Naar inhoud

Feiten en fabels over je basisverzekering

De basisverzekering is voor iedereen verplicht. Maar niet altijd even duidelijk… Een paar feiten en fabels op een rij.
8 april 2019

Betaal je eigen risico als je bij de huisarts bent geweest? Valt de tandarts in het basispakket? Er bestaan nogal wat misverstanden rondom de zorgverzekering. Daarom hebben we voor de basisverzekering feiten en fabels op een rijtje gezet die we net iets te vaak voorbij zien komen.

Het basispakket is bij elke zorgverzekeraar verschillend

Fabel. De basisverzekering is in Nederland voor iedereen verplicht en verzekert medische zorg zoals je huisarts, opname in het ziekenhuis, kraamzorg en de meeste medicijnen. Bij welke zorgverzekeraar je ook aanklopt, de dekking van het basispakket is overal hetzelfde. De overheid stelt dat namelijk ieder jaar opnieuw samen. En bepaalt wat door de basisverzekering wel of niet wordt vergoed.

Wat wel verschilt per zorgverzekeraar is de premie die je voor de basisverzekering betaalt of de vergoeding die je ontvangt. Kies je bijvoorbeeld voor een zorgverzekering met gecontracteerde zorg? Dan ontvang je een vergoeding van 100%.

Wisselen van zorgverzekering is ingewikkeld

Fabel. Je kiest je zorgverzekering in principe een keer per jaar, aan het einde van het jaar. Wil je naar een andere zorgverzekeraar? Geen probleem. Als je overstapt per 1 januari zegt je nieuwe verzekeraar automatisch je oude verzekering op. Dus geen papierwinkel voor jou!

Ook als je medische klachten hebt kun je gewoon overstappen. Zorgverzekeraars mogen namelijk niemand weigeren voor een basisverzekering. Wil je een aanvullende verzekering? Dan mag een verzekeraar wel naar je gezondheid vragen. FBTO doet dit overigens niet, we verzekeren iedereen.

Je betaalt geen eigen risico voor de huisarts

Feit. Met de basisverzekering moet je de eerste medische kosten altijd zelf betalen. Dat heet het verplicht eigen risico. Het verplicht eigen risico geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. In 2022 is dit een bedrag van € 385,-. Je kunt daarnaast kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je krijgt dan korting op je zorgpremie, maar betaalt dus ook een hoger bedrag zelf als je wel zorg nodig hebt uit de basisverzekering.

Toch betaal je niet altijd eigen risico. Zo vallen onder meer voor de huisarts, maar bijvoorbeeld ook voor kraamzorg en verloskundige hulp buiten het eigen risico. Ook voor medische kosten die vallen onder je aanvullende modules heb je geen eigen risico. Je betaalt het wel wanneer je spoedeisende hulp nodig hebt.

De fysiotherapeut wordt gewoon vergoed door de basisverzekering

Fabel en feit. Ben je boven de 18 jaar? Dan heb je een chronische indicatie nodig om de fysiotherapeut vergoed te krijgen uit de basisverzekering. Je krijgt dan een vergoeding vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen betaal je zelf of je verzekert je hiervoor aanvullend.

Heb je geen chronische indicatie en alleen af en toe eens klachten? Dan heb je hiervoor een aanvullende verzekering nodig. Bij kinderen tot 18 jaar worden de eerste 18 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Hier hoef je dus geen aanvullende module voor af te sluiten.

Wel of niet in je basisverzekering

Wil je precies weten of iets wel of niet vergoed wordt? Bekijk dan de polisvoorwaarden van je verzekering. Liever direct je premie berekenen? Ook dat kan! Zo weet je binnen 2 minuten wat je betaalt voor je zorgverzekering.

Misschien vind je dit ook interessant...