Naar inhoud
voordelige

Voordelige zorgverzekering in 7 stappen

Een zorgverzekering is verplicht. Maar je wilt dan wel graag een voordelige zorgverzekering. Met deze tips regel je dat.
9 december 2020
Je hebt het de laatste tijd misschien vaker gehoord: je zorgpremie stijgt. En dat is natuurlijk slecht voor de portemonnee. Gelukkig zijn er een aantal keuzes die je kunt maken om van jouw zorgverzekering een voordelige en goede zorgverzekering te maken. Volg deze 7 stappen en je kunt maar zo tientallen euro’s per maand besparen.

1. Kies een voordelige basisverzekering

Een voordelige zorgverzekering bij FBTO begint al bij het kiezen van je basisverzekering. Je hebt namelijk 3 opties: Basis, Basis Plus of Basis Vrij. Het verschil tussen deze 3 zit zo:

  • Basis is de zorgverzekering met de scherpste premie. Dit is een naturapolis met selectieve keuze op hulpmiddelen. Je hebt met Basis keuze uit minder aanvullende modules en regelt veel zelf, het contact met FBTO is volledig online.
  • Basis Plus is ook een naturapolis. Kies je voor deze optie? Dan heb je keuze uit alle aanvullende modules en kun je ook telefonisch contact met ons opnemen.
  • Basis Vrij is de meest uitgebreide zorgverzekering, dit is een restitutiepolis.

Goed om te weten, maar wat is dan het verschil tussen een naturapolis en restitutiepolis? De naturapolis vergoedt alleen 100% van de zorgkosten bij zorgverleners waarmee FBTO een contract heeft. Wil je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je bij Basis tot maximaal 65% vergoed van het bedrag dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners met een contract. Bij Basis Plus krijg je in dat geval tot maximaal 75% vergoed. Kies je voor een restitutiepolis? Dan krijg je bij alle ziekenhuizen en zorgverleners tot maximaal 100% van het marktconforme of wettelijke tarief vergoed.

2. Betaal je premie jaarlijks

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je ervoor kiezen om je zorgpremie per maand of per jaar te betalen. Maandelijks is de meest gekozen optie. Maar is per jaar betalen voor jou geen probleem? Bij FBTO krijg je 1% korting op je volledige premie als je ervoor kiest om je zorgverzekering jaarlijks te betalen. Kies je voor Basis Vrij (de restitutiepolis)? Dan scheelt je dat alvast € 15,95 per jaar.

3. Kies een hoog vrijwillig eigen risico

Die korting stijgt nog verder als je kiest voor een vrijwillig eigen risico. Een zorgverzekering in Nederland kent altijd een wettelijk verplicht eigen risico. Deze blijft in 2022 net zo hoog als in 2021, namelijk € 385,-. Je kunt daarnaast kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je verhoogt hiermee je eigen risico in ruil voor een lagere maandpremie.

Verwacht je weinig zorgkosten te maken aankomend jaar? Dan kan dit voor jou een slimme keus zijn. Een vrijwillig eigen risico van € 500,- levert je bij FBTO een premiekorting op van € 25,- per maand bij een restitutiepolis. Dat is dus nog eens € 300,- per jaar! Kies je voor de naturapolis? Dan is je korting € 22,- per maand en € 264,- per jaar.

Goed om te weten: FBTO is de enige zorgverzekeraar waarbij je vanaf € 50,- je verplicht én vrijwillig eigen risico in termijnen kunt terugbetalen. Wel zo fijn, als je toch zorgkosten maakt.

4. Check of aanvullend verzekeren voordelig is

Heb je zorg nodig die buiten de basisverzekering valt? Bijvoorbeeld een fysiotherapeut of tandarts? Dan moet je je aanvullend verzekeren om dit vergoed te krijgen. Toch is dit niet altijd voordelig. Ga je bijvoorbeeld 2 keer per jaar op controle bij de tandarts? Dan is het goedkoper om die rekening gewoon te betalen, dan om je hiervoor te verzekeren. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor kraamzorg. Een aanvullende verzekering hiervoor kan behoorlijk duur zijn. Het is dan voordeliger om dit zelf te betalen.

5. Kies alleen de aanvullende verzekering die je nodig hebt

Let bij het kiezen van een aanvullende verzekering ook goed op wat je precies verzekert. Veel verzekeraars bieden namelijk een aanvullend pakket aan. Dit betekent dat je bijvoorbeeld niet alleen voor fysiotherapie, maar ook voor alternatieve geneeswijzen en brillen verzekerd bent. Daar betaal je dus ook voor, terwijl je dat misschien niet nodig hebt. Zo’n aanvullend pakket kost al snel tientallen euro’s per maand.

Bij FBTO doen we dat anders. Je kiest uit verschillende aanvullende modules en betaalt alleen voor wat je kiest. Heb je fysiotherapie nodig? Dan zet je de module Spieren & Gewrichten aan en kies je een dekking van € 200,- of € 350,- per jaar. Heb je niet meer dan 6 behandelingen nodig? Dan is een lagere dekking voldoende en betaal je maar € 6,95 per maand extra.

Goed om te weten: bij sommige klachten kun je gebruik maken van de FBTO Online Fysio app. Hierin staan oefeningen die je bijvoorbeeld helpen bij een blessure. Scheelt weer een vervolgbehandeling bij de fysio!

6. Wees niet dubbel verzekerd

Bedenk voor je een verzekering afsluit goed welke andere verzekeringen je al hebt lopen. Zo voorkom je dat je jezelf dubbel verzekert en dus ook dubbel betaalt. Je reisverzekering dekt bijvoorbeeld vaak ook medische kosten in het buitenland, dit hoef je dan niet nog aan je zorgverzekering toe te voegen.

7. Stap over als dat nodig is

Het is misschien even een klus, maar toch is het verstandig om ieder jaar je zorgverzekering onder de loep te nemen. Ook als je persoonlijke of gezinssituatie niet verandert. Een verzekering verandert namelijk vaak wel. Zo kan het zijn dat je huidige zorgverzekering helemaal niet meer bij je past, terwijl je er wel veel voor betaalt.

Vind je overstappen van zorgverzekering te veel gedoe? Dat valt reuze mee! Stap voor 1 januari over naar FBTO en wij zeggen je oude zorgverzekering voor je op. Geen zorgen dus.

Hoeveel kun je besparen?

Goed, nu weet je hoe je tientallen euro’s per maand kunt besparen op je zorgverzekering. Ben je benieuwd naar wat jij precies betaalt bij FBTO? Bereken je premie en je weet het binnen 2 minuten. Afsluiten kan vervolgens helemaal online. Voordelig én snel dus!

Misschien vind je dit ook interessant...