Naar inhoud

Wat is een naturapolis?

Bij FBTO stel je de zorgverzekering samen die bij je past. Je kiest uit 2 naturapolissen: Basis en Basis Plus. En 1 combinatiepolis: Basis Vrij. Maar wat is een naturapolis? We leggen het je uit.

Wat is de betekenis van een naturapolis?

Met een naturapolis ben je verzekerd voor zorg uit de basisverzekering. Als je een naturapolis hebt, betekent dat je de keuze hebt uit zorgverleners waarmee we een contract hebben. Er is altijd een gecontracteerde zorgverlener bij jou in de buurt. Hoeveel je vergoed krijgt hangt af van de polis die je hebt. Met onze 2 naturapolissen zit dat zo:

Basis

 • Je zorgverlener heeft een contract met ons
  Je krijgt 100% vergoed voor alle verzekerde behandelingen
 • Je zorgverlener heeft géén contract met ons
  Je krijgt 65% vergoed van het gemiddelde tarief dat we betalen aan de zorgverleners met wie wij een contract hebben.

Lees meer over FBTO Zorgverzekering Basis.

Basis Plus

 • Je zorgverlener heeft een contract met ons
  Je krijgt 100% vergoed voor alle verzekerde behandelingen
 • Je zorgverlener heeft géén contract met ons
  Je krijgt 75% vergoed van het gemiddelde tarief dat we betalen aan de zorgverleners met wie wij een contract hebben.

Lees meer over FBTO Zorgverzekering Basis Plus.

In de polisvoorwaarden lees je precies wat wel en niet verzekerd is.

Meer vergoed krijgen?

Dat kan! Kies dan voor de FBTO Zorgverzekering Basis Vrij. Dat is onze combinatiepolis. Je krijgt dan meer vergoed als je naar een zorgverlener zonder contract gaat.

Wat is het verschil tussen natura en combinatie?

Het verschil tussen onze naturapolissen Basis en Basis Plus en de combinatiepolis Basis Vrij zit hem in de vergoeding die je krijgt. Bij zowel de naturapolissen als de combinatiepolis krijg je 100% vergoeding als je naar een zorgverlener gaat die een contract heeft met FBTO. Maar ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je bij de naturapolis Basis 65% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed. Bij Basis Plus is dit 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed. Met een combinatiepolis, Basis Vrij, krijg je meestal 100% vergoed tot maximaal het marktconforme tarief als je naar een zorgverlener zonder contract met FBTO gaat. Meer weten over de verschillen? We leggen het je uit in onze blog over combinatie of natura basisverzekering.

Bij welke zorgverleners kun je terecht met de naturapolis?

Elk jaar maken we met zorgverleners afspraken over de kwaliteit, bereikbaarheid en prijs van zorg. Met een naturapolis heb je een ruime keuze aan gecontracteerde zorgverleners bij jou in de buurt. Benieuwd bij wie je terecht kunt? Ga naar de FBTO Zorgzoeker. Hebben wij geen contract met je zorgverlener? Dan vergoeden wij 75% van het gemiddelde tarief dat we betalen aan de gecontracteerde zorgverleners. De tarieven hebben we in een handig overzicht gezet. Bekijk de tarieven voor 2023.

Veelgestelde vragen

Ja, bij FBTO kun je altijd zelf je zorgverlener kiezen. Wat je vergoed krijgt, is wel afhankelijk van de verzekering die je hebt gekozen. Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan krijg je 100% vergoed bij de zorgverleners waarmee we een contract hebben. Geen zorgen, we hebben een ruime keuze aan zorgverleners dus er is altijd wel een bij jou in de buurt. Bekijk in de FBTO Zorgzoeker waar je terecht kunt.

Wil je naar een zorgverlener zonder contract? Hoeveel je dan vergoed krijgt, ligt aan de basisverzekering die je hebt:

 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis? Dan krijg je maximaal 65% van het gemiddeld door ons gecontracteerde tarief.
 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis Plus? Dan krijg je maximaal 75% van het gemiddeld door ons gecontracteerde tarief. Is je behandeling duurder? Dan betaal je het verschil zelf.
 • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis Vrij? Dan krijg je 100% van het wettelijke of marktconforme tarief vergoed als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Er zijn twee uitzonderingen:
 • Verpleging en verzorging in eigen omgeving (wijkverpleging). Heeft de zorgverlener geen contract met FBTO? Dan krijgt je maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed.
 • GGZ. Heeft de zorgverlener geen contract met FBTO? Dan krijgt je maximaal 75% van het gemiddeld gecontracteerd tarief vergoed. 

We betalen de volgende nota’s:

 • We krijgen de originele nota (geen herinnering).
 • De nota is niet ouder dan 36 maanden na de behandeldatum en/of de datum waarop de zorg is geleverd. Dat is de datum waarop je bijvoorbeeld medicijnen of hulpmiddelen hebt gekregen.
 • Is de nota ouder dan 12 maanden? Dan krijg je soms een lagere vergoeding (zie hiervoor artikel 17 Waarmee moet u rekening houden bij vergoeding van medische kosten? van de Algemene voorwaarden).

Je kunt je nota’s het beste zo snel mogelijk naar ons sturen. Dat kan online via MijnFBTO. Je kunt je nota’s inscannen. Of je maakt er een foto van. Die kun je daarna uploaden op MijnFBTO. Of gebruik de declaratie app!

Hebben we je nota gekregen? Dan betalen we deze meestal binnen 3 werkdagen.

Je apotheek bepaalt samen met je huisarts of specialist welk medicijn het beste bij je past. Wil je weten wat je vergoed krijgt voor je geneesmiddelen? Kijk dan op medicijnkosten.nl.

Een huisarts mag ieder kwartaal geld aan ons vragen. Dit mag hij doen voor alle patiënten die bij hem staan ingeschreven. Dat noemen we inschrijfgeld. Het maakt niet uit of je wel of niet bij de huisarts bent geweest. We verrekenen deze kosten niet met je eigen risico.

Documenten

Voor een samenvatting bekijk je het informatiedocument. Elke verzekeraar gebruikt hetzelfde document. Zo kun je heel gemakkelijk de verzekeringen vergelijken.