Schakelt de auto soepel? Is de vering goed? Kijk of je tijdens de rit geen gekke dingen hoort of voelt. Je wilt geen auto kopen die technisch niet oké is.

Sluit op tijd een verzekering af

Na de proefrit is het tijd voor het besluit. Heb je dé auto gevonden? Gefeliciteerd! Sluit de deal en ga als trotse autobezitter naar huis. Vergeet alleen niet op tijd je verzekering af te sluiten. Zodra de auto op je naam staat, ben je wettelijk verplicht de auto te verzekeren. Ga je zonder verzekering de weg op? Dan staat er een hoge boete op je te wachten.

Snel weer op weg met pechhulp

Als je net een auto hebt gekocht, denk je misschien nog niet na over pechhulp. Toch is het wel fijn om hiervoor verzekerd te zijn. Want je wilt plezier hebben van je eerste auto, geen problemen. Met de aanvullende module Pechhulp binnenland ben je verzekerd voor pech in Nederland. Ook in je eigen woonplaats. Zo kun je zorgeloos op weg.

Met deze tips wordt het kopen van je eerste auto een feestje. Heb jij al een mooie bolide op het oog?

Misschien vind je dit ook interessant...