
Feiten en fabels over je basisverzekering
14 september 2023Een basisverzekering is voor iedereen verplicht. Maar hoe zit het nu precies? We zetten de feiten en fabels op een rij.
Lees het artikel overVoor sommige zorg betaal je in Nederland een eigen bijdrage. Dat is wettelijk zo geregeld. De regering bepaalt ook hoe hoog het bedrag precies is. En voor welke zorg je het wel of niet betaalt. Dit verschilt dus niet per zorgverzekeraar en is voor iedereen gelijk.
Soms betaal je een bepaald gedeelte. Of staat het bedrag vast. Zo is de eigen bijdrage voor kraamzorg en pruiken een vastgesteld bedrag. Voor een kunstgebit betaal je een percentage zelf. In de lijst met wettelijke eigen bijdragen (pdf) zie je precies hoeveel je betaalt voor de zorg die je nodig hebt.
Soms moet je een eigen bijdrage betalen voor een medicijn. Het College voor Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) deelt medicijnen in groepen in. Alle medicijnen in een groep hebben dezelfde werking. De prijs van deze medicijnen kan wel verschillend zijn. Per groep medicijnen is een maximale vergoeding vastgesteld. Is een medicijn duurder dan de maximale vergoeding? Dan moet je dat verschil zelf bijbetalen.
Sinds 1 januari 2019 betaal je maximaal € 250,- eigen bijdrage voor medicijnen. Hiervoor was er nog geen maximum bedrag. Op medicijnkosten.nl kun je zien hoeveel je zelf moet betalen voor een geneesmiddel.
Geldt er een eigen bijdrage voor zorg die je gebruikt hebt? Dan stuurt de zorgverlener waardoor je bent behandeld de nota naar ons. We betalen de nota vervolgens aan de zorgverlener. Je betaalt je eigen bijdrage aan ons. Dat doe je met een automatische incasso. Krijg je nog vergoedingen van ons? Dan stuur je de nota naar ons. Wij betalen de nota vervolgens aan jou terug. De eigen bijdrage houden we in op dit bedrag.
Stel, je betaalt voor bepaalde zorgkosten die je hebt gemaakt zowel een eigen bijdrage als eigen risico. Hoe werkt dat dan? Je betaalt altijd eerst de bijdrage. Het bedrag dat na betaling over is, telt mee voor het verplichte eigen risico. We leggen het je uit aan de hand van een rekenvoorbeeld.
Heb je een FBTO Zorgverzekering en wil je weten hoe het precies staat met je vrijwillig en verplicht eigen risico en de eigen bijdrages die je misschien moet betalen? Bekijk het declaratieoverzicht in MijnFBTO. Zo heb je altijd inzicht in wat je precies betaalt.
Meestal direct, bijvoorbeeld wanneer je de medicijnen waarvoor je een eigen bijdrage betaalt ophaalt bij de apotheek. Het kan ook zijn dat de rekening wat later komt. Als je bijvoorbeeld een eigen bijdrage betaalt voor bepaalde zorg, zoals kraamzorg. De zorginstelling stuurt de rekening dan naar de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar verrekent de eigen bijdrage met jou.
Goed om te weten, je kunt je eigen bijdrage ook automatisch in termijnen betalen.