Naar inhoud

Eigen risico zorgverzekering

Heb je een zorgverzekering afgesloten? Dan krijg je te maken met het eigen risico. Het verplicht eigen risico is wettelijk bepaald en verplicht. Naast het verplichte deel, kun je ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je krijgt dan korting op je maandelijkse premie.

Wat is een eigen risico?

Voor alle medische kosten die je maakt vanuit de basisverzekering, betaal je de eerste kosten zelf. Dit noemen we het (verplicht) eigen risico. Hoeveel je moet betalen, hangt af van de hoogte van je eigen risico. Hoe hoog dit bedrag precies is, wordt ieder jaar wettelijk bepaald. In 2021 is dit € 385,-, net als in 2020. Dit bedrag is voor iedereen in Nederland gelijk en verschilt niet per zorgverzekeraar. Dat is het verplichte deel. Maak je meer kosten dan € 385,-? Dan betaalt je zorgverzekeraar deze medische kosten.

Heb je naast je basisverzekering ook een aanvullende verzekering? Voor kosten die je maakt vanuit je aanvullende verzekering, geldt nooit een eigen risico. Je hoeft het eerste deel dan niet zelf te betalen, de gemaakte kosten worden direct vergoed.

Eigen risico, hoe werkt dat?

Eigen risico en vrijwillig eigen risico bij je zorgverzekering... Hoe werkt dat? In deze video leggen we het je uit. 

Soms betaal je geen eigen risico

Voor sommige zorg betaal je geen eigen risico. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Zorg door je huisarts
 • Zorg voor kinderen tot 18 jaar
 • Hulpmiddelen die je leent
 • Reiskosten en nazorg die te maken hebben met de orgaandonatie van de donor
 • Kosten die vallen onder je aanvullende modules
 • Verpleging en verzorging zonder verblijf, bijvoorbeeld wijkverpleging
 • Kraamzorg en verloskundige hulp. Let op! Je hebt bijvoorbeeld wel eigen risico bij laboratoriumonderzoek en een vlokkentest
 • Ketenzorg via de huisarts
 • Vervoerskosten van een donor als deze kosten via de eigen verzekering vergoed worden
 • Stoppen-met-roken programma bij een gecontracteerde zorgverlener
 • Nicotine-vervangende geneesmiddelen bij een gecontracteerde zorgverlener
 • Receptgeneesmiddelen die voorgeschreven zijn tijdens het stoppen-met-roken programma bij een gecontracteerde zorgverlener

Eigen risico bij medicatiebeoordeling

Gebruik je altijd bepaalde medicijnen op recept? En beoordeelt je gecontracteerde apotheek eens per jaar je medicatie? Dan betaal je voor deze beoordeling geen verplicht en vrijwillig eigen risico. Dat noemen we gedifferentieerd eigen risico.

Eigen risico bij stoppen met roken

Je betaalt geen verplicht en vrijwillig eigen risico voor de kosten van een stoppen-met-roken programma inclusief de medicijnen. Dat noemen we gedifferentieerd eigen risico. De aanbieder van het programma mag dan geen huisarts, medisch specialist of klinisch psycholoog zijn.

Verlaag je premie: vrijwillig eigen risico

Je kunt 1 keer per jaar ook kiezen voor een hoger eigen risico. We noemen dat een vrijwillig eigen risico. Je betaalt dan maandelijks een lagere premie voor je zorgverzekering. Je kunt bij FBTO kiezen uit een vrijwillig bedrag van € 200,- of € 500,- per jaar. Dit bedrag kun je elk jaar in december aanpassen in MijnFBTO. De verandering gaat dan in op 1 januari van het jaar erop.

Eigen risico aan je zorgverzekering betalen

Heb je medische kosten gemaakt en moet je daarom eigen risico betalen? Dan zijn er 2 opties:

 • De zorgverlener stuurt de nota naar ons.
  Wij betalen de nota aan de zorgverlener. Je betaalt het eigen risico aan ons. Dat doe je op dezelfde manier als je je premie betaalt. Of wij houden het bedrag in op vergoedingen die je nog van ons krijgt.
 • Je stuurt de nota naar ons.
  Wij betalen de nota aan je terug. Het eigen risico houden we in op dit bedrag.

Betalen in termijnen

Uniek bij FBTO! Bij ons kun je je verplichte én vrijwillige eigen risico in termijnen betalen. Moet je € 50,- of meer in 1 keer betalen? Dan kun je kiezen om het bedrag in termijnen te betalen. Dit geef je makkelijk door met de link in de e-mail die je van ons krijgt. Je kunt het eigen risico niet vooraf betalen aan het begin van het jaar.

Veelgestelde vragen

Ja, iedereen in Nederland betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Dit bedrag wordt wettelijk bepaald en is dus voor iedereen gelijk. In 2021 en 2022 is het verplicht eigen risico € 385,-.

Nee, het eigen risico is niet aftrekbaar. Dat geldt voor het verplichte én het vrijwillige deel. Je betaalt beide bedragen dus altijd helemaal zelf.

Sinds 2008 betaalt iedereen boven de 18 in Nederland zijn of haar eerste zorgkosten die vallen onder de basisverzekering zelf. Dit is het verplicht eigen risico. Dat is door de overheid bepaald om de zorgkosten laag te houden. Je kunt daarnaast nog kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je loopt dan een hoger risico en betaalt een lagere zorgpremie.

Als de behandeling in 2019 is gestart, dan verrekenen we deze behandeling met je eigen risico van 2019. Ook als de behandeling pas in 2020 stopt.

We bedoelen hiermee het eigen risico voor extra zorg buiten de wettelijke uitzonderingen die we vrijstellen. Dat zijn de medicijncheck bij gecontracteerde apotheken en medicatie om te stoppen met roken.

Meer over het eigen risico en je zorgverzekering

Kies je voor een hoog vrijwillig eigen risico? Of alleen het verplichte deel? Lees eens onze blogs met handige tips en informatie, zodat je weet wat je kiest.