Eigen risico in de zorg, hoe zit dat?
Maak je gebruik van zorg? Dan betaal je soms een eigen risico. Hoeveel? En wat heeft je zorgpremie ermee te maken?
Lees het artikel overFabel. De basisverzekering is in Nederland voor iedereen verplicht en verzekert medische zorg zoals je huisarts, opname in het ziekenhuis, kraamzorg en de meeste medicijnen. Bij welke zorgverzekeraar je ook aanklopt, de dekking van het basispakket is overal hetzelfde. De overheid stelt dat namelijk ieder jaar opnieuw samen. En bepaalt wat door de basisverzekering wel of niet wordt vergoed.
Wat wel verschilt per zorgverzekeraar is de premie die je voor de basisverzekering betaalt. Waarom betaal je voor de ene basisverzekering meer dan voor de ander, als ze gelijk zijn? Dat heeft bijvoorbeeld te maken met de hoeveelheid zorgverleners waar je terecht kunt. Of de vergoeding die je krijgt bij zorgverleners zonder contract. Kies je bijvoorbeeld voor FBTO Basis? Dan betaal je een hele scherpe zorgpremie. Maar ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je maar maximaal 65% vergoed van het gemiddelde gecontracteerde tarief.
Fabel. Je kiest je zorgverzekering in principe 1 keer per jaar, aan het einde van het jaar. Wil je naar een andere zorgverzekeraar? Geen probleem. Als je uiterlijk 31 december overstapt, zegt je nieuwe verzekeraar automatisch je oude verzekering op. Dus geen papierwinkel voor jou!
Ook als je medische klachten hebt kun je gewoon overstappen. Zorgverzekeraars mogen namelijk niemand weigeren voor een basisverzekering. Wil je een aanvullende verzekering? Dan mag een verzekeraar wel naar je gezondheid vragen. FBTO doet dit trouwens niet, we verzekeren iedereen. Lees hier meer over overstappen van zorgverzekering.
Feit. Met de basisverzekering moet je de eerste medische kosten altijd zelf betalen. Dat heet het verplicht eigen risico. Het verplicht eigen risico geldt voor iedereen vanaf 18 jaar. In 2024 is dit een bedrag van € 385,-. Je kunt daarnaast kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je krijgt dan korting op je zorgpremie, maar betaalt dus ook een hoger bedrag zelf als je wel zorg nodig hebt uit de basisverzekering.
Toch betaal je niet altijd eigen risico. Zo vallen onder meer voor de huisarts, maar bijvoorbeeld ook voor kraamzorg en verloskundige hulp buiten het eigen risico. Ook voor medische kosten die vallen onder je aanvullende modules heb je geen eigen risico. Je betaalt het wel wanneer je spoedeisende hulp nodig hebt. Of als er laboratoriumonderzoek gedaan wordt of medicijnen worden voorgeschreven door de huisarts.
Fabel en feit. Bij kinderen tot 18 jaar worden de eerste 18 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Hier hoef je dus geen aanvullende verzekering voor af te sluiten.
Ben je boven de 18 jaar? Dan heb je een chronische indicatie nodig om de fysiotherapeut vergoed te krijgen uit de basisverzekering. Je krijgt dan een vergoeding vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen betaal je zelf. Wil je dat niet? Dan heb je een aanvullende fysiotherapieverzekering nodig. Heb je geen chronische indicatie en alleen af en toe eens klachten? Dan heb je altijd een aanvullende verzekering nodig voor fysiotherapie.
Fabel. Kinderen onder de 18 jaar krijgen de tandarts vergoed vanuit de basisverzekering. Ben je boven de 18 jaar? Dan betaal je de meeste kosten voor de tandarts inderdaad zelf. Of heb je een aanvullende tandartsverzekering nodig. Alleen in uitzonderlijke gevallen kun je een vergoeding krijgen vanuit de basisverzekering. Bijvoorbeeld als je een volledig kunstgebit nodig hebt. Ook het trekken van een verstandskies wordt in sommige gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Hoe dit precies zit, vind je altijd terug in de polisvoorwaarden.
Feit. De meeste medicijnen die worden voorgeschreven door je huisarts of een specialist waar je onder behandeling bent, worden vergoed. Het kan wel zijn dat je een eigen bijdrage betaalt. Ook vergoeden zorgverzekeraars soms alleen bepaalde merken of soorten medicijnen. Dit heet preventiebeleid.
Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten wat jij per maand betaalt voor je FBTO Zorgverzekering. Afsluiten kan direct online. Dat scheelt weer!