Herbouwwaarde van je huis

Met een opstalverzekering verzeker je je huis voor het bedrag dat nodig is om je huis opnieuw te bouwen. Dat is de herbouwwaarde.

Je bent verzekerd tot € 450.000

Je bent met de FBTO Opstalverzekering standaard verzekerd tot € 450.000 herbouwwaarde. Dat is meestal genoeg. Want in 95% van de gevallen is de herbouwwaarde lager. Is de herbouwwaarde van je huis hoger? Bel ons: (058) 234 56 78. Wij kunnen dan de premie voor je uitrekenen.

Moet je huis opnieuw gebouwd worden?

Gelukkig zijn de meeste schades te repareren. Is een huis zo erg beschadigd dat het opnieuw gebouwd moet worden? Dan heb je 2 mogelijkheden:

  1. Je laat hetzelfde huis bouwen op dezelfde plaats. En je gaat er weer zelf in wonen. Wij betalen dan de herbouwkosten tot het verzekerd bedrag dat op de polis staat.
  2. Je laat het huis niet herbouwen. Dan krijg je van ons het verschil in waarde van het huis voor en na de schade.

Waar kun je de herbouwwaarde van je huis controleren?

De herbouwwaarde van je huis kun je in een taxatierapport vinden. Daarvoor geldt:

  • Het rapport is niet ouder dan 6 jaar.
  • Een taxateur of makelaar heeft het rapport gemaakt.

Nieuwbouwhuis: je verzekert je huis voor de bouwprijs

Heb je een nieuwbouwhuis gekocht? Dan ben je verzekerd voor wat het huis kostte. En dus niet de grond! Dat noemen we de bouwprijs. Extra’s horen wel bij de bouwprijs. Zoals een badkamer of keuken.

De herbouwwaarde is iets anders dan de WOZ-waarde

De WOZ-waarde van je huis is niet hetzelfde als de herbouwwaarde. Dit is het verschil:

  • De WOZ-waarde is de waarde van het huis als je deze nu zou verkopen. Ook de waarde van de grond hoort hierbij.
  • De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om je huis opnieuw te bouwen. Daarin zit niet de waarde van bijvoorbeeld de grond.

Veelgestelde vragen

Je woonhuis is verzekerd voor de 'herbouwwaarde'. Dit is het bedrag dat nodig is om je huis opnieuw te bouwen. Daarvoor geldt:

  • Je bouwt het huis op dezelfde plaats.
  • Het nieuwe huis is even groot.
  • Je huis wordt weer op dezelfde manier gebruikt.
  • Je leest de herbouwwaarde in een taxatierapport. Het rapport mag niet ouder zijn dan 6 jaar. Een taxateur of makelaar heeft het rapport opgesteld. Of kijk naar het verzekerde bedrag in je bestaande opstalverzekering.

Heb je een nieuw huis gebouwd? Dan is de herbouwwaarde de prijs waarvoor je alleen het huis gekocht hebt (dus niet de grond!) plus extra kosten. Bijvoorbeeld van een badkamer of keuken.


We passen de premie van de opstalverzekering ieder jaar aan. Daarvoor kijken we naar de algemene prijsontwikkeling van woonhuizen. We gebruiken hiervoor het prijsindexcijfer van bouwkosten van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

Het Verbond van Verzekeraars heeft een herbouwwaardemeter ontwikkeld. Hiermee bereken je snel en makkelijk wat de herbouwwaarde van jouw woning is. Kijk op de website verzekeraars.nl onder Publicaties > Brochures/folders.

Je bent standaard verzekerd voor € 450.000,-. Is dit niet genoeg? Bel dan. Het telefoonnummer is: (058) 234 56 78. Of stuur een mail naar: info@fbto.nl.