Naar inhoud

Voordelige zorgverzekering in 7 stappen

Een zorgverzekering is verplicht. Maar je wilt dan wel graag een voordelige zorgverzekering... Deze tips helpen je.
20 juli 2019

Je hebt het de laatste tijd misschien vaker gehoord: je zorgpremie stijgt. Omdat de zorgkosten door de jaren heen een stuk hoger zijn geworden en er meer vergoedingen zijn toegevoegd aan de basisverzekering, betaal je ook meer premie voor je zorgverzekering. Gelukkig zijn er een aantal keuzes die je kunt maken om van jouw zorgverzekering een voordelige en goede zorgverzekering te maken. Zeker als je kiest voor een FBTO Zorgverzekering.

1. Betaal je premie jaarlijks voor een voordelige zorgverzekering

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je ervoor kiezen om je zorgpremie bijvoorbeeld per maand, per kwartaal of per jaar te betalen. Maandelijks is de meest gekozen optie. Maar is per jaar betalen voor jou geen probleem? Bij FBTO krijg je 1% korting op je volledige premie als je ervoor kiest om je zorgverzekering jaarlijks te betalen.

2. Kies een hoog vrijwillig eigen risico

Een zorgverzekering in Nederland kent altijd een wettelijk verplicht eigen risico. Deze blijft in 2021 net zo hoog als in 2020, namelijk € 385,-. Je kunt daarnaast kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je verhoogt hiermee je eigen risico in ruil voor een lagere maandpremie.

Verwacht je weinig zorgkosten te maken aankomend jaar? Dan kan dit verstandig zijn. Een vrijwillig eigen risico van € 500,- levert je bij FBTO een premiekorting op van € 22,- per maand bij de naturapolis. En € 25,- bij een restitutiepolis. Dat scheelt nogal! Lees meer over het vrijwillig eigen risico. Goed om te weten: FBTO is de enige zorgverzekeraar waarbij je vanaf € 50,- je verplicht én vrijwillig eigen risico in termijnen kunt terugbetalen.

3. Kies een voordelige basisverzekering

Een voordelige zorgverzekering begint al bij het kiezen van je basisverzekering. Je hebt namelijk 2 opties: alleen de basisverzekering (naturapolis) of de basisverzekering met de optie Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis). Het verschil tussen deze 2 zit hem in de zorgverleners waar je een volledige vergoeding krijgt.

De  naturapolis vergoedt 100% van de zorgkosten bij zorgverleners waarmee FBTO een contract heeft. Wil je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je 75% vergoed van het bedrag dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners met een contract. Kies je voor de restitutiepolis? Dan krijg je bij alle ziekenhuizen en zorgverleners tot maximaal 100% van het marktconforme of wettelijke tarief vergoed. Hier betaal je wel een hogere premie voor.

4. Kies alleen de aanvullende zorg die je nodig hebt

Heb je zorg nodig die buiten de basisverzekering valt? Bijvoorbeeld een fysiotherapeut of tandarts? Dan moet je je aanvullend verzekeren om dit vergoed te krijgen. Let bij het kiezen van zo’n aanvullende verzekering goed op wat je precies verzekert. Veel verzekeraars bieden namelijk een aanvullend pakket aan. Dit betekent dat je bijvoorbeeld niet alleen voor fysiotherapie, maar ook voor bijvoorbeeld kraamzorg, alternatieve geneeswijzen en brillen verzekerd bent. Daar betaal je dus ook voor, terwijl je dat misschien niet nodig hebt.

Bij FBTO doen we dat anders. Je kiest uit verschillende aanvullende modules en betaalt alleen voor wat je kiest. Heb je fysiotherapie nodig? Dan zet je de module Spieren & Gewrichten aan en kies je een dekking van € 200,- of € 350,- per jaar, afhankelijk van hoeveel behandelingen die je verzekeren wilt. Dat scheelt weer in je premie!

5. Wees niet dubbel verzekerd

Bedenk voor je een verzekering afsluit goed welke andere verzekeringen je al hebt lopen. Zo voorkom je dat je jezelf dubbel verzekert en dus ook dubbel betaalt. Je reisverzekering dekt bijvoorbeeld vaak ook medische kosten in het buitenland, dit hoef je dan niet nog aan je zorgverzekering toe te voegen.

6. Neem je gezin onder de loep

Je gezinssituatie verandert misschien gedurende de jaren. Ga je samenwonen? Of krijg je kinderen? Dan kan dit invloed hebben op je zorgverzekering. Zo willen veel mensen zodra ze gaan samenwonen of trouwen samen op hun zorgpolis. Maar dit is niet altijd voordelig. Misschien heb je wel veel minder zorg nodig dan je partner. Dan is het zonde om voor dezelfde aanvullende modules te betalen.

Kinderen tot 18 jaar verzeker je gratis. Zij worden op jouw verzekering of op die van je partner bijgeschreven. Het is verstandig om je kinderen toe te voegen aan de meest uitgebreide verzekering. Zo is jullie kind automatisch meeverzekerd met de hogere dekking.

7. Stap over als dat nodig is

Het is misschien even een klus, maar toch is het verstandig om ieder jaar je zorgverzekering onder de loep te nemen. Ook als je persoonlijke of gezinssituatie niet verandert. Een verzekering verandert namelijk vaak wel. Zo kan het zijn dat je huidige zorgverzekering helemaal niet meer bij je past, terwijl je er wel veel voor betaalt.

Vind je overstappen te veel gedoe? Dat valt reuze mee! Stap voor 1 januari over naar FBTO en wij zeggen je oude zorgverzekering voor je op. Geen zorgen dus.

Bepaal zelf wanneer de premie wordt afgeschreven

Het is misschien niet direct een besparing, maar wel erg handig: bij FBTO bepaal je zelf wanneer de maandelijkse zorgpremie wordt afgeschreven. Op de 1e van de maand bijvoorbeeld of direct nadat je salaris wordt gestort. Je hebt 5 verschillende opties dus er zit vast een handig moment voor je bij.

Wil je weten wat je precies betaalt voor een FBTO Zorgverzekering? Bereken dan je premie. Dat doe je al binnen 2 minuten. Op naar een voordelige zorgverzekering!

Misschien vind je dit ook interessant...