Eigen risico zorgverzekering

Met de basisverzekering betaal je zelf alle medische kosten die je maakt vanuit de basisverzekering, tot je (verplicht) eigen risico op is. Dat is wettelijk bepaald. Dat heet het verplichte eigen risico. Dit bedrag is voor iedereen hetzelfde en verschilt niet per zorgverzekeraar. In 2019 is het verplicht eigen risico net zoals in 2018: € 385,-. Je kunt ervoor kiezen om je verplicht eigen risico te verhogen met een vrijwillig eigen risico. Je krijgt dan korting op je premie.

Soms betaal je geen eigen risico

Je betaalt niet voor iedere zorg eerst eigen risico. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Zorg door je huisarts
 • Zorg voor kinderen tot 18 jaar
 • Hulpmiddelen die je leent
 • Nacontroles van de donor na een orgaandonatie van een nier of lever
 • Kosten die vallen onder je aanvullende modules
 • Verpleging en verzorging zonder verblijf, bijvoorbeeld wijkverpleging
 • Kraamzorg en verloskundige hulp. Let op! Je hebt bijvoorbeeld wel eigen risico bij laboratoriumonderzoek en een vlokkentest
 • Ketenzorg
 • Medicatiebeoordeling. Dit zijn minstens 2 gesprekken over medicijnen die je al gebruikt. Dat is handig als je veel medicijnen tegelijk gebruikt. De apotheker vertelt bijvoorbeeld over het gebruik van de medicijnen. Of hij beoordeelt of de medicijnen die je gebruikt bij elkaar passen. Let op! Dit geldt alleen als de apotheker een contract heeft met FBTO. Deze gesprekken zijn niet hetzelfde als het gesprek wat je met je apotheker hebt als je voor het eerst een geneesmiddel moet gebruiken.

Lees meer over het eigen risico in de polisvoorwaarden (pdf).

Verlaag je premie: kies voor een hoger eigen risico

Je kunt 1x per jaar ook kiezen voor een hoger eigen risico. We noemen dat een vrijwillig eigen risico. Je betaalt dan maandelijks een lagere premie voor je zorgverzekering. Je vrijwillig eigen risico is minimaal € 100,- en maximaal € 500,- per jaar. Dit bedrag kun je elk jaar in december aanpassen in MijnFBTO. De verandering gaat dan in op 1 januari van het jaar erop.

Groot bedrag? Dat betaal je gewoon in termijnen

Uniek bij FBTO! Bij ons kun je je verplichte én vrijwillige eigen risico in termijnen betalen. Moet je een eigen risico van € 50,- of meer in 1x betalen? Dan kun je kiezen om het bedrag in termijnen te betalen. Dit geef je makkelijk door met de link in de e-mail die je van ons krijgt. Je kunt het eigen risico niet vooraf betalen aan het begin van het jaar.

Zo betaal je je eigen risico zorgverzekering

 • De zorgverlener stuurt de nota naar ons.
  Wij betalen de nota aan de zorgverlener. Je betaalt het eigen risico aan ons. Dat doe je op dezelfde manier als je je premie betaalt. Of wij houden het eigen risico in op vergoedingen die je nog van ons krijgt.
 • Je stuurt de nota naar ons.
  Wij betalen de nota aan je terug. Het eigen risico houden we in op dit bedrag.

Eigen risico is geen eigen bijdrage

Het eigen risico is niet hetzelfde als de eigen bijdrage. Voor sommige zorg geldt een eigen bijdrage. Je betaalt dan altijd eerst de eigen bijdrage. Het bedrag dat na betaling over is, telt mee voor het eigen risico. Bekijk het declaratieoverzicht in MijnFBTO. Daar zie je je eigen risico en eigen bijdrage.

Hoe zit dat nu precies?

Verplicht eigen risico, vrijwillig eigen risico en eigen bijdrage. Hoe zit dat nu precies? Bekijk de video.

Daarom FBTO!

Je kunt bij FBTO je verplicht én vrijwillig eigen risico vanaf € 50,- in termijnen betalen. Dat kan bij FBTO, niet bij alle andere zorgverzekeraars. Wil je meer weten over wat FBTO allemaal voor jou kan doen? Daarom kies je voor FBTO.